Ατομική αξιολόγηση: Απεργία-αποχή κήρυξε και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ
«Είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος του Υπουργείου -μέσα από την τρομοκρατία για την αξιολόγηση- είναι να χειραγωγήσει και να κατευνάσει όσους αντιδρούν»

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ συντάσσεται μαζί με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ και καλεί τα μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ να απέχουν από την αξιολόγηση, εξαπολύοντας πυρά κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

«Παρουσιάζουν την αξιολόγηση ως το κλειδί για τη λύση κάθε προβλήματος του εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν αναφέρουν πουθενά όμως ότι η αξιολόγηση οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και την οποία ονομάζουν «συλλογικό προγραμματισμό, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων», την απομάκρυνση των μαθητών στα 15 τους χρόνια από το σχολείο και την ανήλικη εργασία τους, 'ενίσχυση' της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, 'απεγκλωβισμό' ονομάζουν τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών από τα Πανεπιστήμια μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων, 'αναβάθμιση του Εθνικού Απολυτήριου'» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Το Υπουργείο Παιδείας επισπεύδει τη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης του κλάδου και μάλιστα των νεοδιόριστων όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Στις 27/1/2023 δημοσιεύτηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση Αριθμ.99/50/ΓΔ5 με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια της «ατομικής αξιολόγησης». Φαίνεται πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Παιδείας βιάζονται να χρεώσουν τις δικές τους ευθύνες στην εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τους μαθητές.

Παρουσιάζουν την αξιολόγηση ως το κλειδί για τη λύση κάθε προβλήματος του εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν αναφέρουν πουθενά όμως ότι η αξιολόγηση οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και την οποία ονομάζουν «συλλογικό προγραμματισμό, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων», την απομάκρυνση των μαθητών στα 15 τους χρόνια από το σχολείο και την ανήλικη εργασία τους, «ενίσχυση» της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, «απεγκλωβισμό» ονομάζουν τον αποκλεισμό 40.000 μαθητών από τα Πανεπιστήμια μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την Τράπεζα Θεμάτων, «αναβάθμιση του Εθνικού Απολυτήριου».

Όλοι μας παρατηρούμε το «έργο» της αξιολογημένης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και μια ματιά και μόνο στον νόμο αρκεί για να καταλάβουμε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ μακριά από την «αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» όπως ευαγγελίζεται:

  • Για μια ακόμη φορά με την πρώτη βροχή έκλεισαν σχολεία σε όλη τη χώρα. Είδαμε όλοι τραγελαφικές φωτογραφίες με μαθητές να προσπαθούν να πάνε και να γυρίσουν από τα σχολεία περνώντας από χείμαρρους, ανεβαίνοντας σε θρανία κλπ. Αλλά ούτε λόγος για τα ασυντήρητα και επικίνδυνα κτήρια στα οποία είμαστε όλοι μας και μαθητές μας, μιας και η ανεπαρκής χρηματοδότηση είναι πλέον νόμος
  • Μάθαμε όλοι μας και μείναμε συγκλονισμένοι για το μαθητή από τις Σέρρες που σκοτώθηκε μέσα στο σχολείο εν ώρα μαθημάτων λόγω συντήρησης και άθλιων υποδομών
  • Ενημερωνόμαστε για την έξωση μαθητών από τα σχολεία τους εν μέσω σχολικής χρονιάς (Αιγάλεω).
  • Γνωρίζουμε όλοι μας για τις ελλείψεις προσωπικού ακόμη και σήμερα που βρισκόμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς.
  • Ξέρουμε και βιώνουμε όλοι μας πολύ καλά την παντελή στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα οξυμένα προβλήματα
  • Δουλεύουμε οι περισσότεροι σε σχολεία υπεράριθμα και με εντατικούς ρυθμούς για να έχουν οι μαθητές μας ουσιαστική υποστήριξη.

Οι γονείς, οι μαθητές καταλαβαίνουν ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να στηρίξει το δημόσιο σχολείο θα έκανε μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ, δεν θα επέτρεπε να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες, δεν θα άφηνε μαθητές χωρίς στήριξη. Δεν θα στοίβαζε 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά, θα έπαιρνε ειδικά μέτρα στήριξης των μαθητών για τα τεράστια γνωστικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που άφησε ο διετής εγκλεισμός και τα κλειστά σχολεία. Θα την απασχολούσε το πώς θα κατασκευάσει σύγχρονα σχολεία, θα επισκεύαζε τα παλιά, δεν θα άφηνε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς να περνούν τη μισή τους μέρα σε ακατάλληλα κτίρια για το επιδιωκόμενο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα αλλά και επικίνδυνα για την ασφάλειά μας. Για όλα αυτά προφανώς ο νόμος δεν προβλέπει τίποτα!!!

Είναι ολοφάνερο ότι ο στόχος του Υπουργείου, -μέσα από την τρομοκρατία για την αξιολόγηση-, είναι να χειραγωγήσει και να κατευνάσει όσους αντιδρούν, προκειμένου να αποδεχτούν ένα σχολείο το οποίο διαχρονικά θα υποβαθμίζεται, θα κατηγοριοποιείται και ουδεμία σχέση έχει με προοδευτικές διαδικασίες. Θέλει να δημιουργήσει σχολεία που θα μετατρέπονται σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες και όποιος μπορεί να το ακολουθήσει καλώς, διαφορετικά τα παιδιά από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θα οδηγούνται κυριολεκτικά στον Καιάδα.

Άλλωστε η ίδια υπουργός στο δελτίο τύπου αλλά και σε συνεντεύξεις παρουσιάζει την ατομική αξιολόγηση ως ολοκλήρωση ενός ενιαίου σχεδιασμού που περιλαμβάνει την αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και τις εξετάσεις τύπου PISA. Το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει σε δύο από τους 11 δείκτες που αποτιμούν την υπηρεσιακή επάρκεια του εκπαιδευτικού, τη συμμετοχή στην αυτοαξιολόγηση και την εσωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Η εμπειρία από τις χώρες της Ευρώπης όπου εφαρμόστηκαν αντίστοιχα συστήματα όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η Αμερική είναι αποκαλυπτικά. Αποτέλεσε βασικό εργαλείο για την διαφοροποίηση των σχολείων με βάση την οικονομική-κοινωνική προέλευση των μαθητών, την ένταση των ταξικών φραγμών, την υποβάθμιση-υποχρηματοδότηση και εν τέλει το κλείσιμο σχολείων σε εργατικές περιοχές, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών ακόμα και απολύσεις.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ συντάσσεται μαζί με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ και καλεί το ΕΕΠ και ΕΒΠ να απέχουν από την αξιολόγηση .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ!!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κατασκηνωσεισ.jpg
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
Εκπαιδευτικοί: Το κόστος για τη συμμετοχή των παιδιών μας σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις για μία περίοδο (2 εβδομάδες), κυμαίνεται για κάθε παιδί από...
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 6.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
Η πλατφόρμα για την καταχώρηση τηλεφώνου προκειμένου να έρθει η ενημέρωση αποτελεσμάτων των πανελλαδικών 2024, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την...
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
ypaith
Κινητικότητα: Αποδέσμευση εκπαιδευτικών Π.Ε για μετάταξη σε υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου - Ονόματα
Δείτε την απόφαση με τα ονόματα
Κινητικότητα: Αποδέσμευση εκπαιδευτικών Π.Ε για μετάταξη σε υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου - Ονόματα