fititikes esties
Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π.Ι.),εκμεταλλεύεται τον «πανικό» της εξεταστικής για να προχωρήσει παράνομα και καταχρηστικά σε μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις Εστίες.

Με βάση τον εσωτερικό κανονισμό για τη λειτουργία των εστιών, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησε σε μηνύματα για άμεση εκκένωση δωματίων, για όσους φοιτητές δε πέρασαν μαθήματα με τουλάχιστον 30 ects σε κάθε έτος και όσους δεν πληρώνουν το 40 ευρώ χαράτσι!

Μιλάμε για τις ίδιες εστίες, που πριν δύο μήνες πήραν φωτιά, που οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες.

Ναι για αυτές τις εστίες, η Πρυτανεία ζητά επιτακτικά το 40αρι χαράτσι και να στέλνει τελεσίγραφα στους φοιτητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο νέος εσωτερικός κανονισμός αποτελεί αιτία πολέμου για τους φοιτητές, εξυπηρετώντας την προώθηση των κατευθύνσεων που καθιστούν το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σαν πελάτες, μεγαλώνοντας τους ταξικούς φραγμούς, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές των εργατικών-λαικών οικογενειών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. 

 Συγκεκριμένα ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει τις εξής τομές:

1. Μπαίνει πιο επιτακτικά το χαράτσι διαμονής, με ποινές για τη μη καταβολή του.

2. Τα συμβόλαια διαμονής πλέον είναι για 1+1 χρόνο, όπου μετά τον πρώτο χρόνο διαμονής θα εξετάζεται η «ακαδημαϊκή πρόοδος».

3. Η διαμονή στις εστίες δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα ν+4 εξάμηνα του μέγιστου ορίου φοίτησης στην σχολή.

4. Ο έλεγχος διαχείρισης της ΕΦΚΠΙ θα γίνεται απ’ το Συμβούλιο Διοίκησης, χωρίς τη παρουσία φοιτητών, εκπροσώπων του Συλλόγου.

5. Εντείνονται τα πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φοιτητών με τις παραπάνω διατάξεις. Μέτρα καταστολής δηλαδή, σε όσους φοιτητές αγωνιστούν μέσα απ’ το Σύλλογο τους για το δικαίωμα τους να έχουν ένα σπίτι και να σπουδάσουν!

foititiki_setia_ioanninon

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων

Τις προηγούμενες μέρες  μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με αντιπροσωπεία Προέδρων Φοιτητικών Συλλόγων πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσουν ούτε ένα φοιτητή να πεταχτεί εκτός Εστιών, ότι μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους θα μπουν μπροστά για να μην εφαρμοστεί ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός για τις Εστίες.

Η Πρυτανεία έρχεται να εφαρμόσει ένα απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό και ζητά από τους εστιακούς φοιτητές «χαράτσι» - ενοίκιο 40 ευρώ το μήνα, θέτει ως προϋπόθεση να έχουν περάσει συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων, τα συμβόλαια διαμονής ανανεώνονται κάθε χρόνο, όπου μετά τον πρώτο χρόνο διαμονής εξετάζεται η «ακαδημαϊκή πρόοδος». Προβλέπει μάλιστα και την εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων για όσους φοιτητές δεν συμμορφώνονται!

«Πρόκειται για έναν αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό που εξυπηρετεί την προώθηση των κατευθύνσεων που καθιστούν το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σαν πελάτες!» τονίζει το ΕΚ Ιωαννίνων σημειώνοντας ότι «προσθέτει νέα ταξικά εμπόδια στους φοιτητές των πιο φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που χωρίς αυτό το δωμάτιο στην εστία δεν θα μπορούν να σπουδάσουν! Η ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη, αφού πρόκειται για την ίδια πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές των παιδιών μας, είναι πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης, των υποβαθμισμένων υποδομών, που μετατρέπει το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, που αντιμετωπίζει τις σπουδές των φοιτητών ως κόστος για τα κέρδη των λίγων.

Οι προτεραιότητές τους είναι σαφείς! Την ίδια ώρα που φάνηκε η “γύμνια” της φοιτητικής μέριμνας, η εικόνα εγκατάλειψης στις Εστίες, με το περιστατικό της πυρκαγιάς πριν μικρό χρονικό διάστημα , αντί η πρυτανεία να πάρει μέτρα για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας, με νέες εστίες, συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών, πράττει ακριβώς το αντίθετο, πετώντας φοιτητές έξω από τις εστίες.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους, το γιαννιώτικο λαό να μην αφήσουμε να πεταχτεί ούτε ένας φοιτητής στο δρόμο! Να οργανώσουμε την πάλη μας μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους της πόλης μας, να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Θα μας βρουν μπροστά τους. Είμαστε αποφασισμένοι!»

Το ΕΚ απαιτεί:

  • Κατάργηση του χαρατσιού και κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού

  • Κανένας φοιτητής να μη φύγει απ’ το δωμάτιο του και να παρθούν πίσω οι απειλές για εξώσεις

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους φοιτητές που θα μείνουν στις εστίες το καλοκαίρι

  • Να γίνουν άμεσα επισκευές σε όλα τα μη διαθέσιμα δωμάτια

  • Να δοθούν άμεσα δωμάτια σε όσους έκαναν αίτηση

  • Να ανεγερθούν νέες εστίες με κρατική ευθύνη για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.jpg

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στην ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισημαίνεται. ανάμεσα σε άλλα ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Πατάνε στα διαχρονικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων, με βάση τις κατευθύνσεις τις ΕΕ για το «σύγχρονο» ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Οι κατευθύνσεις αυτές που μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε επιχείρηση και κοιτάνε τους φοιτητές στη τσέπη, προσφέρουν σκόρπια και αποσπασματική γνώση με το κυνήγι πιστοποιήσεων και μορίων. Έτσι εξηγείται το γεγονός εκατομμύρια πηγαίνουν μέσω του Πανεπιστημίου ή της Περιφέρειας για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (50 εκ. για το Τεχνολογικό Πάρκο, 3 εκ. για τον υπερυπολογιστή Διώνη κ.α) και την ίδια ώρα να μην δίνουν δεκάρα τσακιστή για την ανέγερση, την συντήρηση και αναβάθμιση των εστιών.

Οι προτεραιότητές τους είναι σαφείς! Την ίδια ώρα που κάθε χρόνο οι εισακτέοι στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μειώνονται και η κρατική χρηματοδότηση επίσης, αντί η πρυτανεία να πάρει μέτρα για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας, με νέες εστίες, συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών, πράττει ακριβώς το αντίθετο, πετώντας φοιτητές έξω από τις εστίες. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Mitsotakis
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Σε ποιες περιοχές θα ισχύει
Πότε θα αναλαμβάνει το κράτος τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Ποιου πανεπιστημίου τίτλοι σπουδών είναι διαθέσιμα μέσω gov. gr
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Σε ποιες περιοχές θα ισχύει
peripoliko.jpg
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
Ο 32χρονος πλησίασε τον νεαρό από πίσω σε γνωστό καφέ της πόλης και τον μαχαίρωσε πολλές φορές ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον φίλο του
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
EKPA
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Η Google χρηματοδοτεί σύστημα Πολιτικής Προστασίας με AI
Σύστημα Πολιτικής προστασίας με AI που «βλέπει» και προβλέπει - Αν και η αρχική ανάπτυξη του συστήματος πολιτικής προστασίας ΔΡΥΑΔΕΣ πραγματοποιήθηκε...
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Η Google χρηματοδοτεί σύστημα Πολιτικής Προστασίας με AI