Παράλληλη Στήριξη: 790 κενά μόνο στην Α' Αθήνας - Κινητοποίηση γονιών
Αυτή τη στιγμή τα κενά σε όλη την Α΄ Αθήνας σε εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής είναι 283 και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής (ειδικά σχολεία & παράλληλη στήριξη) 1.100, από τα οποία τα 790 αφορούν την παράλληλη στήριξη...

Την Δευτέρα 18/9 η Ένωση Γονέων 4ης Δημοτικής Κοινότητας προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης για το σοβαρό ζήτημα των κενών που έχουν προκύψει με το άνοιγμα των σχολείων σε εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης και γενικότερα, καλώντας σε συμμετοχή τους συλλόγους και τους γονείς των σχολείων της περιοχής μας.

Η συνάντηση που είχαμε με την προϊσταμένη της Α΄βάθμιας ήταν άκρως αποκαλυπτική και χρήσιμη για κάθε γονιό. Ενημερωθήκαμε πως αυτή τη στιγμή τα κενά σε όλη την Α΄ Αθήνας σε εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής είναι 283 και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής (ειδικά σχολεία & παράλληλη στήριξη) 1.100, από τα οποία τα 790 αφορούν την παράλληλη στήριξη!!! Επιπλέον στα τμήματα υποδοχής, δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός με τα κενά να είναι 100! Μας είπε επίσης πως από τη μεριά τους έχουν δοθεί στο Υπουργείο εγκαίρως όλα τα κενά ωστόσο για την παράλληλη στήριξη έστειλαν μόνο 440! Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες του παιχνιδιού της μετάθεσης ευθυνών μεταξύ Υπουργείου – Α΄βάθμιας - ΚΕΔΑΣΥ. Δια στόματος της προϊσταμένης ακούσαμε το πασιφανές, πως πρόκειται για πολιτικές ευθύνες και πως η κεντρική πολιτική γραμμή είναι να τείνει προς κατάργηση η παράλληλη στήριξη!

Εν ολίγοις, καλείται ο κάθε γονιός, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, να βρει λύση μόνος του, καταφεύγοντας να βάλει το χέρι ακόμα πιο βαθιά στη τσέπη προκειμένου το παιδί του να έχει την αναγκαία και απαραίτητη παράλληλη στήριξη, όταν μάλιστα οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν αυτή την δυνατότητα. Η άλλη επιλογή είναι τα παιδιά αυτά να αποκλειστούν από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι ευθύνες του Υπουργείου είναι τεράστιες. Για προσλήψεις φυσικά ούτε λόγος…άγνωστο πότε. Δεν πήραμε καμία δέσμευση. Δεν περιμέναμε κάτι άλλο, την κατάσταση τη ζούμε καθημερινά. Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας Δόμνας Μιχαηλίδου ακούσαμε πως «…Αυτό που γινόταν κάποιες φορές παλαιότερα είναι ότι ένα τμήμα μπορεί να είχε δύο παιδιά ή τρία παιδιά με ανάγκη για παράλληλη στήριξη και να υπήρχαν δύο ή τρεις εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής μαζί με τον δάσκαλο. Αυτό δεν είναι σωστό ούτε για την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά ούτε για το παιδί…». Τα συμπεράσματα δικά σας.

Θεωρούμε την παράλληλη στήριξη ως ένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου αυτά τα παιδιά να βοηθηθούν στην ομαλή ένταξη τους στο σχολικό πλαίσιο και όχι να αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία. Απαιτούμε:

  • Να μην αντιμετωπίζεται η παράλληλη στήριξη ως κόστος.

  • Να δοθούν όλα τα κενά στη δημοσιότητα, κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό σε μία φάση.

  • Να προσληφθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας για κάθε παιδί με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στις διαγνώσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΚΕΔΑΣΥ).

Καλούμε τα ΔΣ των συλλόγων να συνεδριάσουν και να αναδείξουν αυτά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς, μέσα από συλλογική συζήτηση και μαζικές γενικές συνελεύσεις. Το επόμενο διάστημα το ΔΣ της Ένωσης της 4ης ΔΚ θα ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις του και θα καλέσει τα ΔΣ των συλλόγων σε συζήτηση για τον παραπέρα σχεδιασμό των από κοινού κινήσεών μας.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα