βελισσαρίου
Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου, Καθηγήτρια ΤΑΓΦ του ΕΚΠΑ - Υποψήφια του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στην Α’ Αθήνας

Η Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου είναι Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρος του ΤΑΓΦ και Διευθύντρια του ΠΜΣ. Επί 10 χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής. Υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης του Εκπαίδευσης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ομάδας εργασίας για την εκπαίδευση του ΚΕΑ, της Επιτροπής Προγράμματος Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2014) και της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του. Το 2006 και 2010 ήταν υποψήφια με την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ .

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε μετά το Δημοψήφισμα του 2015, και στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια του ΜέΡΑ25. Υπήρξε μέλος της πρώτης ΟΕΣΚΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής του DiEM25 και είναι μέλος της ΠΓ του ΜέΡΑ25 και Αντιπρόεδρος του ΜέΤΑ.

Έχει γράψει πλήθος άρθρων και δοκιμίων για την εκπαίδευση, πολιτική, θεωρία και πολιτισμό σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, εφημερίδες και sites.

Τη συνέντευξη την πήρε ο Λεωνίδας Βουρλιώτης εκ μέρους του alfavita.gr

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας της απλής αναλογικής που ανοίγει τη συζήτηση για συμμαχική κυβέρνηση. Τι σκοπεύετε να κάνετε μετεκλογικά αν ο συσχετισμός επιτρέπει τη δημιουργία μίας τέτοιας κυβέρνησης;

 Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου : Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την απλή αναλογική, πάγιο αίτημα της Αριστεράς αλλά ο κ Τσίπρας την «καίει» έχοντας μιλήσει για «κυβέρνηση ηττημένων». Ουσιαστικά ταυτίζεται με τον  κ. Μητσοτάκη διότι και οι δύο προφανώς θεωρούν ότι η σχετική πλειοψηφία (μάλιστα με μπόνους) έχει το ηθικό προβάδισμα σε σχέση με την πλειοψηφία του λαού! Το ΜέΡΑ25, μέλος της ΠΓ του οποίου είμαι, εδώ και δύο περίπου χρόνια απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συζητήσουμε για πιθανές προγραμματικές συγκλίσεις στη βάση των 7+1 Τομών μας, που δεν είναι «ακατέβατες». Η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει μόνον προεκλογικά ώστε να μπορεί να κρίνει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός (στο όνομά του υποκριτικά ομνύουν οι πάντες) ποιες θέσεις καλύτερα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών. Σίγουρα όχι τις τρεις μέρες που διατίθενται για τις εντολές και δεν φτάνουν ούτε για το «καλημέρα». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιφρονήσει αυτήν την απολύτως εύλογη και δημοκρατική προϋπόθεση διαλόγου, και αυτό μας οδηγεί σε αρνητική στάση ως προς τη συμμετοχή ή «ανοχή» στο ενδεχόμενο που αναφέρεστε.

Η στάση της νεολαίας αποτελεί ίσως τον μεγάλο “άγνωστο Χ” των επικείμενων εκλογών. Πώς πιστεύετε, κρίνοντας και από την εκπαιδευτική σας εμπειρία, ότι πρέπει να απευθυνθεί κανείς σε αυτή τη γενιά; Τι πραγματικά την απασχολεί;

Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου : Η νεολαία είναι το τραγικό θύμα των Μνημονίων, όπου η χώρα είναι παγιδευμένη, γιατί συνεχίζει να δανείζεται και να μετακυλίει  το χρέος στις επόμενες γενιές. Από το 2010 έως τώρα περί τις 600.000 νέοι/ες απόφοιτοι και επιστήμονες, το πιο δυναμικό κομμάτι του λαού μας, έχουν γίνει μετανάστες/τριες στην «προηγμένη Δύση», σε μια απίστευτη «αιμορραγία εγκεφάλων». Όσοι/ες μένουν, αν και προσοντούχοι/ες, σε βαθμό που οι ευρωπαίοι συνομήλικοι τους υστερούν καταφανώς, κυνηγάνε διάφορες πιστοποιήσεις και τίτλους για ένα ντοσιέ προσόντων που τους/τις  εξασφαλίζει στην καλύτερη περίπτωση κακοπληρωμένες δουλειές, ενώ οι υπόλοιποι/ες δουλειές του ποδαριού. Μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο και δεν τολμούν να σκεφτούν το μέλλον.  Τι θέλουν; Μια αξιοπρεπή εργασία και δικό τους σπίτι, δηλ. υλική ανεξαρτησία που χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ελπίδα, όνειρο, νιάτα. Η Μητσοτάκης ΑΕ επιδιώκει τη νεανική αποχή γιατί ξέρει ότι η νεολαία θα την μαυρίσει. Το ΜέΡΑ25 πριν 3 μήνες είχε καταθέσει τροπολογία ώστε να μπορούν οι νέοι/ες και εποχικοί/ες εργαζόμενοι/ες να ψηφίζουν στον τόπο δουλειάς και οι φοιτητές/τριες των σπουδών τους. Όμως διακρίνω μια διάθεση αποχής και εγκατάλειψης στη βάση του ότι «όλοι ίδιοι είναι». Η αλήθεια είναι ότι η νεολαία χτυπήθηκε σκληρά από το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ, γιατί στο ΟΧΙ είχε όλες της τις ελπίδες. Πρέπει να της δείξουμε ότι κάποιοι δεν είναι σαν τους άλλους, εννοούν ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα οφίκια και θέλουν να γίνουν η φωνή της στην Βουλή.  Εμείς είμαστε αυτοί οι κάποιοι: στόχος μας είναι η ρήξη με την ολιγαρχία που κυβερνάει με τους εκπροσώπους της στη Βουλή και τρόπος μας οι υλοποιήσιμες λύσεις για τα προβλήματά της.  

Ο πολιτικός σας φορέας συνεργάζεται σε αυτές τις εκλογές με τη ΛΑΕ και γνωστές προσωπικότητες της Αριστεράς διαφορετικής προέλευσης. Ποιο βάθος μπορεί να έχει η σύμπραξη πλευρών που έχουν τις γνωστές από το παρελθόν πολιτικές και φυσιογνωμικές αποκλίσεις;

Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου : Πριν από ένα χρόνο στο Συνέδριο του ΜέΡΑ25 αποφασίσαμε να καλέσουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο όλες τις προοδευτικές και κινηματικές δυνάμεις, κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές, σε ένα πλατύ μέτωπο για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτό το κάλεσμα ανταποκρίθηκε η ΛΑΕ και λαμπροί/ές προσωπικότητες, αγωνιστές/τριες από διαφορετικές πολιτικές εντάξεις με τους/τις  οποίους/ες  είχαμε βρεθεί σε κοινούς αγώνες. Κοινό στοιχείο που μας συνδέει είναι η ανιδιοτέλεια, η αποστροφή στην εξουσία για την εξουσία, η διάθεση για ανατροπή του ολιγαρχικού συστήματος που λυμαίνεται την πατρίδα μας, την έχει ξεζουμίσει και καταστρέψει τις νέες γενιές. Θωρώ ότι η κοινή αυτή σύμπραξη θα είναι η μαγιά για την ευρύτερη συσπείρωση και ενότητα όλης της Αριστεράς, ακόμα και αυτών που τώρα μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία ή και με ανοιχτή εχθρότητα. Οι φυσιογνωμικές διαφορές και ιδεολογικές αποκλίσεις δεν μας φοβίζουν, αντίθετα μπορεί να είναι παραγωγικές εφόσον υπάρχει από όλους/ες που συμμετέχουν ο στόχος της ρήξης και η ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, που χάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια νομίζετε ότι είναι η ιδιαιτερότητα της Α' Αθηνών στην οποία είστε υποψήφια;

Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου : Η Α’ Αθηνών είναι μία περιοχή που μαστίζεται από μεγάλα προβλήματα. Το κυριότερο είναι η έλλειψη στέγης, τα άπιαστα ενοίκια ακόμα και σε περιοχές που εθεωρούντο υποβαθμισμένες κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης του ΑΙRΒΝΒ https://mera25.gr/mera25-na-systathei-organismos-koinonikis-katoikias-gia-tin-antimetopisi-tou-provlimatos-tis-stegis-kai-ton-ypsilon-enoikion/. Είναι μια πόλη που δεν περπατιέται, με ελάχιστες πεζοδρομήσεις, χωρίς ελευθέρους χώρους και πάρκα,  απόλυτα εχθρική προς τον διαβάτη και κάτοικο. Το κέντρο της έχει δοθεί σε funds που επενδύουν σε ξενοδοχεία ενώ προελαύνει ο «εξευγενισμός» μεγάλων περιοχών που κλείνουν και τις τελευταίες μικροεπιχειρήσεις και πετούν έξω σαν απόβλητους τους κατοίκους στο όνομα της «ανάπτυξης» ως τουριστικό προϊόν. Οι κάτοικοι στερούνται χώρων συνάντησης και επικοινωνίας (πχ. ιστορικών κινηματογράφων) που δίνουν ζωή σε μία πόλη. Τέλος τα μικρομάγαζα, τόποι συνεύρεσης των κατοίκων, έχουν κλείσει, η ανεργία οργιάζει, η μεσαία τάξη έχει εξαφανιστεί και λόγω των κόκκινων δανείων https://mera25.gr/to-schedio-odysseas-gia-ti-diacheirisi-ton-kokkinon-daneion-kai-ti-sotiria-ton-spition/. Ο «Μεγάλος Περίπατος», το διεστραμμένο πρότζεκτ Μπακογιάννη, αν και δικαιοδοσία δημάρχου, είναι κομμάτι της κεντρικής πολιτικής της Μητσοτάκης ΑΕ να ξεπουλήσει τα πάντα στο αρπακτικό κεφάλαιο όπως καταδεικνύει η «Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Ακαδημίας Πλάτωνος» που στερεί το πανέμορφο πάρκο και χώρο άθλησης από τους ταλαίπωρους κατοίκους αυτής της πόλης.

Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου

Καθηγήτρια ΤΑΓΦ του ΕΚΠΑ

Υποψήφια του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στην Α’ Αθήνας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα