ΝΑΤΟ
Με τον τίτλο «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (!) το ΝΑΤΟ επιχειρεί να επιστρατεύσει ερευνητικές και επιστημονικές εργασίες στους σχεδιασμούς του

Με τον προκλητικό τίτλο «Science for Peace and Security» - «Επιστήμη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια», ο οποίος αναιρείται από το ίδιο το περιεχόμενό του, το ΝΑΤΟ απευθύνεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, καλώντας για συνεργασία στην έρευνα, στην καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσης μέσω επιχορηγήσεων. Το πρόγραμμα έχει στον πυρήνα του την επιστράτευση των πανεπιστημίων, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και ήδη η σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει φτάσει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με αποστολέα τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Τα παραπάνω σημειώνονται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο Ριζοσπάστη (8/12/2023). Φυσικά δεν πρόκειται για τη μοναδική φορά που επιχειρείται η εμπλοκή των πανεπιστημίων στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς του αστικού κράτους, καθώς, ως μηχανισμοί του, καλούνται να υπηρετήσουν τις βασικές λειτουργίες του. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, καθώς βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους πολυπλόκαμους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αντίστοιχα αυξάνεται και η πίεση προς τα ιδρύματα να τους υπηρετήσουν. Η εμπλοκή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων συμπεριλαμβάνεται στους στρατηγικούς Στόχους των Εταιρικών Σχέσεων του ΝΑΤΟ και το πρόγραμμα απευθύνεται σε πανεπιστήμια και επιστήμονες από μια σειρά χώρες - μέλη του.

Ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων

Αποκαλυπτική, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, ως προς το ευρύ φάσμα πεδίων αυτό είναι η πρόσκληση, όπου παρατίθεται οι προτεραιότητες του προγράμματος στις οποίες καλούνται να ανταποκρίνονται οι προτάσεις.

Ειδικότερα, στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται:

  • «Διευκόλυνση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων διεθνών προσπαθειών για ανταπόκριση σε αναδυόμενες προκλήσεις ασφάλειας», όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «ανθρώπινους παράγοντες στην άμυνα ενάντια στην τρομοκρατία», «διαχείριση κινδύνου, καλύτερες πρακτικές και τεχνολογίες που απαντούν στην τρομοκρατία».
  • «Ενεργειακή Ασφάλεια», όπου ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνονται «καινοτόμες ενεργειακές λύσεις για τον στρατό. Ενεργειακές λύσεις στο πεδίο της μάχης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στρατιωτική εφαρμογή».
  • «Κυβερνοασφάλεια», που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα την «προστασία κρίσιμων υποδομών», την «κυβερνο-άμυνα, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών και υποστήριξη της κατασκευής υποδομών τεχνολογίας της πληροφορίας».
  • «Προστασία απέναντι σε χημικούς, βιολογικούς, ακτινοβολικούς και πυρηνικούς (CBRN) παράγοντες», που εξειδικεύεται σε μεθόδους και τεχνολογίες προστασίας, διάγνωση επιπτώσεων, ανίχνευση, απολύμανση, καταστροφή, απόρριψη παραγόντων (CBRN), διαχείριση κινδύνου, στρατηγικές και τεχνολογίες ανάκαμψης, ιατρικά μέτρα απέναντι στους παράγοντες CBRN.
  • «Περιβαλλοντική Ασφάλεια», με «ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από σημαντικούς περιορισμούς που αφορούν το περιβάλλον και τους πόρους, συμπεριλαμβανομένων κινδύνων που αφορούν την υγεία, την κλιματική αλλαγή, τη λειψυδρία και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, που έχουν την προοπτική να επηρεάσουν σημαντικά τον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ».
  • «Ενίσχυση της υποστήριξης για ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και αποστολές», με «παροχή πολιτικής υποστήριξης», «παροχή πρόσβασης στην πληροφορία μέσω συνδεσιμότητας ίντερνετ όπως με το πρόγραμμα SILK - Αφγανιστάν», «πολιτιστικές και κοινωνικές πλευρές στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές», «ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους διεθνείς συμμετέχοντες».
  • «Ενίσχυση της ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην ασφάλεια συμπεριλαμβανομένων της έγκαιρης προειδοποίησης, με στόχο την πρόληψη κρίσεων», μέσω «προηγμένων τεχνολογιών όπως νανοτεχνολογία, οπτική τεχνολογία, μικροδορυφόροι, μεταλλουργία...», θεμάτων που αφορούν την «ασφάλεια συνόρων και λιμανιών», την «ανίχνευση και εξουδετέρωση ναρκών», τις «ανθρωπιστικές και κοινωνικές πλευρές της ασφάλειας που σχετίζεται με τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ», καθώς και κάθε «σχέδιο που ξεκάθαρα σχετίζεται με απειλές σε θέματα ασφάλειας».

Προκειμένου να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί μία πρόταση, θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε τουλάχιστον μία από τις παραπάνω θεματικές, οι οποίες γίνεται κάτι παραπάνω από φανερό ότι βάζουν τα ιδρύματα για τα καλά να εξυπηρετούν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ, να παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας για καθαρά στρατιωτικές επιχειρήσεις, για τις περαιτέρω αρμοδιότητες που αφορούν τη λεγόμενη «πολιτική ασφάλεια», ακόμα και για την ιδεολογική παρέμβασή του στους πολίτες.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
"Ο Κώστας Γαβρόγλου το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, έφερε στη Βουλή την διάταξη του άρθρου 19 σύμφωνα με την οποία " οι τίτλοι σπουδών...
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
bullying
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο...
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
amfitheatro-aei-foitites1
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας
«Το πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας εξάλλου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή σε πανεπιστήμια διεθνώς και χωρίς αυτό δεν καθίσταται...
ΑΠΘ - ΕΚΠΑ: Να παραμείνει ως προϋπόθεση εγγραφής των αλλοδαπών φοιτητών η πιστοποιημένη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επίθεση στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Εισέβαλαν για "ενισχύσεις" στο κτίριο, ομάδα ατόμων - με καλυμμένα πρόσωπα και μη - ανάμεσα στα οποία ταυτοποιήθηκαν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ο...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Επίθεση στους φοιτητές που αγωνίζονται ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια