απθ
Οι εκλογές αυτές θα συνοδευτούν από νέα προσπάθεια συνεννόησης των 6 εσωτερικών μελών για ανάδειξη των 5 εξωτερικών και , κατόπιν, για την επιλογή του νέου Πρύτανη του πολυπληθέστερου Πανεπιστημίου της χώρας

Οι δεύτερες εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, διεξάγονται από το πρωί σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Οι εκλογές αυτές θα συνοδευτούν από νέα προσπάθεια συνεννόησης για ανάδειξη των 5 εξωτερικών μελών και , κατόπιν, του νέου Πρύτανη του πολυπληθέστερου Πανεπιστημίου της χώρας.

Στο ΑΠΘ, οι πρώτες εκλογές ακυρώθηκαν στις 22 Ιουνίου 2023, όταν τα τότε εκλεγμένα μέλη δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν για τρίτη φορά στην εκλογή εσωτερικών μελών ώστε να συμπληρωθεί το Συμβούλιο και να εκλέξει κατόπιν Πρύτανη, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να γίνουν όλα εξ αρχής.

Έτσι οι επαναληπτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αυτή τη φορά, τα υποψήφια εσωτερικά μέλη είναι δέκα, δηλαδή πέντε λιγότεροι από τις  προηγούμενες  εκλογές που κηρύχθηκαν άγονες. 

Από το νυν Πρυτανικό Συμβούλιο  έθεσαν  υποψηφιότητα οι Αντιπρυτάνεις  Χαράλαμπος Φείδας  και Ευστράτιος Στυλιανίδης. Επίσης και οι 6 εκλεγέντες των άγονων εκλογών έθεσαν νέα υποψηφιότητα.

Οι υποψήφιοι

απθ

Υποψηφιότητα δεν έθεσαν οι εξής επτά  καθηγητές που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές που κηρύχθηκαν άγονες:

  • Γούγκολος Αθαν. Πολυτεχνική Σχολή
  • Θανούλη Ελευθερία Σχολή Καλών Τεχνών
  • Λιτσαρδάκης Γιώργ Πολυτεχνική Σχολή
  • Παπαδέλης  Γιώργος Σχολή Καλών Τεχνών
  • Παπαδοπούλου Λίνα Νομική Σχολή
  • Πατσαλάς Παναγ. Σχολή Θετικών Επιστημών
  • Σεφερλής Παν. Πολυτεχνική Σχολή

Οπως είναι ευνόητο, διαγκωνισμοί και αντιπαραθέσεις αναμένονται και σε αυτή τη διαδικασία. Σημειώνουμε ότι στο ΑΠΘ  έχει γίνει αυτοδίκαιη παράταση των υπηρετουσών, πρυτανικών αρχών  έως την 30.11.2023,, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη. 

Σε άλλα ΑΕΙ

Να σημειωθεί ότι το Πολυτεχνείο της Αθήνας  εξέλεξε τα 6 νέα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης  πριν απο λί9γες ημέρες, μετά από τη ματαίωση (όπως και στο ΑΠΘ), των προηγούμενων εκλογών. Οι ματαιώσεις έγιναν γιατί τα προηγούμενα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη και των δύο ιδρυμάτων, δεν κατάφεραν σε συνεχείς διαδικασίες να συμφωνήσουν για την εκλογή των 5 εξωτερικών μελών, ώστε το 11μελές Συμβούλιο να επιλέξει κατόπιν πρύτανη. Ισορροπίες, διαγκωνισμοί και πιέσεις, μπήκαν εμπόδιο στη διαδικασία, κάτι που δεν είναι μάλιστα απίθανο να συμβεί και πάλι, καθώς οι ενδιαφερόμενοι για την πρυτανεία είναι πολλοί. 

εμπ

Τα ανάλογα είχαν συμβεί προ μηνών και σε άλλα ιδρύματα ( τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας), αποδεικνύοντας πόσο ατελής και προβληματικός είναι ο νόμος που άφησε παρακαταθήκη η απελθούσα υπουργός Παιδείας. Αυτό καθώς εντός των Συμβουλίων δημιουργούνται «ομάδες» χωρίς να μπορεί κάποια να επικρατήσει αφού ο αριθμός των εσωτερικών μελών είναι ζυγός και οι ψηφοφορίες αποβαίνουν «ισόπαλες» με ψήφους 3-3. Πάντως το ΕΚΠΑ, το αρχαιότερο πανεπιτήμιο της χώρας, κατόρθωσε να προσπεράσει τις αδυναμίες του νόμου και εξέλεξε με συμφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας τον νέο του Πρύτανη, καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο.

Ο προβληματικός νόμος Κεραμέως

Η εξελίξεις αυτές σε δύο από τα μεγαλύτερα και ιστορικά Πανεπιστήμια, οι οποίες έχουν συμβεί προ μηνών και σε άλλα ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας καταδεικνύουν το πόσο ατελής και προβληματικός είναι ο νόμος Κεραμέως για την εκλογή Πρυτανικών αρχών και Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ της χώρας, ο οποίος αντί να επιλύει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε.

Αυτό καθώς ο νόμος-τερατούργημα, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένοι -ανάμεσα στους επικριτές ήταν και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ)`- ευνοούσε τις λεγόμενες «παρασκηνιακές διαδικασίες» μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών. Ετσι όπως τον έφτιαξε, όποια ομάδα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στις 6 θέσεις του συμβουλίου (δηλαδή, τουλάχιστον 4), θα μπορεί να επιλέξει τα 5 εξωτερικά μέλη και εντέλει να διαμορφώσει μια πλειοψηφία εντός του 11μελούς συμβουλίου. Κατόπιν τούτου η ομάδα που πλειοψηφεί θα εκλέξει τον αρεστό της πρύτανη μεταξύ των έξι...

Εξάλλου η ίδια η απελθούσα υπουργός Παιδείας, όταν κατάλαβε το αδιέξοδο που προκαλούσε η εμμονή της να μην έχει προβλέψει διέξοδο σε περίπτωση ισοψηφιών (κάτι που προφανώς παραπέμπει σε σχηματισμό «ομάδων» εντός των ΑΕΙ, προχώρησε σε αλλαγές. 

Σύμφωνα με αυτές τις αλλαγές, τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη ενός Συμβουλίου Διοίκησης δεν κατορθώνουν σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες να συμφωνήσουν στην εκλογήν των εξετερικών, οι εκλογές κηρύσσονται άγονες και προκηρύσσονται εκ νέου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά (7) ημερών. 

Εάν μετά και από την επαναπροκήρυξη δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία του συνόλου των εσωτερικών μελών για την ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών   και τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο, όπου  η  ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Τέλος, άν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Η παρέμβαση της Συγκλήτου συνέβη εξάλλου ήδη στο ΠΑΜΑΚ στα τέλη Μαϊου, όπου δόθηκε λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί από την ασδυναμία συνεννόησης των εσωτερικών μελών και έτσι τα εξωτερικά μέλη επελέγησαν με απόφαση της Συγκλήτου και συγκροτήθηκε εντέλει το Συμβούλιο Διοίκησης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Παλαιστίνη
«Το Παλαιστινιακό Ζήτημα: παρελθόν, παρόν και μέλλον»: Εκδήλωση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου, στην αίθ. 1 του Τμήματος Ιστορίας (Ιω. Θεοτόκη 72), στις 18.30
«Το Παλαιστινιακό Ζήτημα: παρελθόν, παρόν και μέλλον»: Εκδήλωση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο