ΔΙΕΚ
Καταγγελία για πρωτοφανή φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε εκπαιδευτικούς Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κορυδαλλού

Μεγάλο είναι το έλλειμμα εποπτείας και ελέγχων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν αποθρασύνει ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων, σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ.

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία, καθηγητής Ιταλικών εργαζόταν χωρίς ασφάλιση και απλήρωτος στο Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης (ΔΗΚΕΠΙ) της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κορυδαλλού. Μάλιστα, στο ίδιο ΔΗΚΕΠΙ διδάσκονταν και άλλα μαθήματα εκτός των Ιταλικών. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, η Πληροφορική (…). «Είναι σημαντικό, η Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι έχουν προβεί σε καταγγελία» επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ και καλεί τους πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματά τους για την κατάντια του χώρου της ιδιωτικής μη τυπικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ

Καταγγελία για πρωτοφανή φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε εκπαιδευτικούς Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κορυδαλλού

Στα τέλη του 2022 συνάδελφός μας, Καθηγητής Ιταλικών, κοινοποίησε επιστολές στην πρόεδρο του Δημοτικού συμβούλιου, στους Δημοτικούς Συμβούλους, την ΚΕΔΚΟ και την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορυδαλλού και  στη συνέχεια καταγγελίες στον ΕΦKΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας με θέμα «Απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία και «μαύρες» οικονομικές δραστηριότητες στο Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης (ΔΗΚΕΠΙ) της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κορυδαλλού».

Ο συνάδελφος απευθύνθηκε στην ΟΙΕΛΕ για υποστήριξη και στην εργατική διαφορά που έλαβε χώρα στην Επιθεώρηση Εργασίας Νίκαιας παραστάθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Σαρρής.

Στην Επιθεώρηση Εργασίας ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου και πρόεδρος της ΚΕΔΚΟ παραδέχθηκε τo δίκαιο του αιτήματος του συναδέλφου.  Στο σχετικό υπόμνημα (24/01/2023)  που υπέβαλε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας κατά την διάρκεια της συζήτησης της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας ανέφερε: «Δημιουργείται μείζον ζήτημα από το γεγονός ότι μία Κοινωφελής Επιχείρηση ενός Δήμου απασχολεί εργαζόμενους χωρίς να τους αμείβει και να τους ασφαλίζει. Αναφέρθηκε, μάλιστα, από τον ……… ότι διδάσκονταν και άλλα μαθήματα εκτός των Ιταλικών. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, η Πληροφορική (…). Είναι σημαντικό, η Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει το θέμα, ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι έχουν προβεί σε καταγγελία».

Ο συνάδελφος τελικά δικαιώθηκε, το ερώτημα όμως παραμένει. Πόσοι άλλοι εκπαιδευτικοί εργάζονται απλήρωτοι και ανασφάλιστοι στην ιδιωτική εκπαίδευση χωρίς να τολμούν να το καταγγείλουν;

Το μεγάλο έλλειμμα εποπτείας  και ελέγχων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν αποθρασύνει ιδιοκτήτες σχολείων, φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών. Φαίνεται όμως πως το πρόβλημα επεκτείνεται και σε Δημοτικές Επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να καταγράφονται, συνεχώς, φαινόμενα εργοδοτικής παραβατικότητας με κόστος και για τους εργαζόμενους και για τα Δημόσια Ταμεία.

Η ΟΙΕΛΕ έχει αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα εποπτείας στο χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση τριών σημείων που, αν υιοθετηθεί, θα συρρικνώσει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Μάλιστα, ένα από τα τρία σημεία αφορά σε νομοθετική διάταξη που έχει ψηφιστεί το 2016 και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, καθώς οι εργοδότες πιέζουν τις κυβερνήσεις!

Καλούμε τους πολίτες να εξάγουν τα συμπεράσματά τους για την κατάντια του χώρου της ιδιωτικής μη τυπικής εκπαίδευσης στη χώρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taksi-katharistira-thrania.jpg
Γυμνάσιο Πειραιά: Ψήφισμα του Δήμου για την αντίθεσή του στη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό
Με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση του 1ου Γυμνασίου Πειραιά και τη μετατροπή του σε...
Γυμνάσιο Πειραιά: Ψήφισμα του Δήμου για την αντίθεσή του στη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό
πιερρακακης
Ολα τα ιδιωτικά κολέγια θα μπορέσουν να «ανωτατοποιηθούν», μετατρεπόμενα σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων
Το νομοσχέδιο που τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ευτελίζει ακόμα παραπάνω την πανεπιστημιακή εκπαίδευση
Ολα τα ιδιωτικά κολέγια θα μπορέσουν να «ανωτατοποιηθούν», μετατρεπόμενα σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων