Thumbnail
Εκπαιδευτικός: «Νέο είδος food pass. Ντρέπεται και η ντροπή. Αφού έκοψαν τα σχολικά γεύματα επί δύο χρόνια, μας έστειλαν σχολικά γεύματα ένα μήνα πριν κλείσουν τα σχολεία και 5 μέρες πριν τις εκλογές»...

Ακόμα ένα θαύμα συνέβη αυτές τις μέρες στον τόπο: Σε ορισμένες περιοχές (Ροδόπη, Μαγνησία, Κορινθία, κα) επανήλθαν τα ...σχολικά γεύματα, όλως τυχαίως παραμονές των εκλογών και λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Το θαύμα που συνέβη στο Βόλο περιγράφει η τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος» ως εξής:

«Μετά από ενάμιση χρόνο ξεκίνησε, στην εκπνοή της σχολικής χρονιάς, η διανομή σχολικών γευμάτων σε 2.884 δικαιούχους μαθητές σε 30 δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόλου. Μπιφτέκι με ρύζι και ένα μήλο ήταν το πρώτο γεύμα που διανεμήθηκε χθες το μεσημέρι στους μαθητές στο σχολείο, με την ολοκλήρωση του ωρολογίου προγράμματος των μαθημάτων.

Οπως έγινε γνωστό, η διαδικασία της παραλαβής των γευμάτων μέσω εταιρείας από Θεσσαλονίκη, κύλησε ομαλά, χθες, πρώτη ημέρα. Για τη σίτιση των μαθητών μάλιστα, τηρήθηκε το μενού προηγούμενων ετών για το μήνα Μάιο.

Οι δικαιούχοι μαθητές του Δήμου Βόλου, άρχισαν να σιτίζονται με οκτώ μήνες καθυστέρησης σε σχέση με συμμαθητές τους σε όλη τη χώρα και μετά από ενάμιση χρόνο, από τότε που διακόπηκε ξαφνικά το πρόγραμμα.

Το περσινό σχολικό έτος, τα σχολικά γεύματα άρχισαν να διαμένονται δύο ημέρες πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων και διακόπηκαν ξαφνικά την 1η Μαρτίου. Εως και το τέλος της χρονιάς, οι μαθητές αν και δικαιούχοι του προγράμματος, δεν έλαβαν ούτε ένα γεύμα.

Οι… περιπέτειες σίτισης των μαθητών, στο πλαίσιο όχι μόνο προώθησης της υγιεινής διατροφής, αλλά και κάλυψης μιας βασικής ανάγκης ιδίως για οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, συνεχίστηκαν και την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Μολονότι σε όλη τη χώρα, τα γεύματα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, στον Δήμο Βόλου, υπήρξε εμπλοκή και άρχισαν μόλις χθες. Εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μπλοκάρισαν τη διαδικασία μέσω ενστάσεων και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο λήφθηκε απόφαση για την παροχή γευμάτων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Και πάλι όμως χρειάστηκαν τρεις μήνες μέχρι να ξεκινήσει η διανομή των γευμάτων.

«Είναι θετικό ότι ξεκίνησαν τα σχολικά γεύματα αλλά αυτό έγινε με οκτώ μήνες καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητούσαμε να υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα και τα γεύματα να καλυφθούν είτε από πρόγραμμα είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Το σημαντικό πλέον είναι η επόμενη ημέρα. Να διασφαλιστεί δηλαδή η διανομή των γευμάτων για τη νέα σχολική χρονιά, ώστε οι μαθητές να μην στερούνται το πολύτιμο αυτό γεύμα ως «όμηροι» της αντιδικίας μεταξύ εταιρειών», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος»

Κομοτηνή: «Ντρέπεται και η ντροπή» σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Στέφανος Μακρυγιάννης

Στην Κομοτηνή, όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα «Χρόνος», μπάχαλο επικρατούσε στην υπόθεση σχολικών γευμάτων για σχολεία του Δήμου , αφού με κεντρικές ευθύνες καθυστερούσαν χαρακτηριστικά και δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τελικά αυτή την εβδομάδα κι  εκτός από τη σοβαρή καθυστέρηση, προκύπτει και ζήτημα ποιότητας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης Στέφανος Μακρυγιάννης, που μετέφερε σχετική φωτογραφία από τα πακέτα φαγητών.

Η δήλωσή του: «Νέο είδος food pass. Ντρέπεται και η ντροπή. Αφού έκοψαν τα σχολικά γεύματα επί δύο χρόνια (θυμίζω το είχαμε καταγγείλει κατά επανάληψη και φέτος και πέρσι) μας έστειλαν σχολικά γεύματα σήμερα Δευτέρα 15/5. Ένα μήνα πριν κλείσουν τα σχολεία και 5 μέρες πριν τις εκλογές. Αλλά να μην ξοδεύονται κιόλας; Χωρίς σαλάτα, χωρίς ψωμί. Να φανταστώ πως αύριο θα προσλάβουν εκπαιδευτικό εικαστικών που δεν έχουμε από την αρχή της χρονιάς;».

Εντονο εφέτος το πρόβλημα

Να σημειωθεί ότι τη σχολική χρονιά που τελειώνει, το πρόβλημα με για τα σχολικά γεύματα, ήταν έντονο και η ζήτηση πολύ μεγάλη. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, πρωτοφανές ήταν  το κύμα αιτήσεων από σχολεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να λάβουν τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο. Οι 2.000 περίπου αιτήσεις που έχουν φτάσει στο Ινστιτούτο Prolepsis σε λιγότερο από ένα μήνα, φανερώνουν την αγωνία των διευθυντών για τη σίτιση των παιδιών φέτος και την ανάγκη να προσφερθεί ένα θρεπτικό γεύμα στο σχολείο. Στα συγκεκριμένα σχολεία φοιτούν περισσότεροι από 175.000 μαθητές. Πρόκειται σχεδόν για τον τριπλάσιο αριθμό αιτήσεων συγκριτικά με τον αριθμό των αιτήσεων που έγιναν συνολικά την περσινή σχολική χρονιά.

Η κυβέρνηση πάντως, από τις 17 Οκτωβρίου που η κ.Μιχαηλίδου ανακοίνωσε περιχαρής παράλληλα με την έναρξη των διανομών, ότι  το πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων έχει επεκταθεί στο 85% των σχολείων,  έχει αναβαθμιστεί και βελτιωθεί, καθώς το διατροφολόγιο έχει πλέον προσαρμοστεί στις προτιμήσεις των παιδιών, τα γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση τη διατροφική αξία τους, δεν ασχολήθηκε ξανά με τις διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις, που οφείλονταν σε διαμάχες μεταξύ αναδόχων εταιρειών αλλά και η κυβερνητική αδιαφορία...

Ενδεικτική, ανάμεσα σε πολλές περιπτώσεις παράλειψης σχολείων (σχολεία στη Νίκαια και τον Κορυδαλό πχ δεν εντάχθηκαν), η περιπτωση της Ικαρίας, όπου τα σχολεία έμειναν εκτός προγραμματισμού  όπως κατήγγειλαν οι γονείς των μαθητών, παρά το γεγονός ότι τα σχολικά γεύματα ξεκίνησαν σε όλη την Επικράτεια με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών. Οι γονείς χαρακτηρίζουν «ακόμα πιο προκλητική» την κυβέρνηση, «αφού δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, από την στιγμή που δεν εφαρμόζει ούτε καν Ευρωπαϊκή οδηγία, όπου" κάθε παιδί που  ζει σε συνθήκες φτώχειας να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν φροντίδα, αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και επαρκή διατροφή"».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Έρχεται φάρμακο «από ελαιόλαδο»- Υπόσχεται θεραπεία σε ορισμένους τύπους καρκίνου
Το φάρμακο, με την ονομασία 2-OHOA, είναι μια θεραπεία πρώτης κατηγορίας -που σημαίνει ότι προσφέρει έναν νέο και μοναδικό τρόπο θεραπείας της νόσου-...
Έρχεται φάρμακο «από ελαιόλαδο»- Υπόσχεται θεραπεία σε ορισμένους τύπους καρκίνου