ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει,

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ που έχουν φέρει σε απόγνωση πολλούς υποψήφιους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Η ερώτηση

Στα τέλη Ιουλίου εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ της προκήρυξης 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 με βάση τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών για την σχολική χρονιά 2023 – 2024.

Για μια ακόμα χρονιά, δυστυχώς, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί είδαν να βρίσκονται σε διαφορετική θέση από αυτή που υπολόγισαν εξαιτίας των λαθών του συστήματος, αλλά και των σοβαρών ασαφειών που είχαν οι εν λόγω προκηρύξεις, με αποτέλεσμα για διάφορους λόγους να μην προσμετρηθούν μια σειρά μοριοδοτούμενα κριτήρια. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στις καταστάσεις των απορριπτέων χωρίς προφανή λόγο.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα εκπαιδευτικών που δεν τους προσμετρήθηκαν τα συνολικά μόρια της προϋπηρεσίας τους με αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες θέσεις πιο κάτω από τη θέση που πραγματικά βρίσκονται τη φετινή χρονιά με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία πιθανότητα να εργαστούν φέτος.

Υπάρχουν ακόμα εκπαιδευτικοί που δεν τους προσμετρήθηκαν τα μόρια των τέκνων τους, ενώ είχαν δηλωθεί κανονικά στον ΟΠΣΥΔ και έπαιρναν κανονικά το επίδομα της οικογενειακής παροχής μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Εκπαιδευτικοί που πληρούσαν τα κριτήρια αναγνώρισης της παιδαγωγικής επάρκειας (χρονιά εισαγωγής ή αποφοίτησης) αλλά δεν μοριοδοτήθηκε καθόλου.

Ανάλογα παραδείγματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ενώ καταγγελίες έχουν δημοσιοποιήσει οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καθώς και δεκάδες Σύλλογοι και ΕΛΜΕ. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν μετά από τόσα χρόνια εργασίας ως αναπληρωτές, εξαιτίας των παραπάνω λαθών και ασαφειών, να μην προσληφθούν. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που τα λάθη αυτά συμβαίνουν στο υποτιθέμενο ψηφιακό κράτος. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των χιλιάδων απορριφθέντων εκπαιδευτικών λόγω της μη καταβολής του παραβόλου των 3 ευρώ λόγω λαθών του συστήματος.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αντί να πάρει μέτρα για να επιλυθούν άμεσα τα λάθη αυτά στους πίνακες ρίχνει την ευθύνη στον ΑΣΕΠ.

Το ίδιο το Υπουργείο απέναντι στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών τούς καλεί να καταθέσουν ενστάσεις, για να αποδείξουν την προϋπηρεσία τους ή άλλα κριτήρια που δεν μοριοδοτήθηκαν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο χρόνος εξέτασης των ενστάσεων είναι πολύ μεγάλος, διαρκεί αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον για την φετινή σχολική χρονιά οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν χωρίς εργασία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμα στρέβλωση του νόμου 4598/19, μαζί με την εισαγωγή του ατελείωτου κυνηγητού προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκολύνουν την αντιμετώπισή τους και να επανακοινοποιηθούν οι πίνακες με διόρθωση των λαθών.

Οι Βουλευτές

Κτενά Αφροδίτη Δελής Γιάννης Διγενή Σεμίνα Έξαρχος Νίκος Καραθανασόπουλος Νίκος Κατσώτης Χρήστος Κομνηνάκα Μαρία Λαμπρούλης Γιώργος Μαρίνος Γιώργος Μεταξάς Βασίλης Παπαναστάσης Νίκος Συντυχάκης Μανώλης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_0.jpg
Αυτή είναι η πασίγνωστη διατροφή – σύμμαχος για υγιές έντερο και λιγότερα κιλά
Στη δοκιμή συμμετείχαν 41 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα (27 γυναίκες και 14 άνδρες) για μια περίοδο 8 εβδομάδων
Αυτή είναι η πασίγνωστη διατροφή – σύμμαχος για υγιές έντερο και λιγότερα κιλά