ελμεπα
Σύγκλητος ΕΛΜΕΠΑ: Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μην καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος

Ακόμα ένα «άδεισμα» για τις επιλογές της κυβέρνησης στο ζήτημα των ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά και για την εγκύκλιο για διαδικτυακή εξεταστική και τις εισαγγελικές και αστυνομικές παρεμβάσεις, έκανε σήμερα η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ)

«Η Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ στηρίζει απαρέγκλιτα και αδιαπραγμάτευτα την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ που υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού περί υποχρεωτικών διαδικτυακών μαθημάτων και εξετάσεων», αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Πανεπιστημίων που οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους»

Ολη η ανακοίνωση της Συγκλήτου του ΕΛΜΕΠΑ

Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η χρόνια υποστελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων, η ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, οι σημαντικές εκκρεμότητες σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων αποφοίτων των δημόσιων Πανεπιστημίων, καθώς και το εκρηκτικό πρόβλημα της εύρεσης φοιτητικής στέγης, ειδικά στα νησιωτικά-περιφερειακά Πανεπιστήμια, εντείνουν εύλογα τις ανησυχίες μας.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο μέλλον των δημόσιων Πανεπιστημίων, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, κυρίως, στην ουσιαστική τους στήριξη από την Πολιτεία. Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική στις μέρες μας λόγω των σημαντικών αλλαγών στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης (π.χ. Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων), καθώς και εξαιτίας των τεκτονικών επιπτώσεων στη διδασκαλία και την έρευνα από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Παρατηρούμε όμως με απογοήτευση ότι ο «διάλογος» κατευθύνεται επιτηδευμένα στις μορφές κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στην «υποχρέωση» των αυτοδιοικούμενων Ιδρυμάτων να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές εξετάσεις.

Η Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ στηρίζει απαρέγκλιτα και αδιαπραγμάτευτα την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ που υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού περί υποχρεωτικών διαδικτυακών μαθημάτων και εξετάσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Πανεπιστημίων που οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Επιδιώκουμε τον ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου που αποτελεί εκ του Συντάγματος τον πυλώνα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και μπορεί να εγγυηθεί σε όλους τους πολίτες, αφενός ίσες δυνατότητες πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και αφετέρου υψηλό επίπεδο σπουδών, ανεξαρτήτως της κοινωνικής προέλευσης και των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Ζητάμε την άμεση στελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων με μόνιμο ακαδημαϊκό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό, την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τη γενναία χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την αναβάθμιση των παλαιών κτηριακών & εργαστηριακών υποδομών των Πανεπιστημίων, καθώς και τη στήριξη της φοιτητικής στέγης.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μην καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φυλακή καθηγητής
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκατσαν και οι γονείς του ανήλικου που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου
kausonas
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια
«Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτή η επιβάρυνση που προκαλείται από τις ακραίες θερμοκρασίες είναι πολύ...
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια
kleista sxoleia proaulio
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: 15χρονος χτύπησε συνομήλικο του μέσα σε προαύλιο Γυμνασίου
O 15χρονος φέρεται να εισήλθε σε προαύλιο χώρο Γυμνασίου στο Αγρίνιο και να χτύπησε με γροθιά τον συνομήλικό του, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει...
Νέο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: 15χρονος χτύπησε συνομήλικο του μέσα σε προαύλιο Γυμνασίου