Οικονόμου2
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS
Ποιες αιτίες ωθούν τους νέους στην παραβατικότητα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου

Στη Βουλή μίλησε ο Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στις αιτίες που έχουν εκτινάξει την παραβατικότητα ανάμεσα στους νέους.

Όπως τόνισε, η παραβατικότητα είναι σαν φαινόμενο πολυδιάστατη και δεν έχει πίσω της μία αιτία, ενώ κατά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετίζεται με τις κοινωνικές συνθήκες και την κουλτούρα της βίας.

Παράλληλα ο Οικονόμου υποστήριξε ότι η βία δεν αποτελεί μόνο ζήτημα της αστυνομίας, αλλά εκπαιδευτικό, κοινωνικό και αφορά και την ίδια την οικογένεια.

Τι υποστήριξε

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η παραβατικότητα των ανηλίκων από οποιοδήποτε υπόβαθρο, οποιαδήποτε και αν είναι η κίνησή της, είναι μια πάρα πολύ σημαντική διάσταση της πραγματικότητας της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε. Είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε πως δεν υπάρχει και κυρίως, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε και να το παρακολουθούμε απλώς. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια», υποστήριξε ο υπουργός.

«Η αιτία της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων δεν είναι μία. Οι αιτίες είναι πολλαπλές και οι λύσεις προφανώς δεν είναι εύκολες. Δεν μπορεί, ας πούμε, να ισχυριστούμε ότι θα ήταν λύση το να αυστηροποιήσουμε πάρα πολύ τις ποινές. Η θέση αυτή a priori είναι μια προσέγγιση που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της, δεν σέβεται τον χαρακτήρα των φυσικά συμμετεχόντων σε αυτό, των παιδιών.

Η αιτία της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων σχετίζεται με ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες -το ξέρετε, το ξέρουμε καλά- και φυσικά, με την κουλτούρα βίας, που, δυστυχώς, έχει αναπτυχθεί και έχει κυριαρχήσει το τελευταίο διάστημα.»

Εκπαιδευτικό και κοινωνικό ζήτημα

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο αστυνομικό. Το ζήτημα είναι εκπαιδευτικό, είναι κοινωνικό, αφορά την οικογένεια. Η Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί το τελευταίο στάδιο. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Καλείται να διαχειριστεί, για να είμαστε ειλικρινείς, το αποτέλεσμα μιας κουλτούρας βίας που αντανακλά την αποτυχία της οικογένειας, την αποτυχία του σχολείου, την αποτυχία της κοινωνίας συνολικά.

Τα αδικήματα που παρουσιάζουν, κυρία συνάδελφε, τη μεγαλύτερη καταγραφή είναι αυτά κατά της ιδιοκτησίας, με 74% των καταγεγραμμένων παρεμβάσεων το 2023 να είναι κλοπές και ληστείες, ενώ υπάρχουν και στοιχεία που σοκάρουν σε περιπτώσεις σαφώς μικρότερες, που αφορούν περιπτώσεις απόπειρας βιασμού», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αστυνόμευση - Συνολικό το πρόβλημα

«Σε ό,τι μας αφορά, φροντίζουμε, ώστε η αστυνόμευση να είναι ακόμη πιο έντονη, ακόμα πιο εμφανής, ακόμα πιο ουσιαστική σχετικά με την πρόληψη και την αποτροπή. Έχουμε δει ότι επιχειρησιακά αυτό αποδίδει. Προφανώς και χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο και προφανώς, υπάρχουν και μια σειρά από πράγματα που πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Ο αριθμός, άλλωστε, των συλλήψεων που περιγράψατε αυτό δείχνει. Δείχνει ότι η επιχειρησιακή αυτή ετοιμότητα της Αστυνομίας σε έναν βαθμό αποδίδει. Δεν το λέμε με χαρά και με περηφάνια. Είναι σημείο παρακμής να έχουμε χίλιους τριακόσιους ανθρώπους, νέα παιδιά που συλλάβαμε το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι χαμηλώνει συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας των δραστών», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας.

Κλείνοντας ο Γιάννης Οικονόμου, παρουσίασε το φαινόμενο στο γενικότερο πλαίσιο που ανήκει, λέγοντας πως, «τέλος, για να ολοκληρώσω αυτό το πρώτο σκέλος -και ευχαριστώ πολύ και για την ανοχή, κύριε Πρόεδρε και τους συναδέλφους- να πω ότι, δεδομένου ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο αστυνομικό, αλλά έχει και άλλες διαστάσεις, πρέπει να βάλουμε την παράμετρο ότι δεν είναι και αμιγώς ελληνικό. Είναι ένα ζήτημα πανευρωπαϊκό, είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο, που ανησυχητικά εξελίσσεται. Η χώρα μας, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Θα ήταν ευχάριστο να αποτελούσε εξαίρεση, αλλά δεν είναι και σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που συμβαίνει και σε άλλες χώρες».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer.jpg
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Δημοφιλές διατροφικό μοτίβο ενδεχομένως να μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας και να μειώσει τις διαταραχές μνήμης
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες