Thumbnail
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής

Στα ατυχήματα των εκπαιδευτικών και στο σοβαρό πρόβλημα των αναρρωτικών αδειών αναφέρθηκε με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής.

Πιο συγκεκριμένα έκαναν μνεία στον τραυματισμό εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε. Το πρόβλημα, φυσικά, ξεκίνησε από το γεγονός ότι ο καθηγητής είναι αναπληρωτής και άρα δικαιούται αναρρωτική άδεια 15 ημερών, παρά τη σοβαρότητα του τραυματισμού του.

Η ανακοίνωση

«Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Συντάγματος «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού». Με τον χαρακτηρισμένο από την απερχόμενη Υπουργό Παιδείας «στρεβλό θεσμό του αναπληρωτή» όμως, φαίνεται ότι οι επιταγές του Συντάγματος αγνοούνται επιδεικτικά! Το δικαίωμα στην εργασία χάνεται, αν κάποιος συνάδελφος αναπληρωτής εκπαιδευτικός χρειαστεί να απουσιάσει από την εργασία του περισσότερο από 15 ημέρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και την εκπαιδευτική κοινότητα, ακόμα και αν η απουσία του οφείλεται σε χαρακτηρισμένο νόμιμα ως εργατικό ατύχημα.

Την Δευτέρα 13/11/2023 σε προγραμματισμένη επιμορφωτική συνάντηση του Συμβούλου Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Αν. Αττικής, συνάδελφος αναπληρωτής εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 και μέλος της Ένωσής μας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην προαναφερθείσα συνάντηση στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου του ΓΕΛ του Αγίου Στεφάνου. Αν και συστήνεται από τους εξειδικευμένους ιατρούς ορθοπεδικούς χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης και στη συνέχεια η λήψη της προβλεπόμενης αναρρωτικής άδειας αποκατάστασης, η Υπηρεσία ενημέρωσε τον συνάδελφο ότι οι ημέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται συνολικά, μέχρι τη λήξη της σύμβασής του είναι μόνο 15 και ουσιαστικά τον εξαναγκάζουν να διαλέξει ανάμεσα στην υγεία και την εργασία του!

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί η ιδιαιτερότητα της διεξαγωγής του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, στο οποίο ο διδάσκων καθηγητής είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες και επιδεικνύει ο ίδιος τις περισσότερες φορές την υποδειγματική εκτέλεση κάποιας κινητικής δραστηριότητας. Ασφαλώς αν υπήρχαν σε κάθε σχολικό συγκρότημα καλοσυντηρημένες αθλητικές εγκαταστάσεις και κατάλληλο αθλητικό υλικό, οι οποίες θα άμβλυναν την αρνητική επιρροή από την ύπαρξη ακραίων ή μη κατάλληλων καιρικών φαινομένων για άθληση, τότε και οι μαθητές θα συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο μάθημα και ο καθηγητής φυσικής αγωγής θα είχε πιο εύκολο έργο να επιτελέσει.

Η Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. θεωρεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και κύριο μέλημα της πολιτείας και του ΥΠΑΙΘΑ την πρόληψη και αντιμετώπιση των εργατικών κινδύνων και την ισότιμη προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εκπαιδευτικών στην εργασία, είτε αυτοί είναι αναπληρωτές, είτε μόνιμοι στη θεμελιώδη αρχή της ισότητας των εργαζομένων. Δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είμαστε αναλώσιμοι!

Η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στους κινδύνους τραυματισμού που ελλοχεύον λόγω κακοτεχνίας, λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών-εγκαταστάσεων και χρήσης ακατάλληλου εξοπλισμού στο σχολικό περιβάλλον, είναι μια μελέτη που θα έπρεπε να έχει γίνει χθες και ταυτόχρονα να προτείνονται λύσεις θεραπείας. Οι προαναφερόμενοι παράγοντες κινδύνου ασκούν μεγάλη επίδραση στην υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσα από την εκδήλωση τραυματισμών, ασθενειών και λοιπών συμπτωμάτων υγείας, ανεξαρτήτως της εργασιακής της σχέσης και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ θα πρέπει να παρέμβει άμεσα με διορθωτικές κινήσεις!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βουλή
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Δεκτό το νομοσχέδιο από την αρμόδια επιτροπή- Πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ
«Πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Δεκτό το νομοσχέδιο από την αρμόδια επιτροπή- Πέρασε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ