Τον επόμενο μήνα απολύεται το 1/3 περίπου των εκπαιδευτικών που εργάζονται στη σχολική εκπαίδευση
Η ελαστική εργασία «πληγώνει» τη σχολική εκπαίδευση και εξουθενώνει δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Η επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών, μετά από τις διακοπές του Πάσχα, στα σχολεία, ουσιαστικά χτυπάει το τελευταίο καμπανάκι για την έναρξη των ενδοσχολικών εξετάσεων σε γυμνάσια και λύκεια, των πανελλαδικών εξετάσεων ενώ φέρνει σε απόσταση αναπνοής το τέλος του σχολικού έτους η οποία συνοδεύεται με την απόλυση δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία 200.000 αδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, γενικής και ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που περιλαμβάνονται στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ (Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης), βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του alfavita.gr, το ΑΣΕΠ θα ανακοινώσει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ πριν από το τέλος Ιουνίου θα ανακοινώσει και τους οριστικούς πίνακες για τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παράλληλα σε επικοινωνία του alfavita.gr με το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις φήμες για παράταση ισχύος των πινάκων που έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένα μεγάλη αναστάτωση σε δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους, η απάντηση του υπουργείου Παιδείας ήταν ότι καμιά τέτοια σκέψη δεν υπάρχει, ούτε και καμιά συζήτηση τέτοια έχει γίνει σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

 «Όσο υπάρχουν πίνακες σε ισχύ, θα διατηρηθούν ως έχουν» δήλωσε ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Κατσαρός απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο αλλαγής του συστήματος μόνιμων διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών. Και συμπλήρωσε:  «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικών κατά το επόμενο σχολικό έτος 2024-2025»

Πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής: Μέχρι πότε ισχύουν

Οι οριστικοί πίνακες της Γενικής Αγωγής των προκηρύξεων 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ εντός του σχολικού έτους 2023-34  και θα ισχύουν ως τη λήξη του σχολικού έτους 2025-26 καθώς σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 56 του Ν. 4589/2019, οι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ ισχύουν ως τη λήξη του 2ου σχολικού έτους που έπεται του σχολικού έτους που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ.

Επίσης, οι ισχύοντες οριστικοί πίνακες της Ειδικής Αγωγής των προκηρύξεων 3ΕΑ/2022, 4ΕΑ/2022 και 5ΕΑ/2022, αφού δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ το σχολικό έτος 2022- 23, ισχύουν ως τη λήξη του σχολικού έτους 2024-25.

Επομένως, το σχολικό έτος 2025-26 πρέπει να υπάρχουν νέοι πίνακες Ειδικής Αγωγής και το σχολικό έτος 2026-27 νέοι πίνακες Γενικής Αγωγής.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 54 του Ν.4589/2019 «Το Α.Σ.Ε.Π. προκηρύσσει και διενεργεί κάθε δύο (2) σχολικά έτη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, των υποψηφίων για την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., καθώς και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»

Από τα παραπάνω τεκμαίρεται ότι οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής πρέπει να ανοίξουν (δηλαδή να εκδοθούν νέες προκηρύξεις κατάρτισης πινάκων) το σχολικό έτος 2024-25 και της Γενικής Αγωγής το σχολικό έτος 2025-26.

Μάλιστα, και οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής και οι πίνακες της Γενικής Αγωγής πρέπει να ανοίξουν σε χρονικό σημείο που να επιτρέπει στο ΑΣΕΠ να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάρτισης των νέων πινάκων Ειδικής Αγωγής (έστω των προσωρινών) ως τον Αύγουστο του 2025 και των νέων πινάκων Γενικής Αγωγής (έστω των προσωρινών) ως τον Αύγουστο του 2026.

Έτσι, λοιπόν, οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής πρέπει να ανοίξουν το σχολικό έτος 2024-25, και της  Γενικής Αγωγής  το σχολικό έτος 2025-26, προκειμένου να καταθέσουν προσόντα και προϋπηρεσία και πολλοί νέοι πτυχιούχοι να μπουν για πρώτη φορά σε πίνακες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει μεγάλη σημασία να γίνει έγκαιρα από το Υπουργείο Παιδείας αίτημα στο ΑΣΕΠ να βγει η εκάστοτε προκήρυξη για την κατάθεση δικαιολογητικών.

Με 52.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (το 1/3 των μονίμων) το ελληνικό σχολείο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή για σχολικό έτος 2023-2024, ο φετινός αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών σπάει κάθε ρεκόρ καθώς έχουν πραγματοποιηθεί στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση προσλήψεις περίπου 52.000 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ.

Με λίγα λόγια περίπου το 26-27% των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία είναι ελαστικά εργαζόμενοι.

Ο Υπουργός Παιδείας καταθέτοντας τον “οδικό χάρτη” της τετραετίας 2023-2026 ανέφερε ότι κάθε χρόνο θα έχουμε 4 με 5.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σημειώνοντας παράλληλα ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα, σταδιακά, ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με προσωπικό αυξανόμενα μόνιμο, με 4 έως 5 χιλιάδες νέες προσλήψεις το χρόνο».

Το τι ακριβώς σημαίνουν τα λόγια του υπουργού Παιδείας λέγοντας ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα» και τι απέγινε η «υποσχετική» και ο στόχος της Νίκης Κεραμέως που έλεγε και ξαναέλεγε ότι «ο αναπληρωτής να  είναι αυτό που λέει η λέξη, να αναπληρώνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κι όχι να αναπληρώνει για 5-10 έτη» μπορεί κανείς τώρα εύκολα να καταλάβει.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση όσα έχει πει το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας οι αναπληρωτές αναμένεται να είναι αυτό που λέει η λέξη σε πάνω από 30 χρόνια! Γιατί με μόνιμους διορισμούς 4-.5.000 ετησίως (δηλαδή λίγο περισσότερους από αυτούς που κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται) ούτε σε 30 χρόνια δεν λύνεται το πρόβλημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

w16-70446foithtikesekloges.jpg
Φοιτητικές εκλογές 2024: Καταγγελία Πανσπουδαστικής κατά ΔΑΠ για σχέδιο αλλοίωσης του αποτελέσματος
Πανσπουδαστική: Οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή θα υπερασπιστούν τις συλλογικές δημοκρατικές τους διαδικασίες και τους συλλόγους τους!
Φοιτητικές εκλογές 2024: Καταγγελία Πανσπουδαστικής κατά ΔΑΠ για σχέδιο αλλοίωσης του αποτελέσματος