τεχνολογια
«Η εκπαίδευση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος των τεχνολογικών εξελίξεων»

Έχει ειπωθεί, πολύ εύστοχα, ότι «το μέλλον δεν διαρκεί πολύ» για να καταδειχτεί η φοβερή εξέλιξη των καιρών μας με αναθεωρήσεις και ανατροπές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, δημόσιας και προσωπικής.

Βέβαια η εξέλιξη αυτή αφορά περισσότερο τον τεχνολογικό πολιτισμό και λιγότερο την κοινωνική πρόοδο. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι ανισότητες – με βάση και τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση – διαρκώς διευρύνονται θα πρέπει να αναδείξουμε το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου ως απαραίτητα στοιχεία για μια ουσιαστική πολιτισμική ανέλιξη.

Και εδώ σημαντικό ρόλο έχει η δημόσια εκπαίδευση με τις πολλαπλές όψεις της: ως μορφωτική αποστολή, ως καλλιέργεια του ανθρωπισμού και του ορθολογισμού αλλά και ως ενεργός συμμέτοχος των νέων ρευμάτων. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και παράλληλα θα πρέπει να δίνει το δικό της κοινωνικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο.

Να αγωνιστεί για την κοινωνική κινητικότητα και να περιορίζει τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Να εντάσσει τις νέες εξελίξεις της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στο να δίνει ευκαιρίες στη μάθηση σε κάθε παιδί. Να κάνει σημαία της τον στόχο για ίσες ευκαιρίες σε όλους και σε όλες.

Οι δυνατότητες συμπερίληψης ανοίγουν νέους ορίζοντες. Αντιγράφω ένα ενδεικτικό παράδειγμα από το βιβλίο «Οι νέες βιομηχανίες» του A. Ross. «Στο Δημοτικό Σχολείο Γκρίνλιφ του Τέξας, ένα δωδεκάχρονο αγόρι ο Κρίστιαν διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα είχε κλονιστεί, το παιδί δεν μπορούσε να παρακολουθεί τα μαθήματα στο σχολείο. Αντ’ αυτού κάθεται στην πρώτη σειρά της τάξης ένα ρομπότ VGo, που κατασκευάζεται από μία εταιρεία του Νιου Χαμσάιρ.

Το ρομπότ διαθέτει βιντεοκάμερα με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο που επιτρέπει στον Κρίστιαν να κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού του και από το laptop του να βλέπει και να ακούει σε πραγματικό χρόνο όσα συμβαίνουν στην τάξη. Μπορεί να σηκώνει το χέρι του (κάτι που κάνει για λογαριασμό του το VGo), να τον σηκώνει ο δάσκαλος να πει το μάθημα και να δίνει απαντήσεις που ο δάσκαλος και ολόκληρη τάξη μπορώ να ακούσουν από τα ηχεία που βρίσκονται πάνω στο ρομπότ.

Μέσω του ρομπότ του, ο Κρίστιαν βγαίνει από το κτίριο στο πλαίσιο ασκήσεων πυρασφάλειας. Βαδίζει στους διαδρόμους και στέκεται στη σειρά με τους άλλους μαθητές. Και οι άλλοι μαθητές μιλάνε με τον Κρίστιαν, το 12χρονα αγόρι που η αρρώστια του το κρατά κλεισμένο στο σπίτι του, μιλώντας στο ρομπότ του».

Οι τοίχοι σπιτιού και σχολείου έχουν μισογκρεμιστεί. Η απόσταση έχει μικρύνει. Ο Κρίστιαν δεν αντικατέστησε τη φυσική παρουσία του και την ψυχικοσυναισθηματική του εικόνα με το ρομπότ. Απέκτησε όμως μια συμμετοχή που του έδινε περισσότερες δυνατότητες ενεργητικής παρέμβασης και αλληλεπίδρασης.

Υπάρχει κάτι πρωτοποριακό στη σχέση της εκπαίδευσης με το νέο ψηφιακό κόσμο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, είναι πολλά βήματα μπροστά από τους εκπαιδευτικούς τους και αυτό το στοιχείο μπορεί να μετασχηματίσει την παραδοσιακή λειτουργία του σχολείου εισάγοντας την έρευνα και την καινοτομία ως συστατικά στοιχεία της βιωματικής μάθησης, της αυτενέργειας και της πρωτοβουλίας.

Επιπλέον, να λάβουμε υπόψη μας και το τι γίνεται ευρύτερα στον κόσμο. Να σκεφτούμε ότι ήδη «ρομπότ λειτουργούν ως βοηθοί διδασκαλίας σε μαθήματα φυσικών επιστημών και πληροφορικής σε 70 χώρες». Εδώ φυσικά δεν πρέπει να συμμεριζόμαστε την τεχνολατρεία των Ασιατικών Τίγρεων αλλά την κριτική στάση των Ευρωπαϊκών κρατών.

 Συμπερασματικά, ισχυρίζομαι ότι απαιτείται ενεργή συμμετοχή του σχολείου και στις τεχνολογικές εξελίξεις, γιατί μόνο έτσι μπορεί να τις επηρεάζει στους δικούς του κοινωνικούς και πολιτιστικούς προορισμούς.

* Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνοδος
Αποκλειστικό: Ολα τα πορίσματα για τα ΑΕΙ που θα παραδώσουν σήμερα οι Πρυτάνεις στον Κ.Πιερρακάκη
Το θέμα του ελλιπούς ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και της χρηματοδότησης των δημοσιων ΑΕΙ στο προσκήνιο
Αποκλειστικό: Ολα τα πορίσματα για τα ΑΕΙ που θα παραδώσουν σήμερα οι Πρυτάνεις στον Κ.Πιερρακάκη
ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις