Κάμερα στην τάξη
«Σοβάδες πέφτουν, αίθουσες πλημμυρίζουν μετά από βροχή όπως στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, εργαστήρια επίσης γίνονται απροσπέλαστα μετά από νεροποντή, όπως στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, ταβάνια ξεκολλάνε σε «αναβαθμισμένα ενεργειακά» λύκεια, όπως στο 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας αλλά εκεί το αυτί της δημοτικής αρχής δεν ιδρώνει»

Οι προσπάθειες τοποθέτησης συστημάτων βιντεοεπιτήρησης (καμερών) σε σχολεία συνεχίζονται, παρά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα που έχει αποφανθεί από το 2019 ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων σε σχολικές μονάδες όταν αυτές λειτουργούν και υπάρχουν μαθητές, ενώ όταν δεν λειτουργούν αρμόδιος για την προστασία του σχολικού χώρου είναι ο δήμος.

Μια τέτοια προσπάθεια εξελίσσεται στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας με πρόσχημα τις φθορές που πραγματοποιούνται στο εν λόγω σχολείο κατά τη διάρκεια που αυτό δεν λειτουργεί. Eκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και κάτοικοι της Νέας Ιωνίας αντιδρούν στην προοπτική αυτή, όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ»

Η ανακοίνωση για τις κάμερες στο ΕΠΑΛ

Χωρίς να εκπλαγούμε είναι η αλήθεια, στις 11-4-2023, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πληροφορηθήκαμε την απόφαση της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει κάμερες βιντεοσκόπησης στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας με πρόσχημα τις φθορές που πραγματοποιούνται στο εν λόγω σχολείο κατά τη διάρκεια που αυτό δεν λειτουργεί.

Μας έχει συνηθίσει άλλωστε σε κρυφές επισκέψεις υπουργών και πρωθυπουργών, μακριά από τους «ενοχλητικούς» κατοίκους της πόλης.

Δεν θα σταθούμε στο αν προηγήθηκαν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο πριν ληφθεί μια τέτοια απόφαση γιατί δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου μετά την τοποθέτηση των καμερών. Πριν λίγα χρόνια μάλιστα υπήρξε και επιβολή διοικητικού προστίμου 15.000 ευρώ σε ιδιωτικό σχολείο από την Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Μάλλον το «νομοθετικό πλαίσιο» δεν εγγυάται για τις αγνές προθέσεις των εμπνευστών, οι οποίες μόνο «αγνές» δεν ήταν καθώς υπήρξαν καταγγελίες εκπαιδευτικών για χρήση και παρακολούθησή τους εν ώρα λειτουργίας του σχολείου και εν ώρα μαθήματος.

Προφανώς η δημοτική αρχή ΔΕΝ αναφέρεται και ΔΕΝ νοιάζεται για τις φθορές των σχολείων λόγω παλαιότητας, λόγω ανύπαρκτης συντήρησης και λόγω κακοτεχνιών. Στις προτεραιότητές της είναι η ενίσχυση «εκκλησιαστικών κέντρων» και όχι τα δημόσια σχολεία.

Σοβάδες πέφτουν, αίθουσες πλημμυρίζουν μετά από βροχή όπως στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, εργαστήρια επίσης γίνονται απροσπέλαστα μετά από νεροποντή, όπως στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, ταβάνια ξεκολλάνε σε «αναβαθμισμένα ενεργειακά» λύκεια, όπως στο 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας αλλά εκεί το αυτί της δημοτικής αρχής δεν ιδρώνει.

Να μην μιλήσουμε για τη διενέργεια αντισεισμικών ελέγχων στα σχολεία του δήμου που είναι από υποτυπώδης μέχρι ανύπαρκτη καθώς όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι.

Και αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που η δημοτική αρχή είναι ενήμερη τόσο από τις διευθύνσεις των σχολείων όσο και από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Επιπλέον το ΔΣ της Δ΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής στην οποία υπάγονται τα παραπάνω σχολεία, γνωρίζουμε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με την Δήμαρχο Ν. Ιωνίας από 14/3/2023 σχετικά με την πτώση του ταβανιού στο 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει.

Ας κάνουν οι διοικούντες το δήμο μια βόλτα στα σχολεία αν πράγματι ενδιαφέρονται γι’ αυτά για να δουν τον ανύπαρκτο φωτισμό, τις παμπάλαιες λάμπες να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια εκπαιδευτικών και μαθητών περιμένοντας κάποιον «υπεύθυνο» να τις κατεβάσει.

Ας ανοίξουν τα προαύλια των σχολείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό, στους μαθητές και τη νεολαία για να μπορούν να απασχοληθούν τα απογεύματα καθώς οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι άθλησης και αναψυχής όλο και λιγοστεύουν στο δήμο μας.

Έτσι αποτρέπονται οι όποιες φθορές «εξωσχολικών στοιχείων», με το να γίνει το σχολείο χώρος των μαθητών και τις ώρες που αυτό δεν λειτουργεί.

Τα προβλήματα των δημόσιων σχολείων δεν λύνονται με μεγαλύτερη αστυνόμευση ούτε με πιο ασφυκτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών που δεν πλεονάζουν άλλωστε στα σχολεία.

Να πάρει πίσω η δημοτική αρχή την απόφασή της και να μην επιχειρήσει να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι γονείς και οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας δεν θα επιτρέψουν την τοποθέτηση βιντεοκαμερών στα σχολεία.

Η δημοτική αρχή, είναι για μία ακόμη φορά υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 25-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πλημμυρες
Προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία - Τι θα γίνει στην Αττική
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο.
Προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία - Τι θα γίνει στην Αττική