Μπιγκ Μπεν Λονδίνο Αγγλία
Απεργιακό κύμα την Τετάρτη 1/2 στη Βρετανία - Μεγαλειώδης αναμένεται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών

Στους «δρόμους» βγαίνουν οι εκπαιδευτικοί της Βρετανίας, αύριο Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου. Η συμμετοχή των εκπαιδετυκών αναμένεται να είναι μεγαλειώδης, επηρεάζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων στην Αγγλία και στην Ουαλία .

Τα σχολεία θα κλείσουν, θα ακυρωθούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια και τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο διαταράσσοντας μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα αυτή την εβδομάδα, καθώς τα συνδικάτα διοργανώνουν μια από τις μεγαλύτερες ημέρες συντονισμένης δράσης τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, το εργατικό Συνδικάτο θα πραγματοποιήσει την ίδια ημέρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κατά της αντιαπεργιακής νομοθεσίας της κυβέρνησης και της άρνησης να αυξήσει τους μισθούς για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. 

Περισσότερα από 100.000 μέλη του Συνδικάτου Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών, θα απεργήσουν σε 123 κρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες .

Το συνδικάτο έχει επίσης ορίσει ημερομηνίες για μεταγενέστερες απεργίες, συμπεριλαμβανομένων και υπαλλήλων του Βρετανικού Μουσείου.

Με αίτημα για αύξηση των μισθών

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%, οι εργαζόμενοι από πολλούς τομείς απαιτούν υψηλότερους μισθούς. Το NEU, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συνδικάτο της Βρετανίας, με περίπου 500.000 μέλη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε προσφέρει στα μέλη του αύξηση μισθών κατά 5%, η οποία, όπως λέει, ισοδυναμεί με μείωση μισθών. Οι χαμηλές αμοιβές των εκπαιδευτικών έχουν ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, δήλωσε το συνδικάτο.“Δεν πρόκειται για αύξηση μισθών, αλλά για διόρθωση ιστορικών περικοπών μισθών σε πραγματικές συνθήκες”, ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι γενικοί γραμματείς του NEU Mary Bousted και Kevin Courtney.

Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες αυξήσεις μισθών και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση στους μισθούς θα επιδείνωνε το πρόβλημα του πληθωρισμού. Η υπουργός Παιδείας Gillian Keegan δήλωσε ότι ήταν “βαθιά απογοητευτικό” το γεγονός ότι το NEU ψήφισε υπέρ της απεργίας. “Οι συνομιλίες με τους συνδικαλιστικούς ηγέτες συνεχίζονται και οποιαδήποτε απεργία από ένα συνδικάτο θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην εκπαίδευση και την ευημερία των μαθητών”, ανέφερε σε δήλωσή της.

Περίπου το 90% των εκπαιδευτικών του NEU ψήφισε υπέρ της απεργίας στην Αγγλία με ποσοστό συμμετοχής 53%, δήλωσε το συνδικάτο, καλύπτοντας το νόμιμο όριο συμμετοχής για να προχωρήσει η δράση. Στην Ουαλία, το 92% ψήφισε ναι στην ανάληψη δράσης, σε ποσοστό συμμετοχής 58%. Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία πραγματοποίησαν τελευταία φορά απεργία το 2016, αλλά η πλειονότητα των σχολείων παρέμεινε ανοιχτή. Μια μεγαλύτερης κλίμακας απεργία των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε το 2008.Οι απεργίες θα πραγματοποιηθούν επί επτά ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αν και κάθε μεμονωμένο σχολείο θα επηρεαστεί μόνο από τέσσερις από αυτές, δήλωσε το συνδικάτο.

Πορτογαλία: Πάνω από 80.000 εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς διαδήλωσαν στη Λισαβόνα

«Για τις τράπεζες υπάρχουν εκατομμύρια, για εμάς υπάρχουν μόνο δεκάρες», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Η Πορτογαλική πρωτεύουσα, η Λισαβώνα, ένιωσε για τα καλά την ιστορική συγκέντρωση πάνω από 80.000 εκπαιδευτικών και αλληλέγγυων γονιών και μαθητών το Σάββατο 14 Γενάρη. Ήταν το προεόρτιο της απεργίας διαρκείας που συνδιοργανώνουν οκτώ Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Γενάρη. Για 18 μέρες, μέχρι και τις 8 Φλεβάρη, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα απεργούν κάθε μέρα και σε διαφορετική περιφέρεια της χώρας. 

Με πληθωρισμό στο 9,6% τον Δεκέμβρη του 2022, με μισθούς παγωμένους πάνω από 10 χρόνια, με τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία πετσοκομμένες και με την εξουθένωση του κλάδου εξαιτίας όσων αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων έχουν προηγηθεί, οι εκπαιδευτικοί συσσώρευαν μεγάλη οργή εδώ και καιρό.

Η Ένωση όλων των επαγγελματιών της εκπαίδευσης (STOP) απαιτεί από την κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων και των εργαζομένων στα σχολεία κατά τουλάχιστον 120 ευρώ το μήνα και να επιταχύνει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αντιπρόταση ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, αλλά έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τους μηνιαίους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων που κερδίζουν μέχρι περίπου 2.600 ευρώ κατά 52 ευρώ. Οι εκπαιδευτικοί παραπονιούνται ότι, λόγω του παγώματος της σταδιοδρομίας στο παρελθόν, είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την πρόσφατη εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλό 30 ετών. Οι εκπαιδευτικοί στο χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο αμείβονται με περίπου 1.100 ευρώ μηνιαίως, ενώ ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται στο υψηλότερο κλιμάκιο κερδίζουν συνήθως λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

«Για χρόνια, αυτοί (οι πολιτικοί) μας κρατούσαν σιωπηλούς. Χρειαζόμαστε καλύτερες συνθήκες όσον αφορά τον μισθό, είναι απαράδεκτο να μην έχουμε εξέλιξη στη σταδιοδρομία μας», δήλωσε η Isabel Pessoa, 47 ετών, καθηγήτρια φυσικών επιστημών και βιολογίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

μετρό Πειραιάς
Μετρό Πειραιά: Παρέμβαση Ντογιάκου μετά από δημοσίευμα για εισροή θαλασσινού νερού σε σήραγγα
Παρέμβαση Ντογιάκου μετά από δημοσίευμα για εισροή θαλασσινού νερού σε σήραγγα του μετρό Πειραιά
Μετρό Πειραιά: Παρέμβαση Ντογιάκου μετά από δημοσίευμα για εισροή θαλασσινού νερού σε σήραγγα