DOMNA-MIXAILIDOU
Οι ελλείψεις ή οι καθυστερήσεις αυτές υπονομεύουν, αν δεν καταργούν, την συνταγματική υποχρέωση για ισότιμη πρόσβαση στην δημόσια παιδεία

Αίτημα ενεργειών για την έγκαιρη και πλήρη κάλυψη κενών θέσεων νοσηλευτών κα άλλων κρίσιμων ειδικοτήτων στα σχολεία της Σύρου από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. 

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αξιότιμη κ. Υφυπουργέ, 

με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το σημαντικό πρόβλημα, ανυπέρβλητο για συγκεκριμένες οικογένειες, μη πλήρωσης θέσεων σχολικών νοσηλευτών, όπως και άλλων κρίσιμων ειδικοτήτων στα σχολεία της Σύρου.

Όπως ίσως έχετε ενημερωθεί από τους υφισταμένους σας για την από 22/06/2023 επιστολή δεκατεσσάρων (14) οικογενειών της Σύρου για την ανάγκη έγκαιρης και πλήρους κάλυψης των θέσεων σχολικών νοσηλευτών σε σχολεία της Σύρου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ιατρικές γνωματεύσεις που αφορούν στα παιδιά τους.

Όπως οι συγκεκριμένοι γονείς ενημερώθηκαν πρόσφατα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρά την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών του υπουργείου σας, τουλάχιστο πέντε ( 5) οικογένειες ( εκ των οποίων μία μονογονεϊκή) παραμένουν ακάλυπτες, άγνωστο μέχρι πότε.

Κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ,

η κατάσταση αυτή, δυστυχώς, δεν είναι καινούργια. Κάθε χρονιά παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται τόσο για την κάλυψη θέσεων σχολικών νοσηλευτών όσο και εκπαιδευτικών αλλά και άλλων κρίσιμων για την λειτουργία των σχολείων μας ειδικοτήτων ( ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών). Οι ελλείψεις ή οι καθυστερήσεις αυτές υπονομεύουν, αν δεν καταργούν, την συνταγματική υποχρέωση για ισότιμη πρόσβαση στην δημόσια παιδεία, ενώ ταλαιπωρούν, κατά τρόπο απαράδεκτο, οικογένειες που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υγεία των παιδιών τους. Τα προβλήματα αυτά επιβαρύνονται από τις συνθήκες διαβίωσης στο νησιώτικο περιβάλλον όπου, αντικειμενικά, οι εναλλακτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

Κατά την γνώμη μας τα προβλήματα αυτά οφείλονται :

α. Στην επιλογή της Διοίκησης για κάλυψη μόνιμων θέσεων με αναπληρωτές, οι οποίοι συνήθως καλούνται να παρουσιαστούν τελευταία στιγμή.

β. Στην επιλογή της Διοίκησης να προκηρύσσει θέσεις για ενότητες νησιών. Η αβεβαιότητα των ενδιαφερομένων για το που ακριβώς θα κληθούν να εργαστούν λειτουργεί αποτρεπτικά.

γ. Στα προβλήματα νησιωτικότητας ( ακριβή διαβίωση, ακριβά ενοίκια – δυσεύρετες /ακατάλληλες κατοικίες, δυσχερείς και πανάκριβες μεταφορές / μετακινήσεις, υποστελέχωση /ελλείψεις υπηρεσιών δημόσιας υγείας κ.λ.π.).

Καθώς η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών δεν μπορεί να επαφίεται στην τύχη ή στην συμβολή των ΟΤΑ ( άλλωστε η ισότιμη πρόσβαση στην δημόσια παιδεία είναι κρατική υποχρέωση), κατά την γνώμη μας χρειάζονται άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις έμπρακτης αναγνώρισης της νησιωτικότητας :

α. Για την παροχή κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής ( θεσμικά και οικονομικά).

β. Κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων με μόνιμους εργαζόμενους, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις αλλά και η υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου από την συνεχή αλλαγή προσώπων. Γνωρίζετε άλλωστε την συμβολή της αδιατάρακτης σχέσης εκπαιδευτικών και μαθητών στην πληρότητα / ποιότητα της εκπαίδευσης.

γ. Την προκήρυξη των θέσεων ανά νησί. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν ακριβώς τις συνθήκες υπό τις οποίες θα κληθούν να προσφέρουν. Αυτή η επιλογή προϋποθέτει την παροχή κατάλληλων κινήτρων. Αντιλαμβάνεστε βέβαια πόσο διαφέρουν, δυστυχώς, οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας από νησί σε νησί.

δ. Ειδικά για το ζήτημα των σχολικών νοσηλευτών θεωρούμε ότι και λόγω της νησιωτικότητας, επιβάλλεται η πρόβλεψη πρόσληψης μόνιμων νοσηλευτών σε όλα τα συγκροτήματα των σχολικών μονάδων ( όπως αναλογικά και ιατρών) έτσι ώστε να ικανοποιούνται και οι ανάγκες προληπτικής ιατρικής κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις στελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στα νησιά, η παρουσία μόνιμων υγειονομικών μόνο κοινωνικό όφελος μπορεί να προσθέσει.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας και παραμένουμε σε αναμονή των ενεργειών σας.". 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Διευθύντρια απειλεί με αρνητική αξιολόγηση όσους διατυπώνουν διαφορετική γνώμη από τη δική της
Εκπαιδευτικοί δέχονται συνεχώς απαξιωτικές συμπεριφορές και προσωπικές απειλές (για πειθαρχικές αναφορές σε βάρος τους, για αρνητική αξιολόγηση (Α2),...
Διευθύντρια απειλεί με αρνητική αξιολόγηση όσους διατυπώνουν διαφορετική γνώμη από τη δική της
ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Υπουργείο Παιδείας: Ο λόγος της αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία
Η Διαπιστωτική Πράξη αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία μετά από απόφαση Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου
Υπουργείο Παιδείας: Ο λόγος της αυτοδίκαιης έκπτωσης εκπαιδευτικού από την Υπηρεσία