Thumbnail
Ποιοι φοιτητές δικαιούνται το νέο αυξημένο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα - Τα κριτήρια

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί πολύ σύντομα η τροπολογία για το νέο αυξημένο κατά 500 ευρώ φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, το οποίο θα δοθεί κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά από Σεπτέμβριο του 2024.

Η τροπολογία αφορά στο στεγαστικό επίδομα που δίνεται σε φοιτητές σύμφωνα με  συγκεκριμένα κριτήρια, εφόσον σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και για το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Παρασκευή την αύξησή του έως τα 2.500 ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι το αυξημένο επίδομα θα δοθεί σε όσους φοιτούν μακριά από τις εστίες τους, «σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης». Επομένως η αύξηση του επιδόματος δεν θα εφαρμοστεί για όλους όσοι σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Επίδομα 4 ταχυτήτων

Στην τροπολογία θα ορίζονται πλέον 3 διαφορετικά ποσά επιδόματος για 4 κατηγορίες δικαιούχων φοιτητών. Ειδικότερα το επίδομα αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Στα 2.500 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για όσους συγκατοικούν, δηλαδή ενοικιάζουν σπίτι μαζί με άλλους (τουλάχιστον ένα συγκάτοικο και παραπάνω) εφόσον φοιτούν σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικία τους.
  • Στα 2.000 ευρώ από 1.500 σήμερα ως επίδομα στέγασης χωρίς συγκατοίκηση, για φοίτηση σε Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας, εκτός μονίμου κατοικίας τους.
  • Στα 2.000 ευρώ (ίδιο με φέτος) για όσους ενοικιάζουν από κοινού και συστεγάζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά προέρχονται από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.
  • 1.500 ευρώ για όσους σπουδάζουν σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη και ενοικιάζουν μόνοι τους σπίτι, προερχόμενοι από άλλες πόλεις ή περιοχές της χώρας.

Το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος εκτιμάται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση των φοιτητών και των οικογενειών τους καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα των εξόδων για τη στέγαση των παιδιών που σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο φοιτητής για να λάβει το επίδομα πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Για τη χορήγηση το επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων του, από κάθε πηγή.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους:

Για αιτήσεις που αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές που εισάγονται και εγγράφονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Για κάθε άλλη περίπτωση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί πέραν του ενός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σίφνος
Το ελληνικό νησί που επέλεξε ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό το National Geographic
Το νησί οφείλει τη «γευστική φήμη» της στον Νικόλαο Τσελεμεντέ που συνέγραψε το πρώτο βιβλίο ελληνικής μαγειρικής, ενώ είναι διάσπαρτη από εργαστήρια...
Το ελληνικό νησί που επέλεξε ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό το National Geographic