Φιλης
Μια γενναία απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας που βάζει τέλος σε διχαστικά και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα - Δήλωση του Νίκου Φίλη, βουλευτή Α΄ Αθήνας και τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με μία γενναία απόφασή της, η Πρωτοδίκης Φλώρινας Ελένη Τσιμέρογλου  επικύρωσε την αναγνώριση του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα». 

Η απόφαση αυτή απέρριψε τις  ανακοπές  που άσκησε η Εισαγγελία Φλώρινας και άλλοι φορείς κατά της απόφασης  του Ειρηνοδικείου Φλώρινας που τον περασμένο Ιούλιο αναγνώρισε το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας. Στάθηκε έτσι απέναντι στην άποψη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου, αλλά και στις πιέσεις  Ενώσεων και προσώπων από τον ευρύτερο συντηρητικό και εθνικιστικό χώρο. 

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας, αποτελεί μία μεγάλη νίκη της ισονομίας και της ισοτιμίας ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες, χωρίς πολιτισμικούς, εθνοτικούς ή γλωσσικούς διαχωρισμούς.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ανεμπόδιστη χρήση, καλλιέργεια και ανάπτυξη της σλαβομακεδονικής γλώσσας, από όσους συμπολίτες μας την ομιλούν.

Η απόφαση της Πρωτοδίκη Φλώρινας, συνεισφέρει ένα ακόμη λιθαράκι στην απαλλαγή της δημόσιας ζωής από εθνικιστικά και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα. Συνδέεται και συντονίζεται αναμφίβολα με τις θετικές προοπτικές που άνοιξε η ιστορική Συνθήκη των Πρεσπών στα Βαλκάνια και ειδικά στις σχέσεις της Ελλάδας με τη φίλη γειτονική χώρα, τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι αντιδράσεις που σημειώνονται είτε με ανακοινώσεις και δηλώσεις είτε ακόμη και με ναζιστικές συνάξεις της Χρυσής Αυγής στη Φλώρινα, είναι ενέργειες καταδικαστέες. Σημειώνουμε επίσης με ανησυχία την ελλιπή δημοσιότητα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η απόφαση και το γεγονός ότι πλην των ακροδεξιών αντιδράσεων, ελάχιστα έχει σχολιαστεί.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας ακολούθησε τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατήργησε παλαιότερες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης κι ανάμεσά τους την ντροπιαστική για κάθε ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου, απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευε την ίδρυση αυτού του Σωματείου.

Ας συντονιστούν λοιπόν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πνεύμα εκείνοι οι πολιτικοί και δικαστικοί κύκλοι που έχουν την ευθύνη για τα αλλεπάλληλα ραπίσματα που έχει δεχθεί η Ελλάδα για ανάλογες υποθέσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οργανώσεις που υπερασπίζονται τις μειονότητες και τη γλωσσική ποικιλομορφία στην Ευρώπη. Είτε οι εν λόγω πολιτικοί ή δικαστικοί παράγοντες είναι εν ενεργεία είτε απόμαχοι. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν και ας πάψουν να ασχημονούν και να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών, με επιχειρήματα και γλώσσα που παραπέμπουν σε σκοτεινές και διχαστικές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΔΩΡΕΑΝ ενοικια για 3 χρόνια: Πρόγραμμα σε 46 δήμους (αιτήσεις)

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

aloe-recycle.jpg
Σχολεία: Συνεχίζεται η εκπαιδευτική δράση για την ανακύκλωση «Τhe Green City»
Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος παρέχεται η δυνατότητα στους κατοίκους, να ανακυκλώνουν υλικά που έχουν διαχωρίσει και να επιβραβεύονται,...
Σχολεία: Συνεχίζεται η εκπαιδευτική δράση για την ανακύκλωση «Τhe Green City»