pierrakakis
Έκτακτη σύνοδο πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων - Εξ αποστάσεως θα παρέμβει στη σύνοδο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης,

Eκτακτες συνεδριάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων και έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα.

Πρόκειται για μια σύνοδο που ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τη στιγμή που το Μαξίμου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση καθώς υπάρχει αναταραχή στον χώρο της εκπαίδευσης, εξαιτίας της κυβερνητικής εμμονής για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει να πιέσει τις πρυτανικές αρχές αφενός να πάρουν πάνω τους την αντιμετώπιση των καταλήψεων και να προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα για την καταστολή τους και αφετέρου να αποδεχθούν την  διενέργεια εξεταστικής εξ αποστάσεως.

Να σημειώσουμε ότι οι Πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων δέχονται πιέσεις τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκβιασμούς από τις δηλώσεις  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενώ ήδη βρίσκονται υπό την "σκιά" της εισαγγελικής παραγγελίας.

Την Παρασκευή  26 Ιανουαρίου,  η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, στην οποία θα εξεταστούν (και) ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. 

Για τις καταλήψεις που συνεχίζονται στα δημόσια πανεπιστήμια μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κάλεσε τις πρυτανικές Αρχές να «μην κάνουν τα στραβά μάτια» και να πάρουν θέση γιατί σε διαφορετικά περίπτωση, όπως είπε, βλάπτει τα συμφέροντα του πανεπιστημίου τους και θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της μείωσης της χρηματοδότησής τους.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Πρυτάνεις θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση και ενώ η εξεταστική περίοδος των φοιτητών κινδυνεύει να χαθεί. «Δεν μπορούν να μη κάνουν ούτε το ένα ούτε το άλλο» είπε για την ολιγωρία ειδοποίησης της αστυνομίας, όπου οι φοιτητές παρεμποδίζονται να προσέλθουν στις σχολές τους. Και, όπως τόνισε, σε περίπτωση μη λήψης κάποιων μέτρων από τους πρυτάνεις για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων είναι συνδεδεμένη από τον νόμο με την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών. Δεν δίνουμε λεφτά έτσι. Δίνουμε για να επιτελείται ένα έργο. Εάν υπάρχει ευθύνη των πρυτανικών Αρχών, βάσει του νόμου, πρέπει να μειώνεται ή και να διακόπτεται η χρηματοδότησή του».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας. Ο νόμος προβλέπει ωστόσο ότι την απόφαση λαμβάνουν οι αρχές των ιδρυμάτων όπως επιβάλλει το αυτοδιοίκητο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πινακας
Η συγκλονιστική ιστορία αγάπης πίσω από έναν πίνακα του 1864
Ένα έργο ζωγραφικής του 19ου αιώνα συνεχίζει να προκαλεί έντονα συναισθήματα στους επισκέπτες μουσείων, συγκινώντας βαθιά όσους το παρατηρούν.
Η συγκλονιστική ιστορία αγάπης πίσω από έναν πίνακα του 1864
Γιάννης Τσαγκαράκης
Γιώργος Τσαγκαράκης: Δίωξη για 4 κακουργήματα στον γκαλερίστα άσκησε ο εισαγγελέας
Εφόδους σε Κολωνάκι, Γλυφάδα και Ελληνικό – Εκατοντάδες έργα, αρχαιότητες και μετρητά στο μικροσκόπιο των Αρχών
Γιώργος Τσαγκαράκης: Δίωξη για 4 κακουργήματα στον γκαλερίστα άσκησε ο εισαγγελέας
metatheseis_21118_1019.jpg
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: «Τρέχουν» οι προθεσμίες για υπηρεσιακές μεταβολές
Ο Αιρετός του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας, Τάκης Ρουμπής, ενημερώνει στο alfavita για τις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης εκπαιδευτικών
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: «Τρέχουν» οι προθεσμίες για υπηρεσιακές μεταβολές