ellinika_panepistimia
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν φοιτητές οικότροφοι σε φοιτητικές εστίες της Αθήνας

Αναφορά κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, στα οποία γίνεται αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές οικότροφοι σε φοιτητικές εστίες της Αθήνας, με βασικότερο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, την έλλειψη θέρμανσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Σε δημοσιεύματα στον τύπο γίνεται αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές οικότροφοι σε φοιτητικές εστίες της Αθήνας, με βασικότερο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, την έλλειψη θέρμανσης.

Όπως καταγγέλλουν οι οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, των νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ και της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην «κατάψυξη» βρίσκονται τα δωμάτια σε αυτές τις φοιτητικές εστίες και οι φοιτητές ζουν «την εποχή των παγετώνων».

Ζουν μια τραγική κατάσταση, η οποία ήταν αναμενόμενη εφόσον τα καταγεγραμμένα τους προβλήματα εδώ και χρόνια δεν έχουν λυθεί από κανέναν αρμόδιο φορέα, όλων των κυβερνήσεων, παρά μόνο «μπαλώνονται» προσωρινά.

Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων έχουν γνωστοποιήσει τα προβλήματά τους στους αρμόδιους φορείς, χωρίς όμως να υπάρξουν λύσεις. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν λόγω της κακοκαιρίας, της χιονόπτωσης και του παγετού είναι:

  • Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών:Μια ολόκληρη πτέρυγα του κτηρίου Α, με δεκάδες φοιτητές, μένει χωρίς επαρκή θέρμανση καθώς και το κτήριο Δ, εξαιτίας προβλήματος στο θερμοστάτη.
  • Φοιτητική Εστία Αθηνών: Πάνω από 20 δωμάτια δεν έχουν θέρμανση. Μετά από απαίτηση των οικοτρόφων να τους δοθούν εκτάκτως θερμοπομποί, η απάντηση ήταν ότι «οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην εστία είναι από τη δεκαετία του ΄70 και αν συνδεθούν θερμοπομποί στα δωμάτια θα πέσει το ρεύμα σε όλη την εστία!!».
  • Νέες Εστίες ΕΜΠ: Σε δύο κτήρια δεν λειτουργούσε η θέρμανση τις προηγούμενες μέρες. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, τους δόθηκαν θερμοπομποί και το πρόβλημα εν μέρει αποκαταστάθηκε προσωρινά.
  • Παλιές Εστίες ΕΜΠ: Στο σύνολο σχεδόν των δωματίων δεν υπάρχει θέρμανση. Από τους αρμόδιους φορείς δεν υπήρξε καμία απάντηση. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε για ένα μέρος δωματίων, στα οποία δόθηκαν θερμοπομποί που παρέδωσε ο Σύλλογος των Νέων Εστιών.

Σύμφωνα με τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες, το πρόβλημα πηγάζει από την πολιτική τής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και η έλλειψη συντήρησης των υποδομών, καθώς και η αναβάθμιση των παροχών στις εστίες, τα οποία θεωρούνται «κόστος» για τους αρμόδιους φορείς. Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τους φοιτητές, «βάζει στο ζύγι» την ανάγκη τους να ζουν με αξιοπρέπεια και τους αντιμετωπίζει σαν φοιτητές Β΄ κατηγορίας.

Οι οικότροφοι των εστιών ζητούν από την Κυβέρνηση, τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων και των Εστιών, καθώς από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), «να πάρουν μέτρα για να λύσουν εδώ και τώρα τη θέρμανση και τη σίτιση όλων των εστιακών φοιτητών».

Σας επισυνάπτω δημοσιεύματα από τον ηλεκτρονικό τύπο, ζητώντας να τα λάβετε υπόψη και να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα θέρμανσης που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι στις εστίες της Αθήνας ή και σε όποιες εστίες της Επικράτειας υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών τους.

Η αναφέρουσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

apergia-ekpaideutikon
Νεκρώνει η χώρα σήμερα Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τελικά τα μέσα μεταφοράς
Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα διαδηλώνουν για τις Συμβάσεις Εργασίας, τους μισθούς και την ακρίβεια
Νεκρώνει η χώρα σήμερα Τετάρτη - Πώς θα κινηθούν τελικά τα μέσα μεταφοράς
εκπαιδευτικός
Αιμοδοτική άδεια: Πόσες μέρες είναι και για πόσο διάστημα μπορεί ο αιμοδότης να κάνει χρήση
Έως 6 αιμοληψίες ή παροχές αιμοπεταλίων τον χρόνο κατ’ ανώτατο όριο.
Αιμοδοτική άδεια: Πόσες μέρες είναι και για πόσο διάστημα μπορεί ο αιμοδότης να κάνει χρήση