Ποια αξιολόγηση θέλουμε
«Είναι λοιπόν λογικό να αντιδρούμε ως εκπαιδευτική κοινότητα σε αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης. Και αυτή η αντίδραση σημαίνει ότι δε θέλουμε αξιολόγηση; Όχι , σημαίνει μόνο ότι δε θέλουμε αυτή τη συγκεκριμένη αξιολόγηση με τον τρόπο και τις συνθήκες που πάει να γίνει»

Ένα κράτος που καθυστερεί δραματικά στην απόδοση της δικαιοσύνης όταν συντελούνται εγκλήματα υπό την ευθύνη του, προλαβαίνει σε μία μέρα να κηρύξει μια απεργία της ΟΛΜΕ παράνομη και καταχρηστική, και στη συνέχεια έχοντας μια προδιαγεγραμμένη δικαστική απόφαση στα χέρια της να απειλεί μέχρι και με φυλάκιση του διαφωνούντες. 

Ένα κράτος που κάνει τα πάντα για να ιδιωτικοποιήσει την παιδεία, έχει σχέδιο. Πρώτα από όλα πρέπει να εξευτελίσει τα δημόσια σχολεία , ακριβώς όπως έκανε και με τα νοσοκομεία για να χωρέσουν στην αγορά οι ιδιώτες . Χαμηλοί μισθοί , υποστελέχωση , κατεστραμμένα κτίρια, παρατημένα εργαστήρια, μηδενική θέρμανση, ένα τραγικό σύστημα ομηρίας των αναπληρωτών , τμήματα 28 μαθητών, υποβαθμισμένα προγράμματα σπουδών κτλ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Και αφού συντελεστεί όλο αυτό το έγκλημα, έρχεται και ανακοινώνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με σκοπό – τι ειρωνεία – τη βελτίωση του διδακτικού τους έργου προς όφελος των μαθητών. Ποιος αφελής μπορεί  να πιστέψει αυτό το τραγικό αφήγημα ; Ρητορικό το ερώτημα.

Είναι λοιπόν λογικό να αντιδρούμε ως εκπαιδευτική κοινότητα σε αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης. Και αυτή η αντίδραση σημαίνει ότι δε θέλουμε αξιολόγηση; Όχι , σημαίνει μόνο ότι δε θέλουμε αυτή τη συγκεκριμένη αξιολόγηση με τον τρόπο και τις συνθήκες που πάει να γίνει. 

Προσωπικά έχω βαρεθεί να κάνω απεργίες για το θέμα. Έχω βαρεθεί να παίζω κλέφτες και αστυνόμους με τον υπουργό και έχω φτάσει στο σημείο να λέω, ας την κάνουν τη ριμάδα να τελειώνουμε. Έχω κουραστεί να χάνω ημερομίσθια και να προγραμματίζω τα έξοδα του μήνα για να φτάσουν τα λεφτά. Απλώς κουράστηκα. 

Ο υγιής εκπαιδευτικός θέλει όντως να αξιολογηθεί, αφού όμως πρώτα του παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Και αυτό δεν είναι εγωιστικό τερτίπι, είναι υποχρέωση του κράτους, πρώτα απέναντι στους μαθητές και μετά απέναντι στους δημόσιους λειτουργούς. Γιατί ως γνωστόν η δημόσια παιδεία δεν είναι καθόλου δωρεάν. Είναι πληρωμένη αδρά από τους φορολογούμενους πολίτες. Κι αφού εμείς πληρώνουμε τα σχολεία , έχουμε την απαίτηση να λειτουργούν σωστά. 

Ναι λοιπόν, θέλουμε αξιολόγηση, αλλά με πολλούς και σημαντικούς αστερίσκους. Οι εκπαιδευτικοί σηκώνουν χρόνια τώρα δυσβάσταχτο βάρος για να μπορούν να στηρίξουν με το έργο τους τους νέους ανθρώπους που θέλουν να προκόψουν. Οι δάσκαλοι έχουν πάντα το κράτος απέναντί τους ως μπαμπούλα, ως αντίπαλο και ως παράγοντα που εμποδίζει το έργο τους. 
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν , για την αξιολόγηση που θέλουμε. Σταματήστε να το λέτε «Σχολική μονάδα». Είναι ΣΧΟΛΕΙΟ. 
Συνεχίζεται…

* Χρήστος Ευαγγελινός, ΓΕΛ Επανομής
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα