amapaps
Δεν είναι υβριστικοί χαρακτηρισμοί αλλά έπιπλα που δεκαετίες πριν υπήρχαν σχεδόν κάθε ελληνικό σπίτι.

Ακριβώς όπως και ο ίδιος ο χρόνος, η γλώσσα δεν μένει ποτέ στάσιμη και αυτό που καταλαβαίνουμε σήμερα είναι πως ορισμένες λέξεις συχνά απέχουν πολύ από την αρχική τους σημασία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ονομασίες των επίπλων.

Παλιότερα, υπήρξαν κάποια έπιπλα που η ονομασία τους σήμερα μας φαίνεται περίεργη και κάποιες φορές… υβριστική. Δεν είναι όμως!

Με την πάροδο των χρόνων οι λέξεις αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως υβριστικοί χαρακτηρισμοί προς άνδρες και γυναίκες ενώ η ετυμολογική τους έννοια δεν υποδήλωνε κάτι τέτοιο.

Ποια είναι λοιπόν, τα «παρεξηγημένα» έπιπλα και αξεσουάρ της ιστορίας;

«Καριόλα» ή αλλιώς κρεβάτι

Μπορεί η λέξη αυτή είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με υβριστικό χαρακτηρισμό αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια.

Στην πραγματικότητα, η «καριόλα» ήταν απλώς ένα μεταλλικό κρεβάτι. Μάλιστα, δινόταν ως προίκα στη νύφη για τον γάμο της.

Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από την ιταλική λέξη «carriola» που σήμαινε στην πραγματικότητα καρότσι με ροδάκια για την μεταφορά αντικειμένων.

καριολα

Αναπαυσόλια ή αναπαψώλια για να… ξεκουραστείς

Σήμερα μπορούμε να πούμε πως αυτό το αντικείμενο μοιάζει με χειροπέδες. Η χρήση του βέβαια δεν ήταν για τα χέρια αλλά για τα πόδια της γυναίκας κατά… την ερωτική πράξη.

Συγκεκριμένα, ήταν μεταλλικοί κρίκοι επενδυμένοι με ύφασμα, τους οποίους δώριζε ο πατέρας στην κόρη του την ημέρα του γάμου της.

Ο λόγος ήταν για να μην έχει άσχημη εμπειρία την πρώτη νύχτα του γάμου. Η χρήση της αφορούσε την ξεκούραση της γυναίκας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Ένας επιπλέον, λόγος ήταν για να βάζουν τα πόδια τους εκεί μετά την ολοκλήρωσή της πράξης ώστε να είναι πιο εύκολο να συλλάβει παιδί.

Η «κουτσομπόλα» του καθισιού

Η «κουτσομπόλα» στην ουσία είναι μία ατομική πολυθρόνα. Το έπιπλο αυτό έχει ένα μικρό αναπαυτικό κάθισμα ενώ δίπλα του έχει χώρο για κάποιο αξεσουάρ που συνήθως εκείνη την εποχή ήταν το τηλέφωνο.

Μάλιστα, το έπιπλο αυτό είχε και κάποια συρτάρια για να τακτοποιούνται λογαριασμοί ή μικροαντικείμενα.

«Κλανιόλα» για… ευχάριστο άρωμα στον ύπνο

Η χρήση αυτού του αξεσουάρ δεν απέχει πολύ από την ετυμολογία της λέξης.

Στα Επτάνησα τον περασμένο αιώνα, στα σπίτια της υψηλής κοινωνίας υπήρχε πάντα μία «κλανιόλα» για να  αποφευχθούν οι άσχημες μυρωδιές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το οικιακό αυτό σκεύος αποτελούνταν από ένα μεγάλο χωνί με ένα μακρύ λάστιχο, με σκοπό να διοχετεύει τις άσχημες μυρωδιές και να τις απομακρύνει από το παράθυρο.

«Σκανταλέτο» για να ζεσταθείς

Το σκανταλέτο ήταν η θερμοφόρα ή το θερμενόμενο στρώμα της εποχής.

Η χρήση του ήταν για να ζεσταίνει το κρεβάτι καθώς απορροφούσε την υγρασία από τα σεντόνια.

Το σκεύος αυτό ήταν μπρούτζινο σαν τηγάνι με πολύ μακρύ χερούλι και καπάκι, το γέμιζαν με καυτή χόβολη και το έχωναν ανάμεσα στα σκεπάσματα για να προετοιμάσουν μια ζεστή φωλιά για τον ύπνο.

Πηγή: Ίλντα Τόσκα - in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζαχαράκη
Κέρκυρα: Η Σοφία Ζαχαράκη επισκέφτηκε το ΚΕΔΑΣΥ – «Το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι διαχρονικό»
Ξενάγηση και ενημέρωση της Υπουργού Παιδείας στις νέες υποδομές και τα προγράμματα του ΚΕΔΑΣΥ Κέρκυρας
Κέρκυρα: Η Σοφία Ζαχαράκη επισκέφτηκε το ΚΕΔΑΣΥ – «Το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι διαχρονικό»
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Καταγγελία Κωνσταντοπούλου για παραβίαση και παρακολούθηση στο σπίτι του Πάνου Ρούτσι
Σοβαρά περιστατικά αναφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ η οικογένεια του κρατούμενου βρίσκεται υπό ψυχολογική πίεση
Καταγγελία Κωνσταντοπούλου για παραβίαση και παρακολούθηση στο σπίτι του Πάνου Ρούτσι
Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού: Νέο αίτημα εκταφής της κόρης της - Το τρίτο αίτημα για απαντήσεις
Νέο αίτημα εκταφής από τη Μαρία Καρυστιανού για την αποκάλυψη της αλήθειας στα Τέμπη
Μαρία Καρυστιανού: Νέο αίτημα εκταφής της κόρης της - Το τρίτο αίτημα για απαντήσεις
Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο Π. Αγιονέρι, ενάντια στη συγχώνευση των δύο τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου
Αγιονέρι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συγχώνευση στο Δημοτικό Σχολείο
Στην κεντρική πλατεία του Π. Αγιονερίου την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου στις 5:00 μ.μ. – Γονείς ζητούν άμεση ανατροπή της απόφασης και ενίσχυση των υποδομών...
Αγιονέρι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συγχώνευση στο Δημοτικό Σχολείο