Κατάφωρη αδικία για τους εκπαιδευτικούς λόγω λαθών στους πίνακες - Στο φάσμα της ανεργίας
«Για άλλη μια χρονιά χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας»

Αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα είναι οι εκπαιδευτικοί που εντόπισαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις στους προσωρινούς πίνακες διορισμών του ΑΣΕΠ.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στους εκπαιδευτικούς, ζώντας με το φόβο του που θα εργαστούν τη νέα χρονιά και του εάν θα εργαστούν.

Όπως υποστηρίζεται, «εργαζόμενοι που υπηρετούν στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές με 15–20 χρόνια προϋπηρεσίας, έχοντας ξεπεράσει τις ηλικίες των 40 και 50 ετών, θα βρεθούν άνεργοι ή θα περιφέρονται σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εργαστούν».

Η διαδικασία συμπερίληψης στους πίνακες του ΑΣΕΠ είναι στρεσογόνα και περίπλοκη, ενώ τα αποτελέσματα μόνο θετικά δεν χαρακτηρίζονται.

«Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με χιλιάδες μέλη του στην εκπαίδευση, απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της ορθής κατάταξης όλων των συνάδελφων εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως ειδικότητας και την διεξαγωγή των προσλήψεων των αναπληρωτών βάση των διορθωμένων πινάκων», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

«Χιλιάδες αναπληρωτές/τριες κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, μετά από πολλά χρόνια που εργάζονται σε καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας ως αναπληρωτές, που κάθε Ιούνη απολύονται και δεν γνωρίζουν σε ποιο σημείο της χώρας θα εργαστούν την επόμενη χρονιά και αν θα εργαστούν.

Οι εκπαιδευτικοί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Πινάκων του ΑΣΕΠ των προκηρύξεων 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 με βάση τους οποίους
θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών για την σχολική χρονιά 2023–2024, αιφνιδιάστηκαν, αφού διαπίστωσαν ότι βρίσκονται σε διαφορετική θέση στον πίνακα, από αυτή που θα έπρεπε να βρίσκονται και κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την εργασία εξαιτίας λαθών στους προσωρινούς πίνακες.
Σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία πολλών ετών ή δεν αναγνωρίστηκαν μεταπτυχιακοί και άλλοι τίτλοι σπουδών, η ακόμα οικογενειακή κατάσταση, λόγω κακής διατύπωσης της φόρμας του ΑΣΕΠ. Λάθη εξαιτίας ασάφειας του συστήματος, λάθη με διαφορετικά καταχωρημένα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ και άλλα στοιχεία στους πίνακες, ανατρέπουν την σειρά ή/και αποκλείουν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων του προσωρινού πίνακα ΑΣΕΠ 2ΓΕ/2023, 3.500 εκπαιδευτικοί τίθενται εκτός εκπαίδευσης και καταδικάζονται σε τριετή ανεργία και καταβαράθρωση σε μελλοντική κατάταξη. Ένα ποσοστό 6 με 10% όσων εντάσσονται έχουν χάσει την κατάταξή τους με απόκλιση μέχρι και 1200 θέσεων.

Εργαζόμενοι που υπηρετούν στην εκπαίδευση ως αναπληρωτές με 15–20 χρόνια προϋπηρεσίας, έχοντας ξεπεράσει τις ηλικίες των 40 και 50 ετών, θα βρεθούν άνεργοι ή θα περιφέρονται σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εργαστούν.

Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που καλούνται να συμπεριληφθούν στους πίνακες ΑΣΕΠ, υποβάλλονται σε μια περίπλοκη και στρεσογόνα διαδικασία. Καλούνται να υπερκαλύψουν το κρατικό έλλειμμα με ατομική ευθύνη. Τιμωρούνται παραδειγματικά, για τα λάθη και τις αστοχίες του συστήματος.

Ο δε χρόνος δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων με τις ενστάσεις να λαμβάνουν χώρα μέσα στο καλοκαίρι, είναι επίσης προβληματικός. Υπήρξε άραγε μεθόδευση ώστε η αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων να είναι η ελάχιστη δυνατή; Το γεγονός της απόφασης, βάση της οποίας οι προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με τους προσωρινούς πίνακες με πρόφαση την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων τους αδικεί κατάφορα. Το Υπουργείο Παιδείας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την σύσταση πινάκων που θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί τουλάχιστον δυο μήνες νωρίτερα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ζημιωθούν οι εκπαιδευτικοί για το γεγονός αυτό.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με χιλιάδες μέλη του στην εκπαίδευση, απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της ορθής κατάταξης όλων των συνάδελφων εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως ειδικότητας και την διεξαγωγή των προσλήψεων των αναπληρωτών βάση των διορθωμένων πινάκων. Η πικρή εμπειρία των 13.000 εκπαιδευτικών που το 2019 αποκλείστηκαν λόγω παραβόλου, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Δεν θα επιτρέψουμε άλλη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών που χρόνια τώρα αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και με αναγνώριση του εκπαιδευτικού τους έργου.

Απαιτούμε να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη, ούτως ώστε κανένας να μην βρεθεί αποκλεισμένος.

Όλες οι προσλήψεις να γίνουν από τους οριστικούς και όχι από τους προσωρινούς πίνακες.

Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία.

Απλοποιημένες διαδικασίες αιτήσεων ένταξης στους πίνακες. Ο ΑΣΕΠ να εισαγάγει αυτοματοποιημένα όλα τα στοιχεία των εκπαιδευτικών από τον ΟΠΣΥΔ, αφού πρώτα ελεγχθούν από τις οικίες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

Κάλυψη εδώ και τώρα όλων των πάγιων πραγματικών κενών στα σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Γενναία χρηματοδότηση για την Παιδεία.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
patatakia
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού
Έρευνα: Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού