pierrakakis
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων - Εξ αποστάσεως θα παρέμβει στη σύνοδο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης,

Eκτακτες συνεδριάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων και έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα.

Πρόκειται για μια σύνοδο που ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τη στιγμή που το Μαξίμου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση καθώς υπάρχει αναταραχή στον χώρο της εκπαίδευσης, εξαιτίας της κυβερνητικής εμμονής για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να πιέσει τις πρυτανικές αρχές αφενός να πάρουν πάνω τους την αντιμετώπιση των καταλήψεων και να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα για την καταστολή τους και αφετέρου να αποδεχθούν την  διενέργεια εξεταστικής εξ αποστάσεως.

Να σημειώσουμε ότι οι Πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων δέχονται πιέσεις τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκβιασμούς από τις δηλώσεις  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενώ ήδη βρίσκονται υπό την "σκιά" της εισαγγελικής παραγγελίας.

Την Παρασκευή  26 Ιανουαρίου,  η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, στην οποία θα εξεταστούν (και) ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. 

Για τις καταλήψεις που συνεχίζονται στα δημόσια πανεπιστήμια μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές να «μην κάνουν τα στραβά μάτια» και να πάρουν θέση γιατί σε διαφορετικά περίπτωση, όπως είπε, βλάπτει τα συμφέροντα του πανεπιστημίου τους και θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της μείωσης της χρηματοδότησής τους.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Πρυτάνεις θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και ενώ η εξεταστική περίοδος των φοιτητών κινδυνεύει να χαθεί. «Δεν μπορούν να μη κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο» είπε για την ολιγωρία ειδοποίησης της αστυνομίας, όπου οι φοιτητές παρεμποδίζονται να προσέλθουν στις σχολές τους. Και, όπως τόνισε, σε περίπτωση μη λήψης κάποιων μέτρων από τους πρυτάνεις για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι συνδεδεμένη από τον νόμο με την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών. Δεν δίνουμε λεφτά έτσι. Δίνουμε για να επιτελείται ένα έργο. Εάν υπάρχει ευθύνη των πρυτανικών Αρχών, βάσει του νόμου, πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή του».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Ο νόμος προβλέπει ωστόσο ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Τα «12 μυστικά» που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις εξετάσεις
Εκπαιδευτικοί δίνουν οδηγίες για προετοιμασία, ψυχολογία και διαχείριση χρόνου λίγο πριν την έναρξη των εξετάσεων
Πανελλαδικές 2026: Τα «12 μυστικά» που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις εξετάσεις
Google-Chrome
Chrome και τεχνητή νοημοσύνη: Το «αθόρυβο» AI μοντέλο 4GB που εγείρει ερωτήματα για τη συναίνεση των χρηστών
Αναφορές για τοπική εγκατάσταση του Gemini Nano χωρίς σαφή ειδοποίηση – Τι απαντά η Google και γιατί ανοίγει ξανά η συζήτηση για τον έλεγχο των...
Chrome και τεχνητή νοημοσύνη: Το «αθόρυβο» AI μοντέλο 4GB που εγείρει ερωτήματα για τη συναίνεση των χρηστών
σχολειο μαθητες
Ολοήμερο σχολείο από τον Σεπτέμβριο 2026: Νέα ωράρια αποχώρησης για μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου
Τρεις επιλογές για τη λήξη του προγράμματος – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για τη σχολική χρονιά 2026-2027
Ολοήμερο σχολείο από τον Σεπτέμβριο 2026: Νέα ωράρια αποχώρησης για μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου