Κυριάκος Πιερρακάκης Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συνάντηση Σακελλαροπούλου με Πιερρακάκη – Στην ατζέντα οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία

Μια ημέρα μετά την παρουσίαση στο υπουργικό του νομοσχεδίου για την Παιδεία με αιχμή τη μεταρρύθμιση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Πιερρακάκης πέρασε την πύλη του Προεδρικού και ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ανέφερε δε ότι ένας από τους στόχους του υπουργείου είναι η διεθνοποίηση των δημοσίων Πανεπιστημίων, αλλά και η αλληλεπίδρασή τους με ξένα ακαδημαΪκά ιδρύματα, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση τους στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.

Πότε θα λειτουργήσουν τα νέα ιδρύματα

Ο κ. Πιερρακάκης ενημέρωσε την κα. Σακελλαροπούλου ότι στόχος είναι τα νέα ιδρύματα να λειτουργήσουν στη χώρα μας αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Στην συνέχεια, ο υπουργός ανέφερε ότι «για την αδειοδότηση παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει, μεταξύ άλλων πολλών αυστηρών, προϋποθέσεων:

– να αποτελείται από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές.
– να είναι αναγνωρισμένο στη χώρα από την οποία προέρχεται,
– τα επιμέρους προγράμματα σπουδών να έχουν επίσης πιστοποιηθεί από τη χώρα προέλευσης,
– οι τίτλοι σπουδών που θα εκδίδονται στην Ελλάδα να προσδίδουν τα ίδια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά που ισχύουν στο κράτος προέλευσης».

Η ανάρτηση του υπουργού Παιδείας

Μετά την συνάντησή τους ανέφερε χαρακτηριστικά: Είχα την τιμή να ενημερώσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επόμενες πρωτοβουλίες του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει για κάθε μαθητή και φοιτητή την πρόσβαση στη γνώση και τη δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις δεξιότητές τους.

Ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία οι αλλαγές στα ΑΕΙ

Για μια ιστορική μεταρρύθμιση για την Παιδεία για το ‘’Ελεύθερο Πανεπιστήμιο’’, μίλησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης «το νομοσχέδιο αφορά τόσο στην απελευθέρωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, όσο και την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα».

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο απλουστεύονται οι διαδικασίες που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων.

Καταργείται η μέχρι σήμερα απαραίτητη υπογραφή του Υπουργού Παιδείας ακόμη και σε μικρής κλίμακας αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες όσον αφορά στους Ειδικούς Λογαριασμούς Καινοτομίας και Έρευνας».

«Τα Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων», είπε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stratos
Πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης: Όλες οι αλλαγές στην έκδοση και τον έλεγχο γνησιότητας
Στρατολογική κατάσταση: Οι νέοι κανόνες για έκδοση, χρήση και επιβεβαίωση εγγράφων
Πιστοποιητικά στρατολογικής κατάστασης: Όλες οι αλλαγές στην έκδοση και τον έλεγχο γνησιότητας
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών χειρούργησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών χειρούργησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων
Ο καθηγητής Ευάγγελος Λιάτσικος έκανε επέμβαση στην Αθήνα μέσω Κίνας και έγραψε ιστορία στην τηλεχειρουργική
Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών χειρούργησε ασθενή από απόσταση 8.000 χιλιομέτρων