τσουλιας οδοιπορικο
Μπροστά στον πίνακα. Η εκπαίδευση και η πολιτική, ο Τομέας Παιδείας και ο Τομεάρχης Παιδείας στη Βουλή, ο εκπαιδευτικός και ο βουλευτής, ο Στέφανος Παραστατίδης. Αναρωτιούνται, στοχάζονται, αναζητούν.

Μπροστά στον πίνακα. Άδεια η αίθουσα. Λείπουν οι πρωταγωνιστές. Οι καρέκλες, παράξενες χωρίς παιδιά, περιμένουν κάθε φορά, κάθε ημέρα. Κοιτάνε όλες εκεί, στην εστία της μάθησης. Πρωινό κάποιου Σαββάτου του Οκτώβρη του 2023. Μουσικό Γυμνάσιο Μαζαρακιάς στην Ηγουμενίτσα.

Η ιστορία πήρε πάλι τη γραφίδα της. Θα ξαναγράψει μαθητικές αφηγήσεις, όνειρα και φιλοδοξίες παιδιών… Παλιό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Οι πολλοί κάτοικοι έφυγαν. Είχαν φτωχύνει. Οι πόλεις τους δελέασαν. Η ζωή του χωριού ερημωμένη.

Μια ιδέα άλλαξε τον μονόδρομο της φυγής και της εγκατάλειψης. Το σχολείο επέστρεψε ως Μουσικό Γυμνάσιο, ως σχολείο όλης της περιοχής αυτή τη φορά και όχι μόνο του χωριού. Οι λιγοστοί κάτοικοι αναθάρρησαν. «Άλλαξε η ζωή μας. Οι παιδικές φωνές μάς ξαναζωντάνεψαν. Είμαστε τόσο χαρούμενοι». Τώρα ήλθε και η Τέχνη. Η Μουσική θα γοητεύει τις ψυχές μικρών και μεγάλων.

Η γαλήνη απλωμένη στην αίθουσα. Φως παντού. Η φύση …έμπαινε μέσα. Ο ήλιος γενναιόδωρος. Τα αγριολούλουδα μας είχαν καλημερίσει πρώτα απ’ όλους – γεμάτος ομορφιά ο περισσός χώρος γύρω από το σχολείο.

Οδοιπορικό στην Ήπειρο. Θα έλθουν κι άλλα οδοιπορικά. Κι άλλες περιφέρειες …περιμένουν. Η παιδεία στο προσκήνιο. Οδοιπορικό γεμάτο σχολεία και εκπαιδευτικούς. Συναντήσεις, διάλογοι, σχόλια, προβληματισμοί, προτάσεις, ιδέες, χαμόγελα, απαιτήσεις, διεκδικήσεις, κριτική.

Μπροστά στον πίνακα. Η εκπαίδευση και η πολιτική, ο Τομέας Παιδείας και ο Τομεάρχης Παιδείας στη Βουλή, ο εκπαιδευτικός και ο βουλευτής, ο Στέφανος Παραστατίδης. Αναρωτιούνται, στοχάζονται, αναζητούν. Πώς μπορεί να γίνει η παιδεία και η μόρφωση παντοτινό καθημερινό μέλημα του πολίτη, της πολιτικής, της πολιτείας;

Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τέτοια σχέση με τη γνώση, ώστε να μετασχηματίζει διαρκώς τη ζωή μας; Πώς μπορούμε να καλλιεργούμε το πνεύμα μας, για να μας απελευθερώνει από τις προκαταλήψεις, τους δογματισμούς, την άγνοια;

Οδοιπορικό στην Ήπειρο, ανατομία στις «ανισότητες στην εκπαίδευση». Μεγάλη η πρόκληση. Οδοιπορικό για την «πολιτική πρόταση» μέσα από την ίδια την εκπαίδευση. Θα τα καταφέρουμε; Θα αγωνιστούμε…

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή: Αυτά τα μπουκάλια έχουν 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tv_4.jpg
Η Newspeak της κυβέρνησης
«Η παράκαμψη του Συντάγματος για το άρθρο 16 είναι «μεταρρύθμιση», η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών είναι «διαφάνεια», το ξεπούλημα δημόσιας...
Η Newspeak της κυβέρνησης