Παιδικός Σταθμός
Σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% των μονάδων του χώρου, οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται για σχεδόν 12 ώρες την ημέρα, παρέχοντας - απλήρωτες, φυσικά - υπηρεσίες, άσχετες με το εκπαιδευτικό λειτούργημα (συνοδεία σχολικών, καθάρισμα, μαγείρεμα, γραμματειακή υποστήριξη, φύλαξη σε αργίες και διακοπές κ.λπ.)

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα προς τη ΔΟΕ πρόταση συνάντησης και ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

Υπενθυμίζουμε ότι σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% των μονάδων του χώρου, οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται για σχεδόν 12 ώρες την ημέρα, παρέχοντας - απλήρωτες, φυσικά - υπηρεσίες, άσχετες με το εκπαιδευτικό λειτούργημα (συνοδεία σχολικών, καθάρισμα, μαγείρεμα, γραμματειακή υποστήριξη, φύλαξη σε αργίες και διακοπές κ.λπ.), με αποτέλεσμα οι εξαντλημένοι συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διδασκαλίας και εποπτείας των μικρών μαθητών! Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαρύνει τόσο το Υπουργείο Παιδείας που εδώ και χρόνια αγνοεί τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας, αλλά και κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που όχι μόνο ανέχονται, αλλά κάποιες φορές συμμετέχουν ενεργά στις παράνομες ενέργειες των ιδιοκτητών του χώρου.

Η ΟΙΕΛΕ απευθύνθηκε στην ΔΟΕ, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά διότι το θέμα αφορά στο σύνολο της κοινωνίας (πολλοί γονείς υποχρεώνονται να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία ελλείψει κρατικών δομών) και διότι η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στην ιδιωτική εκπαίδευση κάποια στιγμή περνά και στην δημόσια.

H επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, στη μεγαλύτερη συλλογικότητα της χώρας στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζητώντας την συνδρομή σας για την ανάδειξη ενός ιδιαίτερα κρίσιμου ζητήματος, της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας στο χώρο των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Η κατάσταση αυτή, που έχει επιβληθεί με την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας, δεν βλάπτει μόνο τις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων μας. Κυρίως θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών που διδάσκονται και εποπτεύονται από εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, υποχρεωμένες/-οι να εργάζονται 10-12 ώρες την ημέρα, συχνά χωρίς να λαμβάνουν καν την νόμιμη αμοιβή!

Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδίως τα περίφημα «συστεγαζόμενα» με βρεφονηπιακούς σταθμούς που εδρεύουν στις γειτονιές, είναι εστίες βαρύτατης παρανομίας με τις εποπτικές αρχές είτε να αγνοούν είτε ακόμη και να βάζουν πλάτη στην παραβατική δραστηριότητα. Στο 80% και πλέον των μονάδων, οι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν απαντώνται σε ευνομούμενο κράτος και δη στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Μη καταβολή νόμιμου μισθού, υπερωριακή απασχόληση χωρίς πληρωμή, εργασία (φύλαξη) κατά τις ημέρες των καλοκαιρινών, χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών διακοπών χωρίς πληρωμή, παράνομη απόλυση Ιούνιο και επαναπρόσληψη Σεπτέμβριο, ανάθεση καθηκόντων - επίσης χωρίς πληρωμή - που δεν έχουν καμιά σχέση με το εκπαιδευτικό λειτούργημα (συνοδεία σχολικών λεωφορείων, καθαριότητα σχολείου, μαγείρεμα, φροντίδα κήπου, γραμματειακή στήριξη κ.λπ.).

Ίσως να ξενίζει η καταγγελία μας για «συνεργασία» οργάνων της πολιτείας με παρανομούντες εργοδότες. Ωστόσο, έχουμε στη διάθεσή μας συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όχι μόνο επιδεικνύουν ανοχή, αλλά συμμετέχουν ενεργά στις εργοδοτικές παρανομίες. Αναφέρουμε μερικές πολύ χαρακτηριστικές:

  • Υπάλληλοι σε Διεύθυνση της Αττικής παραπληροφορούν συστηματικά νηπιαγωγούς ότι το ωράριό τους είναι …40 ώρες την εβδομάδα και τις/τους καλούν να μην προβαίνουν σε καταγγελίες για να «μην βρουν τον μπελά τους».

  • Διεύθυνση της Βόρειας Ελλάδας επέτρεπε για περίπου 7 έτη (!) να λαμβάνει νηπιαγωγός τον …μισό νόμιμο μισθό και δεν παρενέβη ακόμη κι όταν η συνάδελφος, με τη συνδρομή μας, προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια (όπου τελικά της επιδικάστηκε ποσό άνω των 60.000 ευρώ).

  • Η ίδια Διεύθυνση αρνείται να εξετάσει πρόσφατη καταγγελία εκπαιδευτικού που υποχρεώθηκε να παραδίδει στο χέρι του ιδιοκτήτη 500 (!) ευρώ του μισθού της κάθε μήνα!

  • Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κρήτη υπέγραψε καταγγελία σύμβασης εκπαιδευτικού στη διάρκεια προστασίας της μητρότητας!

  • Διεύθυνση στην Αττική διενήργησε ΕΔΕ για νηπιαγωγό που εργαζόταν περίπου 10 ώρες την ημέρα και έπαιρνε τμήμα του μισθού της «μαύρα». Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία ήταν συντριπτικά, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο!

Η δύναμη του lobby των ιδιοκτητών των μονάδων αυτών είναι τεράστια και επηρεάζει τμήμα του πολιτικού κόσμου. Είναι, όμως, στιγμή ο εκπαιδευτικός χώρος να αναδείξει το ζήτημα.

Πρώτον, διότι το θέμα δεν αφορά μόνο το στενό τμήμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Για πολλούς γονείς, η εγγραφή σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, λόγω της έλλειψης κρατικών δομών, είναι μονόδρομος.

Δεύτερον, διότι η διαρκής επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι μεταφέρεται σε ένα βαθμό και στην δημόσια.

Τρίτον, διότι η νομοθεσία για την προσχολική αγωγή έχει «κενά» που μπορεί εύκολα να εκμεταλλευθεί ο (όποιος) νομοθέτης για να επιβάλλει στα δημόσια νηπιαγωγεία εργασιακές σχέσεις ανάλογες με αυτές των ιδιωτικών.

Σας καλούμε σε κοινή συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό και να αποφασίσουμε κοινές πρωτοβουλίες προς την πολιτεία και προς τα κόμματα με στόχο να αποκατασταθούν στοιχειώδεις συνθήκες νομιμότητας στο χώρο και να αποφευχθεί γενίκευση του χάους αυτού και στη δημόσια εκπαίδευση.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ioanninon
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Συνέδριο «Εκπαίδευση, Διδασκαλία και Δια Βίου Μάθηση στον 21ο αιώνα»
Πάνω από 800 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό συμμετείχαν σε μια συνάντηση ακαδημαϊκών, επιστημόνων, νέων ερευνητών, φοιτητών...
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Συνέδριο «Εκπαίδευση, Διδασκαλία και Δια Βίου Μάθηση στον 21ο αιώνα»
πειραιας 1
Μαζική και δυναμική εκπαιδευτική συγκέντρωση και πορεία στη ΔΔΕ Πειραιά για τις διώξεις των καθηγητών
Παρά την ανυπόφορη ζέστη η συγκέντρωση μετατράπηκε σε μια βουερή από συνθήματα πορεία από τα γραφεία της ΔΔΕ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Μαζική και δυναμική εκπαιδευτική συγκέντρωση και πορεία στη ΔΔΕ Πειραιά για τις διώξεις των καθηγητών