meth
Αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας – Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πάτρα

Ραγδαία αυξάνονται τα κρούσματα μηνιγγίτιδας, καθώς εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα, ενώ ανησυχία έχουν προκαλέσει τα τρία τελευταία καταγεγραμμένα κρούσματα που αφορούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επιτηρεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ως υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα και ενημερώνει αρμοδίως το Υπουργείο Υγείας.

Κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, η επίπτωση της νόσου έφτασε στα χαμηλότερά της επίπεδα γεγονός που αποδόθηκε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο σχολείων). Ωστόσο, το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, τρία από τα παραπάνω κρούσματα αφορούν φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης της Πάτρας και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 11/1/2024 ως σήμερα. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Οδηγίες για χημειοπροφύλαξη στους φοιτητές

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης.

Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, αύριο (Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2024) το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα. Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη (ειδική αντιμικροβιακή αγωγή) στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Πανελλήνιες 2026: Τροποιητική απόφαση Ζαχαράκη για την επίδειξη των γραπτών
Τι αλλάζει στις πανελλαδικές εξετάσεις 2026 όσον αφορά την επίδειξη των γραπτών δοκιμίων - Ποιους αφορά η απόφαση Ζαχαράκη
Πανελλήνιες 2026: Τροποιητική απόφαση Ζαχαράκη για την επίδειξη των γραπτών
Μαθητές φροντίζουν δενδρύλλια στα Τέμπη
Τέμπη: Μαθητές από 9 χώρες φροντίζουν 57 δενδρύλλια ελιάς στον χώρο της τραγωδίας (Φωτογραφίες)
Στα Τέμπη μαθητές από εννέα χώρες για τον καλλωπισμό των 57 ελιών στον χώρο της τραγωδίας
Τέμπη: Μαθητές από 9 χώρες φροντίζουν 57 δενδρύλλια ελιάς στον χώρο της τραγωδίας (Φωτογραφίες)
τραμπ
Έλληνες Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να κηρυχθεί το Ναύπλιο μη ασφαλές για Αμερικανούς επειδή κάηκε ομοίωμα του Τραμπ στο καρναβάλι
Ναι, καλά διαβάσατε... Ένα ομοίωμα του Τραμπ απειλεί την ασφάλεια των Αμερικανών
Έλληνες Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να κηρυχθεί το Ναύπλιο μη ασφαλές για Αμερικανούς επειδή κάηκε ομοίωμα του Τραμπ στο καρναβάλι