υπολογιστης
Ο επιμορφωτής του υπουργείου κρίνει πως το «σταυροδρόμι πολιτισμών» είναι αντικανονικό. Και απαιτεί, ρητά, επιστροφή στην κανονικότητα. Οπισθεν ολοταχώς.

Διά βίου μάθηση; Ισόβια μαθητεία; Μα ναι. Δίχως αυτήν, βαλτώνουμε, καθηλωνόμαστε φοβικά στα λίγα που ξέρουμε. Όταν όμως το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκπονούν σχέδιο επιμόρφωσης χιλιάδων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, οφείλουν να μαθητεύσουν πρώτα σ’ ένα σχολείο που θα τους διδάξει τις αξίες του ουμανισμού και θα τους μάθει να κατανοούν τι γράφουν. Οι ερωτήσεις τους δείχνουν ότι είτε δεν κατέχουν το νόημα των λέξεων και προσβάλλουν έτσι άθελά τους ομάδες ανθρώπων είτε το κατέχουν και προσβάλλουν ηθελημένα και ανενδοίαστα.

Οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να χαρακτηρίσουν σκιτσογραφημένα ανθρωπάκια βάσει της ενδυμασίας, της κόμμωσής τους κτλ. (ω της επιστημονικότητας), αλλά και να λύσουν το εξής κουίζ: «Είστε Διευθυντής/-ντρια σε ένα σχολείο όπου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ντόπιων μαθητών προς γειτονικές σχολικές μονάδες. Σταδιακά, το σχολείο έχει μεταμορφωθεί σε σταυροδρόμι πολιτισμών και καταυλισμό στιγματισμένων. Πώς θα ανατρέπατε αυτήν την κατάσταση, έχοντας έναν χρόνο διορία για να επαναφέρετε την κανονικότητα στο σχολείο και την προηγούμενη καλή φήμη του;».

Καταλαβαίνουμε αμέσως τι περιγράφει ο συντάκτης της ερώτησης: την είσοδο σ’ ένα «κανονικό» σχολικό περιβάλλον κάποιων «αντικανονικών», ίσως Ρομά, ίσως Αλβανόπουλων ή προσφυγόπουλων, πάντως «στιγματισμένων». Ποιος τα στιγμάτισε τα παιδιά; Ποιος φρονεί ότι το σχολείο καταντάει εξαιτίας τους «καταυλισμός», δηλαδή κάτι πρόχειρο, άτακτο, θορυβώδες, δυσαρμονικό; Μα άνθρωποι με τα μυαλά του επιμορφωτή μας, που δεν διστάζει να αποδώσει αρνητικό περιεχόμενο στον όρο «σταυροδρόμι πολιτισμών».

Πληκτρολόγησα τις δύο λέξεις στο ιντερνετικό ψαχτήρι και η συγκομιδή ήταν ό,τι θα περίμενε κανείς: πλούσια και με το νόημα πάντα θετικό, τιμητικό. «Ειδικά η Κρήτη, ο τόπος μου, τα Χανιά, η πόλη μου, είναι ένα διαχρονικό σταυροδρόμι συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών», καμάρωνε στις 10.1 ο πρωθυπουργός. Ποιες άλλες πόλεις, νησιά, χώρες κτλ. καμαρώνουν επίσης ως «σταυροδρόμια πολιτισμών»; Ιδού: Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Λίβανος, Μάλτα, Μαρόκο, Μεσόγειος, Ρόδος, Κρήτη, Καβάλα, Ξάνθη, Φλώρινα, Κομοτηνή, Θράκη, Θεσσαλονίκη, Λέσβος, Λάρισα, Γρεβενά, Ηπειρος, Κέρκυρα, Κωνσταντινούπολη...

Μολαταύτα, ο επιμορφωτής του υπουργείου κρίνει πως το «σταυροδρόμι πολιτισμών» είναι αντικανονικό. Και απαιτεί, ρητά, επιστροφή στην κανονικότητα. Οπισθεν ολοταχώς.

(Ο Παντελής Μπουκάλας είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας- Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την «Καθημερινή»)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα