Thumbnail
Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της χώρας διαμαρτύρονται ότι δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα, είτε ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει

Διαμάχες μεταξύ αναδόχων εταιρειών για τα σχολικά γεύματα, αλλά και η κυβερνητική αδιαφορία για το ζήτημα, έχουν αφήσει νηστικά χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα, τα σχολεία των οποίων είτε δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο περιζήτητο πρόγραμμα, είτε εντάχθηκαν αλλά οι διανομές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει...

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες φωνές ότι κάτι δεν πάει όπως πρέπει, ακούστηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η κ. Θεανώ Φωτίου κατήγγειλε ότι  η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια σε βάρος των παιδιών με τα σχολικά γεύματα, και καθυστερούν τη διανομή τους γιατί θέλουν να αποκλείσουν δήμους που έπαιρναν γεύματα σε όφελος «γαλάζιων» δήμων: «Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτό συμβαίνει διότι γίνεται διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με διάφορους δημάρχους προσκείμενους στη ΝΔ που θέλουν κι αυτοί να περιληφθούν στα σχολικά γεύματα, καταργώντας ταυτόχρονα δήμους που μέχρι σήμερα έπαιρναν ανελλιπώς γεύματα από την αρχή του προγράμματος, επί ΣΥΡΙΖΑ», είπε η βουλευτής.

Βέβαια αυτή, δεν είναι η μόνη εκδοχή. Για παράδειγμα για τις Σέρρες δεν τιθεται τέτοιο θέμα, καθώς όλοι οι Δήμοι ως γνωστόν είναι «γαλάζιοι», παρ’όλα αυτά μόνο ο Δήμος Σερρών συμμετέχει στο πρόγραμμα και μάλιστα με ελάχιστα (10) σχολεία. Αντίθετα δεν συμμετέχουν οι άλλοι Δήμοι Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και Σιντικής, γεγονός που φανερώνει ότι οι ισορροπίες είναι περίπλοκες.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, που χειρίζεται τα σχολικά γεύματα, την τρέχουσα σχολική χρονιά το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 185.311 μαθητές Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι φοιτούν σε 1.353 σχολικές μονάδες 74 Τμημάτων του Προγράμματος στα οποία περιλαμβάνονται 90 Δήμοι και 4 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Υλοποιείται από 23 Αναδόχους οι οποίοι αναδειχθήκαν κατόπιν Δημόσιου Ηλεκτρονικού Ανοιχτού Διαγωνισμού. Κατά το Υπουργείο Εργασίας το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 1.620 σχολεία, καθώς εφέτος προστέθηκαν 268. Το σχετικό ΦΕΚ πάλι, μιλάει για 1629 σχολεία.  Αφήνουμε κατά μέρος ότι ούτε στους ακριβείς αριθμούς δε συμφωνούν οι ανακοινώσεις για να δούμε ότι πέραν των αριθμών, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, σε μια εποχή που δεν απέχει πολύ από συνθήκες επισιτιστικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, πρωτοφανές είναι εφέτος το κύμα αιτήσεων από σχολεία σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να λάβουν τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο. Οι 2.000 περίπου αιτήσεις που έχουν φτάσει στο Ινστιτούτο Prolepsis σε λιγότερο από ένα μήνα, φανερώνουν την αγωνία των διευθυντών για τη σίτιση των παιδιών φέτος και την ανάγκη να προσφερθεί ένα θρεπτικό γεύμα στο σχολείο. Στα συγκεκριμένα σχολεία φοιτούν περισσότεροι από 175.000 μαθητές. Πρόκειται σχεδόν για τον τριπλάσιο αριθμό αιτήσεων συγκριτικά με τον αριθμό των αιτήσεων που έγιναν συνολικά την περσινή σχολική χρονιά.

Η κυβέρνηση πάντως, από τις 17 Οκτωβρίου που η κ.Μιχαηλίδου ανακοίνωσε περιχαρής παράλληλα με την έναρξη των διανομών, ότι  το πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων έχει επεκταθεί στο 85% των σχολείων,  έχει αναβαθμιστεί και βελτιωθεί, καθώς το διατροφολόγιο έχει πλέον προσαρμοστεί στις προτιμήσεις των παιδιών, τα γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, ενώ οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση τη διατροφική αξία τους, δεν ασχολήθηκε ξανά με τις διαμαρτυρίες. 

Θυμίζουμε επίσης ότι το περσινό σχολικό έτος η πραγματική διάρκεια διανομής σχολικών γευμάτων ήταν μικρότερη από τρίμηνο, ενώ πρόπερσι διακόπηκαν αιφνιδίως το Μάρτη γιατί η κυβέρνηση της «αριστείας» «ξέχασε» να ανανεώσει τις συμβάσεις. Ας δούμε μια -ενδεικτική, καθώς τα προβλήματα είναι πολά περισσότερα- καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε ορισμένες περιοχές.

Μαγνησία-Βόλος

Πάνω από 2.500 μαθητές σε 30 δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας στερούνται το σχολικά νεύμα, το οποίο παρέχεται σε όλους τους άλλους δήμους της χώρας ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Ταχυδρόμος», ορισμένες ενστάσεις που κατέθεσαν εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς έχουν ως αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν γεύμα στο σχολείο εκατοντάδες μαθητές, κάποιοι εκ των οποίων το έχουν πραγματικά ανάγκη.  «Θα πρέπει να δοθεί τώρα τέλος στην ομηρία των μαθητών, γιατί οι μαθητές είναι ουσιαστικά αυτοί που θίγονται από τη μη εφαρμογή του προγράμματος», διαμηνύει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος. Ανάμεσα στους 2.580 μαθητές που στερούνται το σχολικό γεύμα, εκτιμάται ότι το 10%, περίπου δηλαδή 250, το έχουν μεγάλη ανάγκη. «Γονείς απευθύνονται στους διευθυντές των σχολείων και ρωτούν πότε θα ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα που περίμεναν από τον περασμένο Οκτώβριο*, περιγράφει την αγωνία οικογενειών που αυτή την περίοδο έχουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια και το σχολικό γεύμα συνιστά σημαντική βοήθεια.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα ενός πατέρα που επικοινώνησε με το magnesianews.gr και ξέσπασε για την καθυστέρηση τονίζοντας πως πρόκειται για μια μικρή βοήθεια για τα παιδιά που κι αυτή τους την στερούν.  Συγκεκριμένα ο πατέρας γράφει χαρακτηριστικά «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Νομός Μαγνησίας μένει εκτός σίτισης των μικρών μαθητών των σχολείων μας. Κατά την περσινή σχολική χρονιά μόνο για έναν μήνα υπήρχε σίτιση. Φέτος ενώ έχει αρχίσει η σίτιση εδώ και είκοσι μέρες σε όλη την επικράτεια ο Νομός μας είναι πάλι εκτός. Γιατί άραγε; Είναι και αυτό μια μικρή βοήθεια για τα παιδιά μας αλλά μας το στερούν. Τι κάνουν οι βουλευτάδες του νομού μας; Μόνο να καμαρώνουν ψεύτικα στις παρελάσεις και να κόβουν κορδέλες τους έχουμε; Κρίμα που έχουμε και υφυπουργό παιδείας από την περιοχή μας. Από ενδιαφέρον μπόλικο και έργο μηδέν. Τα παιδιά πεινάνε και σεις κοιμάστε. Ο Δήμαρχος γνωρίζει το πρόβλημα αυτό; Έρχονται εκλογές και κόσμος δεν θα σας ξεχάσει. Να είστε σίγουροι».Τα σχολικά γεύματα στην περιοχή είχαν διακοπεί πέρυσι την 1η Μαρτίου λόγω ενστάσεων στον διαγωνισμό και δεν ξεκίνησαν έως τέλος της σχολικής χρονιάς. 

Πρέβεζα

Την ένταξη σχολικών μονάδων της Πρέβεζας στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων ζητά η Ένωση Γονέων. Ο Νομός Πρέβεζας για μία ακόμη χρονιά έχει αποκλειστεί στο σύνολό του από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η Ένωση Γονέων σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Σε μια περίοδο που κάθε οικογένεια έχει να αντιμετωπίσει λόγω της ακρίβειας δεκάδες προβλήματα και που κάθε μέρα αναρωτιόμαστε τι μας ξημερώνει, βλέπουμε για άλλη μια φορά να μην χορηγούνται στα σχολεία του νομού Πρέβεζας σχολικά γεύματα». Για το ίδιο θέμα, σε ερώτηση που κατέθεσε ο Κ. Μπάρκας μαζί με την Τομεάρχισσα Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ρωτούν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, γιατί στα 1.600 σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει κανένα του νομού ΠρέβεζαςΑξίζει να σημειωθεί πως ο νομός με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων και ποσοστό συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5%, πληροί τα κριτήρια σύμφωνα με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α). Μολαταύτα, ο «αδικαιολόγητος αποκλεισμός των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», παραμένει με τους μαθητές να στερούνται την κάλυψη των διατροφικών αναγκών στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με το μέτρο πολιτικής που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Νίκαια - Κερατσίνι - Κορυδαλλός

Εκτός του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα 2022-23», παραμένουν δημοτικά σχολεία της Νίκαιας για 3η χρονιά παρά τις εκκλήσεις, που έχουν γίνει να ενταχθούν στο πρόγραμμα καθώς υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην προμήθεια βασικών ειδών διατροφής για τα παιδιά τους. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου δημοτικού σχολείου Νίκαιας καταγγέλλει πως, αν και είχαν υποβάλει στις 21-07-2022, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Υπουργείο Παιδείας κοινό αίτημα με άλλα τρία σχολεία του Δήμου, που έχουν μείνει εκτός προγράμματος και ζητούσαν 228 επιπλέον γεύματα, το σχετικό αίτημα δεν ελήφθη υπόψιν από τα Υπουργεία. Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει απαράδεκτο ότι το σχολείο ανήκει στα προνομιούχα σχολεία, ενώ είναι προκλητικό στην ίδια πόλη να είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα τα 25 από τα 29 σχολεία και να δημιουργείται σύγχυση σε γονείς και μαθητές, καθώς δεν μπορούν να κατανοήσουν τη λογική τέτοιων δυσμενών διακρίσεων, τη στιγμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα διευκολύνει καίρια πολλές οικογένειες, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα οικονομικής φύσεως, όπως το κόστος της ενέργειας, των καυσίμων αλλά και των αγαθών πρώτης ανάγκης. Εξάλλου, με αδικαιολόγητη καθυστέρηση δύο μηνών ξεκίνησε η κυβέρνηση το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» αποκλείοντας 1.600 μαθητές Δημοτικού από το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό και τη Νίκαια, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης υπενθυμίζοντας πως τα σχολικά γεύματα τα θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2016. Συγκεκριμένα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφει η κα Μιχαηλίδου και η κα Μακρή και παρά τα αιτήματα ένταξης στο πρόγραμμα που έχουν υποβάλλει τόσο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και τα εκπαιδευτικά συνδικάτα και οι Ενώσεις Γονέων, τα 2ο , 6ο, 7ο και 16ο ΔΣ του Κορυδαλλού, το 23ο ΔΣ του Κερατσινίου και τα 13ο, 18ο, 19ο και 26ο ΔΣ της Νίκαιας, εντελώς ανεξήγητα δε θα λαμβάνουν ημερήσιο σχολικό γεύμα ούτε το έτος 2022-23. Σε μία εποχή που η ακρίβεια τσακίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται ολοένα  και πιο μικρό, που η ίδια η κυβέρνηση προειδοποιεί για έναν χειμώνα που θα θυμίζει την εποχή της κατοχής, είναι τουλάχιστον προκλητικός ο διαχωρισμός των μαθητών από την ίδια περιοχή, λες κι αυτοί ζουν σε άλλο κόσμο

Αρχαία Ολυμπία

Την ένταξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα 2022-2023» ζητά με έγγραφό του προς την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδη, ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Γεωργιόπουλος. Στον δήμο λειτουργούν εννέα σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τους μαθητές που φοιτούν σε αυτές την τρέχουσα σχολική χρονιά να αγγίζουν τους τετρακόσιους εβδομήντα. Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα σχολεία εντοπίζονται στη δυσπρόσιτη ορεινή ζώνη της Ηλείας. Σε αυτά -σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου- φοιτούν μαθητές και μαθήτριες οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Οι δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε έναν πληθυσμό 12.000 κατοίκων αγγίζουν τους 2.000.

Ικαρία

 

Εκτός προγραμματισμού για τα σχολικά γεύματα έμειναν τα σχολεία της Ικαρίας, όπως καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών, παρά το γεγονός ότι τα σχολικά γεύματα ξεκίνησαν σε όλη την Επικράτεια με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών. Οι γονείς χαρακτηρίζουν «ακόμα πιο προκλητική» την κυβέρνηση, «αφού δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, από την στιγμή που δεν εφαρμόζει ούτε καν Ευρωπαϊκή οδηγία, όπου" κάθε παιδί που  ζει σε συνθήκες φτώχειας να έχει πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν φροντίδα, αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και επαρκή διατροφή"». «Το ζήτημα της σίτισης δεν είναι ευκαιριακό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους καθολικότητας και μόνιμης παροχής προς όλους τους μαθητές» επισημαίνουν.

Θεσσαλονίκη

Το «έργο» με τα σχολικά γεύματα καλά κρατεί και στη συμπρωτεύουσα, αφού εκατοντάδες μαθητές σε 23 δημοτικά σχολεία του δήμου Νέαπολης-Συκεών και σε 7 σχολεία του δήμου Ωραιοκάστρου, μένουν χωρίς γεύματα. Οι διαμάχες που έχουν προκύψει με τους αναδόχους στέκονται εμπόδιο στην εξασφάλιση παροχής των γευμάτων. «Το τόσο απαραίτητο γεύμα των παιδιών μας δεν υπάρχει στα δημοτικά των συγκεκριμένων δήμων καθώς ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν διαμάχες με τις εταιρείες-αναδόχους. Διαμάχες σε βάρος των παιδιών τη στιγμή που οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τα νοικοκυριά τους λόγω της ακρίβειας. Αίτημα μας ήταν να δοθούν τα σχολικά γεύματα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά μόνο συγκεκριμένος αριθμός δημοτικών είναι στη λίστα με τους δικαιούχους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας Θ. Κοκονάς με τον ίδιο να προσθέτει ότι παραμένει άγνωστο το πότε και αν θα ξεκινήσει η διανομή τους. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Δημοτικά Σχολεία: Αλλάζει το ωράριο αποχώρησης των μαθητών

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λαχανικά
Αυτό είναι το πασίγνωστο λαχανικό που προστατεύει άμυνα και όραση και μάχεται τον καρκίνο
Είναι «φτωχή» σε σάκχαρα, θερμίδες, υδατάνθρακες και κακά λιπαρά, κάτι που την καθιστά ιδανική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή
Αυτό είναι το πασίγνωστο λαχανικό που προστατεύει άμυνα και όραση και μάχεται τον καρκίνο