Εκπαίδευση

Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Ποδαρικό» το 2025-2026

pierrakakis
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ελάχιστος ο αριθμός των υποτροφιών που θα δίνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που αναμένεται να κάνουν «ποδαρικό» στη χώρα μας το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 με το νέο νομοσχέδιο που καταθέτει προς ψήφιση το υπουργείο Παιδείας μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στον Alpha.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «στο νομοσχέδιο η μέριμνα είναι να ξεκινήσουμε από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026».

Για τα δίδακτρα είπε ότι θα τα καθορίσουν τα ίδια τα πανεπιστήμια, αλλά με έλεγχο από την Εθνική Αρχή Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

«Τα πανεπιστήμια που θα έρθουν εδώ θα απευθυνθούν με όρους βιώσιμους στα δίδακτρά τους. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια απ’ όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ελάχιστος ο αριθμός των υποτροφιών

Στη συνέχεια, μίλησε για τις υποτροφίες, υπογραμμίζοντας ότι «θα υπάρχει ελάχιστος αριθμός υποτροφιών. Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού δίνουν πολλές υποτροφίες είτε ολικές είτε μερικές. Τα παραρτήματα εδώ θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν τη λογική των μητρικών πανεπιστημίων».

«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ακαδημαϊκή διασπορά. Μίνιμουμ 30 καθηγητές με διδακτορικό για να ιδρυθεί ένα ίδρυμα. Είναι μια συνολικά αναπτυξιακή πολιτική για τη χώρα» τόνισε και πρόσθεσε ότι 500 εκατομμύρια ευρώ αφήνουν οι Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό κάθε χρόνο.

Για ενδεχόμενες προσφυγές στο ΣτΕ, ο υπουργός απάντησε: «Σε πολλά νομοσχέδια υπάρχει δικαστικός διάλογος που ακολουθεί. Είναι ασφαλές και στέρεο βήμα. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ένα ασφαλής διάλογος με τον τρόπο με τον οποίο τον ξεκινάμε».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση