Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
ΠΕΦ: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους γονείς, τους μαθητές και τους συναδέλφους, οι οποίοι βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας αλλά και της έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού»

«Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με σοβαρά προβλήματα, όπως οι εργασιακές συνθήκες και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις οι οποίες, παρά την ανακοίνωση κάποιων προσλήψεων μόνιμου διδακτικού προσωπικού, δεν μπορούν να καλυφθούν εξαιτίας των κενών τα οποία προκύπτουν από τη συνταξιοδότηση πολλών συναδέλφων»

Αυτό αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) στον χαιρετισμό της προς τους εκπαιδευτικούς με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οπως τονίζει η ΠΕΦ, συνέπεια όλων αυτών είναι οι πολλαπλές αναθέσεις και η πρόσληψη αναπληρωτών των οποίων ο αριθμός δεν επαρκεί για να καλύψει τα πραγματικά κενά και οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες ιδιαίτερα δυσμενείς, περιφερόμενοι από νομό σε νομό και από σχολείο σε σχολείο.

Ακόμα η ΠΕΦ σημειώνει ότι η προσοχή και το ενδιαφέρον μας αυτή τη στιγμή είναι στραμμένη στην δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους γονείς, τους μαθητές και τους συναδέλφους, οι οποίοι βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας αλλά και της έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού», υπογραμμίζει.

Ο χαιρετισμός της ΠΕΦ

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων απευθύνει θερμό χαιρετισμό και ευχές στους συναδέλφους φιλολόγους και σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Ευχόμαστε σε όλες και όλους υγεία κα δύναμη στην υλοποίηση του σημαντικού και δύσκολου έργου μας.

Παρά τα πολλά προβλήματα, τα οποία δυσκολεύουν το παιδευτικό και επιστημονικό μας έργο, έχουμε αποδείξει ότι, με την αγωνιστικότητα, την αγάπη για τη δουλειά μας και την εντατική προσπάθεια που καταβάλλουμε, κατορθώνουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια τα οποία τείνουν να μετατρέψουν το παιδαγωγικό και μορφωτικό μας έργο σε εργαλείο απόκτησης χρηστικών δεξιοτήτων, οι οποίες είναι χρήσιμες για την επαγγελματική ζωή, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη μόρφωση και την παιδεία. Η γλωσσική διδασκαλία περιορίζεται στην παροχή στείρων γνώσεων, οι οποίες αποσκοπούν αποκλειστικά στην απόκτηση «επικοινωνιακών δεξιοτήτων», ενώ τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία ανήκουν στον κύκλο των ανθρωπιστικών σπουδών, οδηγούνται σταδιακά στο περιθώριο.

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με σοβαρά προβλήματα, όπως οι εργασιακές συνθήκες και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις οι οποίες, παρά την ανακοίνωση κάποιων προσλήψεων μόνιμου διδακτικού προσωπικού, δεν μπορούν να καλυφθούν εξαιτίας των κενών τα οποία προκύπτουν από τη συνταξιοδότηση πολλών συναδέλφων. Συνέπεια όλων αυτών είναι οι πολλαπλές αναθέσεις και η πρόσληψη αναπληρωτών των οποίων ο αριθμός δεν επαρκεί για να καλύψει τα πραγματικά κενά και οι οποίοι εργάζονται σε συνθήκες ιδιαίτερα δυσμενείς, περιφερόμενοι από νομό σε νομό και από σχολείο σε σχολείο. Ταυτόχρονα, οι ατελείς υποδομές των σχολικών κτηρίων και η περιορισμένη και ατελής συντήρησή τους θέτουν σε κίνδυνο την αρτιμέλεια ακόμα και τη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών

Η προσοχή και το ενδιαφέρον μας αυτή τη στιγμή είναι στραμμένη στην δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους γονείς, τους μαθητές και τους συναδέλφους, οι οποίοι βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας αλλά και της έλλειψης στοιχειώδους σχεδιασμού. Τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στα σχολικά κτήρια δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν με την αναβολή απλώς της έναρξης των μαθημάτων για μια εβδομάδα ούτε, βέβαια, είναι δυνατόν να αποκατασταθούν οι βλάβες των σπιτιών που είναι βυθισμένα στα νερά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλούς στέγασης και μετακίνησης των μαθητών και των συναδέλφων.

Συνάδελφοι,

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες βρισκόμαστε δίπλα σας. Όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, είτε μικρά είτε μεγάλα. Είναι ευκαιρία να διδάξουμε στους μαθητές μας το καλύτερο μάθημα: την αγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη και την προσφορά.

Ευχόμαστε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και δύναμη.

Καλή αντάμωση στο 49ο Συνέδριο της ΠΕΦ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Υπουργείο Παιδείας - Νηπιαγωγεία: Διευκρινίσεις για το διδακτικό και εργασιακό ωράριο εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί Νηπιαγωγείων: Τι ισχύει για διδακτικό και εργασιακό ωράριο – Οι υποχρεώσεις και τα όρια - Το αθέατο βάρος πίσω από το εξαντλητικό...
Υπουργείο Παιδείας - Νηπιαγωγεία: Διευκρινίσεις για το διδακτικό και εργασιακό ωράριο εκπαιδευτικών
σεισμός
Σεισμός στα Μέγαρα – Αισθητή δόνηση τα ξημερώματα στην Αττική
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, αν και το μεγάλο εστιακό βάθος συνήθως αποτελεί στοιχείο που περιορίζει τις πιθανότητες...
Σεισμός στα Μέγαρα – Αισθητή δόνηση τα ξημερώματα στην Αττική
panellinies
Πανελλαδικές 2026: Οι σχολές που κερδίζουν τους υποψηφίους και οι νέες τάσεις στο μηχανογραφικό
Ιατρική, Ψυχολογία και Πολυτεχνικές σχολές παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις – Τι επηρεάζει πλέον τις επιλογές των υποψηφίων
Πανελλαδικές 2026: Οι σχολές που κερδίζουν τους υποψηφίους και οι νέες τάσεις στο μηχανογραφικό