EKPA metaptixiaka
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2025 σκοπεύει να ιδρύσει στη Λευκωσία  Ιατρική και Διοίκηση Επιχειρήσεων. ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Κωνσταντινούπολη.

Τελευταία έχουν πυκνώσει τα ταξίδια του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και στελεχών του ΕΚΠΑ στην Κύπρο για τις προετοιμασίες του παραρτήματος. Τα βήματα γίνονται σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γεράσιμος Σιάσος

Μάλιστα, Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόκειται να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα στον Ιούλιο, με την επίσκεψη να συνδέεται με το «κυπριακό» σχέδιο του ιδρύματος. Εκτός από τους εθνικούς λόγους και το άνοιγμα θέσεων για νέο επιστημονικό προσωπικό, στόχος του ΕΚΠΑ είναι να προσελκύσει, πλην των Κυπρίων, φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική. Επίσης, θα γίνονται δεκτοί και Ελληνες απόφοιτοι λυκείου. Τον ίδιο στόχο πάντως έχουν και τα κυπριακά ΑΕΙ, τα οποία μάλιστα διαθέτουν και σημαντικό αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι –σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου– το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 τα κυπριακά ιδρύματα είχαν 52.544 φοιτητές εκ των οποίων οι 20.654 Ελληνες.

Η έδρα του παραρτήματος του ΕΚΠΑ θα είναι στη Λευκωσία, σε νεοκλασικό κτίριο της οδού Λήδρας, της γνωστής εμπορικής οδού που συνδέει την κυπριακή πρωτεύουσα με το κατεχόμενο τμήμα της. Επίσης, για να δοθεί άδεια ίδρυσης πανεπιστημίου πρέπει να βρεθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις και να έχει εξασφαλισθεί στέγη για τους φοιτητές, αφού πλέον στο νησί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης.

Για το εγχείρημα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ έχει ορίσει επιτροπή προκειμένου να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη. Στο πλαίσιο αυτό τα τμήματα και οι σχολές θα καταθέσουν προτάσεις, συνοδευόμενες από μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, για να εγκατασταθούν με προπτυχιακά προγράμματα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα προγράμματα της Ιατρικής και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών θα είναι στα αγγλικά. 

Τα προγράμματα θα είναι πιστοποιημένα από την ελληνική Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και σύμφωνα με τις προθέσεις της ηγεσίας του ιδρύματος οι φοιτητές θα κινούνται ελεύθερα ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι Ελλαδίτες φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα και να κάνουν πρακτική άσκηση στο παράρτημα της Κύπρου και το αντίστροφο.

Ηδη υπάρχουν και άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή που θεωρείται κρίσιμο να μετέχουν στο παράρτημα, όπως το τμήμα Επιστημών της Αγωγής (παιδαγωγικό), το τμήμα Πληροφορικής αλλά και το τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών.

Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ

Όπως δείχνει δημοσκόπηση της ALCO στην Κύπρο για λογαριασμό του ΕΚΠΑ, το 87% υποστηρίζει ότι θα αντιμετώπιζε θετικά τη δημιουργία παρατήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο.

Δημοσκόπηση Alco

Μάλιστα, η θετική αντιμετώπιση εκφράζεται στη συντριπτική πλειοψηφία σε όλες τις δημογραφικές κατηγορίες και σε διαφορετικές περιοχές της Κύπρου.

Δημοσκόπηση Alco

Επιπλέον, θετική υποδοχή θα έχει ένα παράρτημα του ΕΚΠΑ στην Κύπρο από ανθρώπους όλων των μορφωτικών επιπέδων.

Δημοσκόπηση Alco

To σημαντικότερο χαρακτηριστικό που κατά τη γνώμη των Κυπρίων πολιτών πρέπει να έχει ένα Πανεπιστήμιο είναι η ποιότητα των σπουδών (53%) και ακολουθούν το υψηλό κύρος των διδασκόντων (22%), το υψηλό κύρος πτυχίου (20%) και η ιστορία και φήμη (3%).

Δημοσκόπηση Alco

Μάλιστα, υπέρ της δημιουργίας νέων πανεπιστημίων ως παραρτημάτων διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού τάσσονται οι Κύπριοι πολίτες, καθώς το 88% πιστεύει ότι αυτή θα έχει θετική επίδραση στο επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών.

Δημοσκόπηση Alco

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher daskalos
Διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών: Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
Θα βρίσκονται στη θέση τους με το άνοιγμα των σχολείων οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι αναπληρωτές;
Διορισμοί εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών: Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας
ypoyrgeio_paideias.jpg
Πιερρακάκης: Ποια βιβλία θα διαβαστούν ανά βαθμίδα στο σχολείο το α΄εξάμηνο του 2025
Τι θα γίνει με τις σχολικές βιβλιοθήκες - Ποια λογοτεχνικά βιβλία θα εισαχθούν στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο τη νέα σχολική...
Πιερρακάκης: Ποια βιβλία θα διαβαστούν ανά βαθμίδα στο σχολείο το α΄εξάμηνο του 2025