Διδάσκοντες Νομικής Αθηνών: Καλούν σε αποχή διδασκαλίας την εβδομάδα ψήφισης του νομοσχεδίου
«Προφανείς οι κίνδυνοι για την βιωσιμότητα δημόσιων πανεπιστημίων», λέει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Νομικής Αθηνών - Καλεί σε αποχή από την εξ αποστάσεως διδασκαλία την εβδομάδα ψήφισης του νομοσχεδίου

Tις επιφυλάξεις τους εκφράζει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού Νομικής Αθηνών, αναφορικά με τα παραρτήματα αλλοδαπών τμημάτων και τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης που δόθηκε για ένα τεράστιας σημασίας νομοσχέδιο

Αποτέλεσμα του ελάχιστου χρόνου που δόθηκε, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν ανεπαρκή χρόνο να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Παράλληλα, καλεί σε αποχή κατά την εβδομάδα 4 έως 9 Μαρτίου 2024, ψήφισης του νομοσχεδίου, από την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Η έλλειψη κριτηρίων ως προς την «χωροταξία» των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην ελληνική επικράτεια δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την βιωσιμότητα δημόσιων περιφερειακών πανεπιστημίων», τονίζουν μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων. Και τούτο ανεξαρτήτως του αν το νομοσχέδιο αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 5), ζήτημα που θα κριθεί εν τέλει από τα Δικαστήρια. Επισημαίνεται δε ότι για ένα τέτοιο, τεράστιας σημασίας και έκτασης, νομοσχέδιο προσφέρθηκε εντελώς ανεπαρκής χρόνος διαβούλευσης, ώστε να είναι σε θέση οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να διατυπώσουν τις απόψεις τους.

Ενδεικτικώς, τονίζεται ιδιαίτερα ότι σημαντικό τμήμα της ακαδημαϊκής  λειτουργίας των  ΝΕΠΕ θα διέπεται από τους κανόνες που καθορίζει το μητρικό ίδρυμα στην αλλοδαπή έννομη τάξη που αυτό εδρεύει. Συνεπώς η τήρηση αυτών των κανόνων από τα ΝΕΠΕ δεν θα είναι δυνατόν να ελέγχεται στην ελληνική έννομη τάξη, η οποία  αρκείται στην αναγνώριση των πτυχίων των μητρικών σχολών από τον ΔΟΑΤΑΠ. Οι αρχές και αξίες λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα έπρεπε -σε περίπτωση ορθής νομοθέτησης- να αποτελέσουν την βάση ενδεχόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, απουσιάζουν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Επιφυλάξεις εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι οι δικαιούμενοι να φοιτήσουν στα ΝΕΠΕ θα επιλέγονται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, όταν οι εισαγόμενοι στα αντίστοιχα τμήματα των ημεδαπών ΑΕΙ θα πρέπει να επιτύχουν πολύ υψηλότερη βαθμολογία, αλλά τα πτυχία τους θα αναγνωρίζονται ως ισότιμα.

Εκτός αυτών, η επιλογή των διδασκόντων των ΝΕΠΕ δεν προβλέπεται να πραγματοποιείται υπό διαφανείς διαδικασίες με συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, αλλά επαφίεται στη διοίκηση του μητρικού πανεπιστημίου, ο δε ρόλος τους στην οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων και προγραμμάτων θεσπίζεται μόνον ως γνωμοδοτικός.

Περαιτέρω, προβλέπεται ότι τα ΝΕΠΕ, που ορίζονται ως νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μπορούν να προβαίνουν σε (προφανώς εμπορικές) επενδύσεις.

Τέλος, η έλλειψη κριτηρίων ως προς την «χωροταξία» των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην ελληνική επικράτεια δημιουργεί προφανείς κινδύνους για την βιωσιμότητα δημόσιων περιφερειακών πανεπιστημίων.

Εν όψει αυτών το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συμπαρατάσσεται με όσους αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου και καλεί τα μέλη του να απέχουν από την (εξ αποστάσεως λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της Σχολής μας) διδασκαλία κατά την εβδομάδα 4 έως 9 Μαρτίου 2024, κατά την οποία έχει «προγραμματισθεί» η ψήφισή του.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα