Thumbnail
Συνταγματική έκρινε το Στε την απαλλαγή των μη ορθόδοξων μαθητών από τα θρησκευτικά

Συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), τη διαδικασία απαλλαγής των μη Ορθόδοξων Χριστιανών μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών όπως ορίστηκε με απόφαση της υπουργού Παιδείας το 2022.
 
Το ΣΤΕ έκρινε ότι η διαδικασία απαλλαγής των μαθητών που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι από τα θρησκευτικά είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τον Γενικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι η συλλογή και φύλαξη των αιτήσεων απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών από τον διευθυντή του σχολείου και η καταστροφή τους 3 μήνες μετά τη λήξη του σχολικού έτους, συνιστά μεν μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία "ειδικών" δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετικών με θρησκευτικές πεποιθήσεις, η οποία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΓΚΠΔ, αλλά η επεξεργασία όμως αυτή «δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας/ελαχιστοποίησης των δεδομένων, διότι διασφαλίζει την απαλλαγή για λόγους θρησκευτικής συνείδησης σε εκείνους που προβάλλουν τη σχετική αξίωση (άρθρο 13 παρ. 1 Συντ., άρθρο 9 ΕΣΔΑ), στα πλαίσια της υποχρέωσης του κράτους για παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης (16 παρ. 2 Συντ.) με σεβασμό στις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων (άρθρο 2 ΠΠΠ ΕΣΔΑ), περιορίζεται δε σε κατάλληλα, συναφή και αναγκαία για τους σκοπούς της επεξεργασίας δεδομένα, απαραίτητα για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιολαντα
Υπόθεση «Βιολάντα»: Ελεύθεροι με όρους οι δύο κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη
Εγγύηση 30.000 ευρώ και νέα προθεσμία απολογίας – Στο μικροσκόπιο οι ευθύνες και οι συνθήκες του δυστυχήματος
Υπόθεση «Βιολάντα»: Ελεύθεροι με όρους οι δύο κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ημερίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ)
«Οι Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στον 21ο αιώνα: Μέλλον και Προοπτικές»
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ημερίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΑΚΕ)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει και πίσω φαίνεται λογότυπο του ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: «Ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών»
Αιχμές κατά κυβέρνησης και Δικαιοσύνης – Πρόταση για εξεταστική και πολιτική σύγκρουση σε υψηλούς τόνους
Σφοδρή επίθεση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές: «Ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών»