Μαζική τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών στη Λαμία: Τι είναι ο σταφυλόκοκκος - Πώς μεταδίδεται
Πώς προστατευόμαστε από τη μόλυνση από σταφυλόκοκκο - Πόσο επικίνδυνος είναι

Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου κρύβεται πίσω από τη μαζική τροφική δηλητηρίαση των 63 μαθητών στη Φθιώτιδα, όταν κατανάλωσαν σχολικά γεύματα.

Ο ΕΟΔΥ εντόπισε τον σταφυλόκοκκο στο φαγητό των μαθητών, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.

Συχνά μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια ζώα, αλλά και εξαιτίας κακής υγιεινής ή από μολυσμένα τρόφιμα.

Ακόμα, μπορεί να μεταδοθεί από επαφή με ανοιχτό τραύμα ή αμυχή ή ακόμα και από είδη οικιακής φροντίδας. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παρουσιάσει σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσω της πρόσληψης μολυσμένων τροφών από το βακτήριο.

Το βακτήριο staphylococcus aureus απελευθερώνει μια τοξίνη στις τροφές, η οποία προκαλεί εμετό και ναυτία. Συμπτώματα για τα οποία παραπονούνταν οι μαθητές που κατανάλωσαν το σχολικό γεύμα με τα μακαρόνια και τον κιμά.

Οι τροφές που συνήθως ενοχοποιούνται για τροφική δηλητηρίαση, προερχόμενη από σταφυλόκοκκο, είναι: τα αυγά, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι τύποι των μολύνσεων

Ο σταφυλόκοκκος είναι δυνατόν να προκαλέσει πολλούς τύπους μολύνσεων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί φλεγμονή και απόστημα. Όταν πρόκειται για επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος, εκδηλώνεται με τη μορφή εκζέματος.

Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο του θηλασμού, τα βακτήρια απελευθερώνονται μέσα στο γάλα και η λοίμωξη ονομάζεται μαστίτιδα. Στην περίπτωση που ο σταφυλόκοκκος εισβάλλει στους πνεύμονες είναι δυνατόν να προκαλέσει πνευμονία. Αν η λοίμωξη προχωρήσει στο αίμα, τότε μπορεί να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα, δηλαδή βλάβη στις καρδιακές βαλβίδες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δηλαδή προχωρήσει στο αίμα, ο σταφυλόκοκκος μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνος, ακόμη και για την ίδια τη ζωή, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί σε πολλά όργανα και να προκαλέσει βακτηριαιμία ή σηψαιμία.

Τρόποι προστασίας

Διαθέσιμο εμβόλιο κατά του σταφυλόκοκκου δεν υπάρχει. Η μόνη προφύλαξη από τον σταφυλόκοκκο είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Πρέπει να καθαρίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις επιφάνειες, όπου γίνεται η προετοιμασία του φαγητού.

Πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι

  • μετά την τουαλέτα
  • πριν και μετά την παρασκευή του φαγητού
  • ύστερα από επαφή με κατοικίδια
  • πριν και μετά την επαφή με τραυματισμένο δέρμα

Πρέπει να καλύπτουμε πάντα τυχόν τραυματισμένες περιοχές, ειδικά αν υπάρχει εκροή πύου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kastana
Κάστανα: Πώς θα τα ψήσετε στο air fryer
Τα ψητά κάστανα είναι ιδανικά για μετά το δείπνο, συνοδευόμενα ίσως από ένα κρασί ή κάποιο χωνευτικό λικέρ, αλλά είναι επίσης φανταστικά ως σνακ μαζί...
Κάστανα: Πώς θα τα ψήσετε στο air fryer