Φιλης
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μια γενναία απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας που βάζει τέλος σε διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα - Δήλωση του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α΄ Αθήνας και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με μία γενναία απόφασή της, η Πρωτοδίκης Φλώρινας Ελένη Τσιμέρογλου  επικύρωσε την αναγνώριση του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». 

Η απόφαση αυτή απέρριψε τις  ανακοπές  που άσκησε η Εισαγγελία Φλώρινας και άλλοι φορείς κατά της απόφασης  του Ειρηνοδικείου Φλώρινας που τον περασμένο Ιούλιο αναγνώρισε το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας. Στάθηκε έτσι απέναντι στην άποψη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου, αλλά και στις πιέσεις  Ενώσεων και προσώπων από τον ευρύτερο συντηρητικό και εθνικιστικό χώρο. 

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας, αποτελεί μία μεγάλη νίκη της ισονομίας και της ισοτιμίας ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, χωρίς πολιτισμικούς, εθνοτικούς ή γλωσσικούς διαχωρισμούς.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ανεμπόδιστη χρήση, καλλιέργεια και ανάπτυξη της σλαβομακεδονικής γλώσσας, από όσους συμπολίτες μας την ομιλούν.

Η απόφαση της Πρωτοδίκη Φλώρινας, συνεισφέρει ένα ακόμη λιθαράκι στην απαλλαγή της δημόσιας ζωής από εθνικιστικά και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα. Συνδέεται και συντονίζεται αναμφίβολα με τις θετικές προοπτικές που άνοιξε η ιστορική Συνθήκη των Πρεσπών στα Βαλκάνια και ειδικά στις σχέσεις της Ελλάδας με τη φίλη γειτονική χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι αντιδράσεις που σημειώνονται είτε με ανακοινώσεις και δηλώσεις είτε ακόμη και με ναζιστικές συνάξεις της Χρυσής Αυγής στη Φλώρινα, είναι ενέργειες καταδικαστέες. Σημειώνουμε επίσης με ανησυχία την ελλιπή δημοσιότητα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η απόφαση και το γεγονός ότι πλην των ακροδεξιών αντιδράσεων, ελάχιστα έχει σχολιαστεί.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας ακολούθησε τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατήργησε παλαιότερες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης κι ανάμεσά τους την ντροπιαστική για κάθε ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευε την ίδρυση αυτού του Σωματείου.

Ας συντονιστούν λοιπόν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πνεύμα εκείνοι οι πολιτικοί και δικαστικοί κύκλοι που έχουν την ευθύνη για τα αλλεπάλληλα ραπίσματα που έχει δεχθεί η Ελλάδα για ανάλογες υποθέσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οργανώσεις που υπερασπίζονται τις μειονότητες και τη γλωσσική ποικιλομορφία στην Ευρώπη. Είτε οι εν λόγω πολιτικοί ή δικαστικοί παράγοντες είναι εν ενεργεία είτε απόμαχοι. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν και ας πάψουν να ασχημονούν και να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών, με επιχειρήματα και γλώσσα που παραπέμπουν σε σκοτεινές και διχαστικές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χατζι
Κωστής Χατζηδάκης: «Αρχηγός ο Μητσοτάκης, με αυτόν θα πάμε και θα κερδίσουμε τις εκλογές»
Μήνυμα Χατζηδάκη για εσωκομματικά και ακρίβεια: Η αυτοκριτική για Τέμπη-ΟΠΕΚΕΠΕ και το «μπλόκο» στον τοξικό εμφύλιο
Κωστής Χατζηδάκης: «Αρχηγός ο Μητσοτάκης, με αυτόν θα πάμε και θα κερδίσουμε τις εκλογές»
μητσο
16ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Live η καταληκτική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Metropolitan Expo
Κορυφώνεται το συνέδριο της ΝΔ με την ομιλία Μητσοτάκη και την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Επιτροπής
16ο Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: Live η καταληκτική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Metropolitan Expo
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας τρεις καθηγητές του ΑΠΘ: Για «ανυπόστατες κατηγορίες» περί προπηλακισμού Αντιπρύτανη κάνει λόγο ο ΕΣΔΕΠ
Μετωπική σύγκρουση στο ΑΠΘ: Ο ΕΣΔΕΠ καταγγέλλει συνδικαλιστικές διώξεις κατά του προεδρείου του και θεσμική εκτροπή στο campus
Στο στόχαστρο της Αστυνομίας τρεις καθηγητές του ΑΠΘ: Για «ανυπόστατες κατηγορίες» περί προπηλακισμού Αντιπρύτανη κάνει λόγο ο ΕΣΔΕΠ
τεχνη
Τζένσεν Χουάνγκ για την εργασιακή ανασφάλεια: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκαιρία και όχι απειλή
Τζένσεν Χουάνγκ στους νέους επαγγελματίες: Η τεχνητή νοημοσύνη ως καταλύτης δημιουργίας και όχι ως αιτία ανεργίας
Τζένσεν Χουάνγκ για την εργασιακή ανασφάλεια: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευκαιρία και όχι απειλή