οιελε με συριζα
Ο Κ.Γαβρόγλου δήλωσε προβληματισμένος με τον θεσμό του Εθνικού Απολυτηρίου, όπως τον «οραματίζεται» η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ συμφώνησε με την ανάγκη να λειτουργήσουν τα Κέντρα Μελέτης κάτω από αυστηρούς κανόνες

Στο πλαίσιο των επαφών της Ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τα πολιτικά κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ συναντήθηκε με τον Βουλευτή Ηλείας και Υπεύθυνο του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό και με τον πρώην Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Γ. Χριστόπουλος (Πρόεδρος), Χρ. Σαρρής (Β΄ Αντιπρόεδρος), Στ. Γεωργουδής (Υπ. εκπαιδευτικών θεμάτων), Δ. Κατσορίδας (Υπ. δημ. σχέσεων), Μ. Σαβοριανάκης (μέλος ΔΣ) και Εύ. Παπαϊωάννου (μέλος ΔΣ).

Ο Πρόεδρος Γ. Χριστόπουλος παρουσίασε τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα από το 2010 κι εξής, με αποκορύφωμα τις θητείες Αρβανιτόπουλου και Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας. Τονίστηκε ότι είναι αναγκαία η θέσπιση ενός  δίκαιου και βιώσιμου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, που πρέπει να υιοθετεί τον προδικαστικό έλεγχο των απολύσεων και να αποτρέπει έτσι την εργοδοτική αυθαιρεσία, που έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ιστορικά φυγή χιλιάδων εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί η εποπτεία της πολιτείας στο χώρο και πως είναι αναγκαία η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υπογραφή ΣΣΕ σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ έδωσε, επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα στα θέματα ασφάλειας και υγιεινής των παιδιών που αυτήν την περίοδο θα φιλοξενηθούν σε summer camps που οργανώνουν διάφοροι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φορείς, καθώς και στην ανάγκη να μπει ένα ξεκάθαρο κι αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο στη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης που λειτουργούν απολύτως ανεξέλεγκτα. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις δύο αναφορές που ετοιμάζει η Ομοσπονδία: η πρώτη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για τις απολύσεις λόγω διάκρισης (φύλου, κοινωνικών φρονημάτων, ηλικίας κτλ.) και η δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη μη εφαρμογή του Κοινωνικού Χάρτη που έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή το 2016 και προβλέπει την απόλυση εργαζόμενου μόνο για βάσιμο λόγο. Η αύξηση του γονεϊκού bullying, της διογκούμενης παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών και στα ιδ. σχολεία καθώς και η απαξίωση των καθηγητικών σχολών είναι πολυπαραγοντικά φαινόμενα, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κι αντιμετώπισης από την πολιτεία.

Τα μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ που εκπροσωπούν το ΠΑΜΕ, τόνισαν πως, αν και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στις πολιτικές της Ε.Ε., θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να βοηθηθεί ο κλάδος. Επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα ρυθμίσεων στη λειτουργία των κέντρων μελέτης, η επαναφορά των ΣΣΕ και τα ξεχωριστά προβλήματα πάνω σε παιδαγωγικά κι εργασιακά θέματα στον χώρο των Φροντιστηρίων και των ΚΞΓ.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρχικά τοποθετήθηκε ο κ. Καλαματιανός, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ασκεί συγκεκριμένη πολιτική, που υπονομεύει οτιδήποτε δημόσιο, άρα και την εκπαίδευση. Για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, μάλιστα, πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του πλαισίου των απολύσεών τους, με γνώμονα την προστασία δημόσιου αγαθού. Επιπλέον, είναι κρίσιμη η αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η υγιεινή και η ασφάλεια εργαζομένων και παιδιών στις διάφορες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης (π.χ. κέντρα μελέτης) είναι ψηλά στην ατζέντα του κόμματος, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη είναι η ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας και η υποστελέχωσή τους, που επιτρέπουν την οξυμένη ανομία στους χώρους εργασίας. Τόνισε, ακόμη, ότι η ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μέχρι σήμερα έπραττε, θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της ΟΙΕΛΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς υπάρχουν θεσμοί που μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και προσπάθησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Παιδείας να επιλύσει αρκετά από αυτά σε μια δύσκολη εποχή που το εργοδοτικό μπλοκ καθοδηγούσε τις αποφάσεις της τρόικα. Δήλωσε προβληματισμένος με τον θεσμό του Εθνικού Απολυτηρίου, όπως τον «οραματίζεται» η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ συμφώνησε με την ανάγκη να λειτουργήσουν τα Κέντρα Μελέτης κάτω από αυστηρούς κανόνες και ταυτόχρονα να ενισχυθούν οι αντίστοιχες δημόσιες δομές, όπως π.χ. το ολοήμερο σχολείο.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δέσμευση να κλειστεί ένα νέο ραντεβού, όπου κάποια από τα παραπάνω θέματα θα μπουν στο μικροσκόπιο μιας κοινής ομάδας εργασίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iereas
Φρίκη στο κέντρο της Αθήνας: Αρχιμανδρίτης έκλεισε ερωτικό ραντεβού με ιερόδουλη και την κακοποίησε σεξουαλικά
Η 34χρονη πήγε στο νοσοκομείο και της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες
Φρίκη στο κέντρο της Αθήνας: Αρχιμανδρίτης έκλεισε ερωτικό ραντεβού με ιερόδουλη και την κακοποίησε σεξουαλικά
ΑΣΕΠ
Με χίλια τρέχει ο 2ος Γραπτός ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκε Τράπεζα Θεμάτων
Πιο κοντά ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Ανακοινώθηκε σε ΦΕΚ τράπεζα θεμάτων! Τι αλλάζει στην ύλη - τρέχουν οι διαδικασίες με την...
Με χίλια τρέχει ο 2ος Γραπτός ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκε Τράπεζα Θεμάτων