ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει,

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ που έχουν φέρει σε απόγνωση πολλούς υποψήφιους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Η ερώτηση

Στα τέλη Ιουλίου εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ της προκήρυξης 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 με βάση τους οποίους θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών για την σχολική χρονιά 2023 – 2024.

Για μια ακόμα χρονιά, δυστυχώς, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί είδαν να βρίσκονται σε διαφορετική θέση από αυτή που υπολόγισαν εξαιτίας των λαθών του συστήματος, αλλά και των σοβαρών ασαφειών που είχαν οι εν λόγω προκηρύξεις, με αποτέλεσμα για διάφορους λόγους να μην προσμετρηθούν μια σειρά μοριοδοτούμενα κριτήρια. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στις καταστάσεις των απορριπτέων χωρίς προφανή λόγο.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα εκπαιδευτικών που δεν τους προσμετρήθηκαν τα συνολικά μόρια της προϋπηρεσίας τους με αποτέλεσμα να βρεθούν χιλιάδες θέσεις πιο κάτω από τη θέση που πραγματικά βρίσκονται τη φετινή χρονιά με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία πιθανότητα να εργαστούν φέτος.

Υπάρχουν ακόμα εκπαιδευτικοί που δεν τους προσμετρήθηκαν τα μόρια των τέκνων τους, ενώ είχαν δηλωθεί κανονικά στον ΟΠΣΥΔ και έπαιρναν κανονικά το επίδομα της οικογενειακής παροχής μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Εκπαιδευτικοί που πληρούσαν τα κριτήρια αναγνώρισης της παιδαγωγικής επάρκειας (χρονιά εισαγωγής ή αποφοίτησης) αλλά δεν μοριοδοτήθηκε καθόλου.

Ανάλογα παραδείγματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ενώ καταγγελίες έχουν δημοσιοποιήσει οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καθώς και δεκάδες Σύλλογοι και ΕΛΜΕ. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν μετά από τόσα χρόνια εργασίας ως αναπληρωτές, εξαιτίας των παραπάνω λαθών και ασαφειών, να μην προσληφθούν. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που τα λάθη αυτά συμβαίνουν στο υποτιθέμενο ψηφιακό κράτος. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των χιλιάδων απορριφθέντων εκπαιδευτικών λόγω της μη καταβολής του παραβόλου των 3 ευρώ λόγω λαθών του συστήματος.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αντί να πάρει μέτρα για να επιλυθούν άμεσα τα λάθη αυτά στους πίνακες ρίχνει την ευθύνη στον ΑΣΕΠ.

Το ίδιο το Υπουργείο απέναντι στις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών τούς καλεί να καταθέσουν ενστάσεις, για να αποδείξουν την προϋπηρεσία τους ή άλλα κριτήρια που δεν μοριοδοτήθηκαν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο χρόνος εξέτασης των ενστάσεων είναι πολύ μεγάλος, διαρκεί αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον για την φετινή σχολική χρονιά οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν χωρίς εργασία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμα στρέβλωση του νόμου 4598/19, μαζί με την εισαγωγή του ατελείωτου κυνηγητού προσόντων και πιστοποιήσεων για μια θέση εργασίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε με ενιαίο τρόπο να λυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει, να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκολύνουν την αντιμετώπισή τους και να επανακοινοποιηθούν οι πίνακες με διόρθωση των λαθών.

Οι Βουλευτές

Κτενά Αφροδίτη Δελής Γιάννης Διγενή Σεμίνα Έξαρχος Νίκος Καραθανασόπουλος Νίκος Κατσώτης Χρήστος Κομνηνάκα Μαρία Λαμπρούλης Γιώργος Μαρίνος Γιώργος Μεταξάς Βασίλης Παπαναστάσης Νίκος Συντυχάκης Μανώλης

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Μαρία Καρυστιανού με φόντο το λογότυπο του κόμματός της «Ελπίδα»
Νέα επίθεση Καρυστιανού σε Τσίπρα: «Ο πιο βολικός αντίπαλος για τον Μητσοτάκη»
Μαρία Καρυστιανού: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δοκιμαστεί, είναι επαγγελματίας πολιτικός, το "όχι" το έκανε "ναι"»
Νέα επίθεση Καρυστιανού σε Τσίπρα: «Ο πιο βολικός αντίπαλος για τον Μητσοτάκη»
απθ
ΑΠΘ: «Αναβρασμός» στην Έρευνα μετά την αύξηση της παρακράτησης του ΕΛΚΕ
Αντίθετα τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που καταγγέλλουν «κρυφή φορολόγηση» και επικοινωνιακές σπατάλες
ΑΠΘ: «Αναβρασμός» στην Έρευνα μετά την αύξηση της παρακράτησης του ΕΛΚΕ
Ακαδημία Αθηνών
Ακαδημία Αθηνών: 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στις 9 και 10 Ιουνίου
Η Ακαδημία Αθηνών και η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) συνδιοργανώνουν το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών (9-10 Ιουνίου 2026)
Ακαδημία Αθηνών: 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών στις 9 και 10 Ιουνίου
Ο Αντώνης Σαμαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Σαμαράς από Ηράκλειο: «Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη έχει μείνει χωρίς εκπροσώπηση»
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά από το Ηράκλειο Κρήτης - Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη woke ατζέντα
Σαμαράς από Ηράκλειο: «Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη έχει μείνει χωρίς εκπροσώπηση»