οδυσσέας ζώρας
Εγκύκλιος Yπουργείου Παιδείας προς Πανεπιστήμια: Υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση όταν τελούν υπό κατάληψη

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τα πανεπιστήμια να συμμορφωθούν «προς τις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες» και να κάνουν υποχρεωτικά τηλεκπαίδευση. Κοντολογίς, ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει πια καθώς μετά την καταστολή, τις απειλές και τους εκβιασμούς για το κύμα καταλήψεων των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τώρα θέλει να επιβάλλει υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.

Συγκεκριμένα

Σύμφωνα με Εγκύκλιο που απέστειλε ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώραςαπαιτείται η συμμόρφωση των Συγκλήτων στις «γραμμές και οδηγίες της εποπτεύουσας αρχής τους», ενώ επισημαίνεται ρητά πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος «δημιουργεί δεσμία αρμοδιότητα των οργάνων των ΑΕΙ ως προς την άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους» και ως εκ τούτου «δεσμία αρμοδιότητα της Συγκλήτου των ΑΕΙ».

H έκδοση και αποστολή της Εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας,  με ημερομηνία 25.01.2024, προς όλα τα Α.Ε.Ι, υπογραμμίζει ότι «Η έκδοση εγκυκλίων, κατευθυντήριων γραμμών και οδηγιών από διοικητικές αρχές στο πλαίσιο άσκησης διοικητικής εποπτείας, προς τα εποπτευόμενα νομικά τους πρόσωπα, έχει ως συνέπεια τα τελευταία να οφείλουν να προβούν στην εκπλήρωση της απαιτούμενης ενέργειας ή στην έκδοση της εκτελεστής πράξης σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτών». 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σύμφωνα με την Εγκύκλιο θεωρείται υποχρεωτική  η τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια που τελούν υπό κατάληψη.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η Σύγκλητος […] οφείλει να ασκήσει την αρμοδιότητά της και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, και συγκεκριμένα αφ’ ενός να διαπιστώσει αν πράγματι υφίσταται αδυναμία διεξαγωγής της αξιολόγησης και αφ’ ετέρου να εκδώσει απόφασή της (όμοια με αυτήν που ίσχυσε κατά την περίοδο του Covid-19), με την οποία να λαμβάνει τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης με γνώμονα το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε για την πλήρη ετοιμότητα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των ΑΕΙ σε ψηφιακή μορφή και την αντίστοιχη ολοκλήρωση των μαθημάτων στα τμήματα των σχολών που υπάρχει πρόβλημα με τις καταλήψεις 

«Είμαστε έτοιμοι και για την ολοκλήρωση των μαθημάτων και για την διεξαγωγή των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, άλλωστε υπάρχει η εμπειρία από την περίοδο της πανδημίας» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, στην οποία έγινε δεκτή η ερμηνευτική του εγκύκλιος, για να αντιμετωπιστεί το υφιστάμενο αδιέξοδο με την χρήση της τεχνολογίας.  

Αναμένεται να δούμε τι θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο ΕΜΠ όπου τέσσερις σχολές έχουν πει επίσης «όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις. Είναι οι σχολές Χημικών Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων.

Να σημειώσουμε ότι πέρα από τους παραπάνω, σήμερα, απόφαση εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης τηρώντας αντίθετη στάση με την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων για το χειμερινό εξάμηνο που ολοκληρώθηκε.

Οι Διδάσκοντες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καταστρατήγηση από την κυβέρνηση του άρθρου 16, καταγγέλλουν την απόφαση της Συγκλήτου για διεξαγωγή εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα και αντιτίθεται στην υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών/φοιτητριών και των κινητοποιήσεών τους.

Παράλληλα, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων καλεί τους καθηγητές σε αποχή από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων την ερχόμενη Δευτέρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οπτική ψευδαίσθηση
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα δείχνει τι μισείτε στον σύντροφό σας
Ένα διαφορετικό τεστ προσωπικότητας έχει γίνει viral και υπόσχεται να αποκαλύψει αυτό που μισείτε στον σύντροφό σας
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα δείχνει τι μισείτε στον σύντροφό σας