φοιτητες
Πολλοί δικαιούχοι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη το στεγαστικό επίδομα, ενώ έχουν κάνει αίτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου

Συντρέχουν όλα μαζί: η παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η θεομηνία «Daniel» που πήγε πίσω όλη τη χώρα, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΑΕΙ, η γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Ολα αποτελούν τους λόγους που μπορεί να εξηγούν τη φετινή καθυστέρηση στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους φοιτητές. 

Για να τα δούμε τα πράγματα από την αρχή και με μια σειρά

Πολλοί δικαιούχοι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη το στεγαστικό επίδομα των 1.500 ευρώ, ή 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η πρώτη περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε στις 30/6 και ολοκληρώθηκε στις 3/8, αλλά δόθηκε παράταση εξαιτίας της παράτασης στην προθεσμία φορολογικών δηλώσεων. Οι δύο διαδικασίες συνδέονται, καθώς το επίδομα δίνεται με οικονομικά κριτήρια, τα οποία κάθε αιτών φαίνεται εάν πληροί μέσω της φορολογικής δήλωσης. Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο ακόμη παρατάσεις (27/9-3/10 και 24-27/10). Η πρώτη αποδόθηκε στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία. Κατόπιν αρχίζουν η γραφειοκρατία στα ΑΕΙ με βάση τη νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις, οι υπογραφές των αρμοδίων που καθυστερούν.

Το παζλ, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό συντάκτη της Καθημερινής Απόστολο Λακασά που παρουσιάζει το πρόβλημα που έχει προκύψει,  συμπληρώνεται με το πινγκ πονγκ των ευθυνών.

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου 3220/2004 και μια κοινή υπουργική απόφαση (2993/2017), το υπουργείο επιχορηγεί τα πανεπιστήμια με βάση τα αιτήματα και τον κατάλογο των εγκεκριμένων αιτήσεων, τις οποίες αξιολογούν, ελέγχουν και εγκρίνουν τα ΑΕΙ. Η εκκαθάριση γίνεται αποκλειστικά από το πανεπιστήμιο. Για το 2023 η πίστωση είναι 75 εκατ. ευρώ και έως χθες 28 Νοεμβρίου είχαν χορηγηθεί στα 24 ΑΕΙ της χώρας περί τα 58 εκατ. ευρώ. «Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τα ιδρύματα ζητούν χρήματα για να ικανοποιήσουν εγκεκριμένα αιτήματα στεγαστικού επιδόματος», δήλωσε στην «Κ» το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να πιέσουν τα ΑΕΙ να επισπεύσουν, καθώς τα ιδρύματα έχουν διοικητική αυτοτέλεια.

«Αυτοτέλεια έχουμε, αλλά προσωπικό δεν έχουμε, ενώ η διαδικασία όπως είναι δομημένη προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση», τονίζει από την πλευρά του στην «Κ» πρύτανης κεντρικού ΑΕΙ. «Οταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και επαληθευθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος, οι εκτυπωμένες αιτήσεις μαζί με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προωθούνται στην οικονομική υπηρεσία του ιδρύματος για την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων. Κατόπιν το υπουργείο πρέπει να μας στείλει το απαραίτητο κονδύλι, να κάνουμε τροποποίηση του προϋπολογισμού και να χορηγήσουμε τα χρήματα», είναι η δική του εκδοχή για τους λόγους καθυστέρησης.

Αρκούν οι εξηγήσεις στους φοιτητές που περιμένουν τα χρήματα, έχοντας κάνει αίτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βαρη φωτια
Φωτιές: Προσωρινή βλάβη στο 112 - Μέσα σε σπίτια η φωτιά στη Μεγαλόπολη - Εκκένωση περιοχών σε Αχαΐα και Αργολίδα
Μέσα σε σπίτια η φωτιά στη Μεγαλόπολη – Μέτωπα σε Αχαΐα και Αργολίδα
Φωτιές: Προσωρινή βλάβη στο 112 - Μέσα σε σπίτια η φωτιά στη Μεγαλόπολη - Εκκένωση περιοχών σε Αχαΐα και Αργολίδα
ekpa
Ψήφισμα της Νομικής Σχολής για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη Ιωάννη Καράκωστα
Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου...
Ψήφισμα της Νομικής Σχολής για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Αντιπρύτανη Ιωάννη Καράκωστα