Φιλης
Μια γενναία απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας που βάζει τέλος σε διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα - Δήλωση του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α΄ Αθήνας και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με μία γενναία απόφασή της, η Πρωτοδίκης Φλώρινας Ελένη Τσιμέρογλου  επικύρωσε την αναγνώριση του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». 

Η απόφαση αυτή απέρριψε τις  ανακοπές  που άσκησε η Εισαγγελία Φλώρινας και άλλοι φορείς κατά της απόφασης  του Ειρηνοδικείου Φλώρινας που τον περασμένο Ιούλιο αναγνώρισε το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας. Στάθηκε έτσι απέναντι στην άποψη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου, αλλά και στις πιέσεις  Ενώσεων και προσώπων από τον ευρύτερο συντηρητικό και εθνικιστικό χώρο. 

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας, αποτελεί μία μεγάλη νίκη της ισονομίας και της ισοτιμίας ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, χωρίς πολιτισμικούς, εθνοτικούς ή γλωσσικούς διαχωρισμούς.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ανεμπόδιστη χρήση, καλλιέργεια και ανάπτυξη της σλαβομακεδονικής γλώσσας, από όσους συμπολίτες μας την ομιλούν.

Η απόφαση της Πρωτοδίκη Φλώρινας, συνεισφέρει ένα ακόμη λιθαράκι στην απαλλαγή της δημόσιας ζωής από εθνικιστικά και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα. Συνδέεται και συντονίζεται αναμφίβολα με τις θετικές προοπτικές που άνοιξε η ιστορική Συνθήκη των Πρεσπών στα Βαλκάνια και ειδικά στις σχέσεις της Ελλάδας με τη φίλη γειτονική χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι αντιδράσεις που σημειώνονται είτε με ανακοινώσεις και δηλώσεις είτε ακόμη και με ναζιστικές συνάξεις της Χρυσής Αυγής στη Φλώρινα, είναι ενέργειες καταδικαστέες. Σημειώνουμε επίσης με ανησυχία την ελλιπή δημοσιότητα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η απόφαση και το γεγονός ότι πλην των ακροδεξιών αντιδράσεων, ελάχιστα έχει σχολιαστεί.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας ακολούθησε τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατήργησε παλαιότερες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης κι ανάμεσά τους την ντροπιαστική για κάθε ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευε την ίδρυση αυτού του Σωματείου.

Ας συντονιστούν λοιπόν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πνεύμα εκείνοι οι πολιτικοί και δικαστικοί κύκλοι που έχουν την ευθύνη για τα αλλεπάλληλα ραπίσματα που έχει δεχθεί η Ελλάδα για ανάλογες υποθέσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οργανώσεις που υπερασπίζονται τις μειονότητες και τη γλωσσική ποικιλομορφία στην Ευρώπη. Είτε οι εν λόγω πολιτικοί ή δικαστικοί παράγοντες είναι εν ενεργεία είτε απόμαχοι. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν και ας πάψουν να ασχημονούν και να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών, με επιχειρήματα και γλώσσα που παραπέμπουν σε σκοτεινές και διχαστικές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κλειστά σχολεία παντού (Ανανεώνεται η λίστα συνεχώς)

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμβολαιογράφος μιλάει με πελάτη για κληρονομιά
Νέο κληρονομικό δίκαιο: Πώς αλλάζει η θέση των παιδιών στην οικογενειακή περιουσία
Οι αλλαγές κινούνται στη λογική της εξισορρόπησης συμφερόντων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας
Νέο κληρονομικό δίκαιο: Πώς αλλάζει η θέση των παιδιών στην οικογενειακή περιουσία
mathimatika
Γίνεται 2+2 να κάνει 5; - Μια ανατρεπτική ανάλυση της πραγματικότητας
Το 2020, ο βιοστατιστικός Kareem Carr έθεσε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: το πρόβλημα δεν είναι αν το «2+2=5» είναι λάθος, αλλά ποιο πλαίσιο...
Γίνεται 2+2 να κάνει 5; - Μια ανατρεπτική ανάλυση της πραγματικότητας
sintaksi_0.jpg
Συνταξιοδοτικό «κραχ»: Το ιστορικό ρεκόρ στις συντάξεις που δεν περίμενε κανείς
ΕΦΚΑ: Ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2025 – Οι 4 λόγοι της μαζικής φυγής και το φάντασμα των ορίων ηλικίας το 2027
Συνταξιοδοτικό «κραχ»: Το ιστορικό ρεκόρ στις συντάξεις που δεν περίμενε κανείς