ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης: Κινητοποίηση για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων
Παράσταση διαμαρτυρίας στον κ. Αντιπεριφεριεάρχη, διεκδικώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (κυκλοφοριακή ασφάλεια, πυρασφάλεια, στατική επάρκεια, άρση επικινδυνότητας συγκεκριμένων σχολικών υποδομών κ.α.)   

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ στα πλαίσια της καμπάνιας και των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα και έξω από τα σχολεία,  μαζί με εκπροσώπους, γονέων και μαθητών πραγματοποίησε την Πέμπτη 26/1/2023 παράσταση διαμαρτυρίας στον κ. Αντιπεριφεριεάρχη, διεκδικώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (κυκλοφοριακή ασφάλεια, πυρασφάλεια, στατική επάρκεια, άρση επικινδυνότητας συγκεκριμένων σχολικών υποδομών κ.α.)   

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί έθεσαν τα εξής ζητήματα:

 1. Την επικινδυνότητα στην πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία.
  • Στο Αργοστόλι στον οδικό Κόμβο  στο Φαραώ (περιφερειακός δρόμος υψηλής κίνησης και ταχυτήτων) καθώς και στην οδό Λάσσης (δεν διαθέτει καθόλου  πεζοδρόμια), που είναι οι μοναδικοί δρόμοι πρόσβασης των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα  του 1ου- 2ου Λυκείου Αργοστολίου, του ΕΠΑΛ, και του Νηπιαγωγείου που λειτουργεί στην περιοχή.  Τονίστηκε ότι, ενώ το πρόβλημα  έχει αναδειχθεί από την ΕΛΜΕ ΚΙ, τους συλλόγους γονέων και τους μαθητές από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του συγκροτήματος αλλά και γι άλλη μια φορά φέτος από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων και ενώ ήδη έχει χάσει την ζωή του ένας  μαθητής, καμιά Περιφερειακή και δημοτική Αρχή  μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει την στοιχειώδη παρέμβαση ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα συγκεκριμένα σχολεία.
    
  • Στα σχολικά  συγκροτήματα της Πάστρας όπου η έξοδός τους βρίσκεται απευθείας στον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου-Πόρου και που και εκεί, έχουμε θρηνήσει έναν ακόμη μαθητή.
    
  •  Στο Ληξούρι όπου στην πρόσβαση και στο σχόλασμα οι εκατοντάδες μαθητές τριών σχολείων, συνωστίζονται στο κεντρικό δρόμο της πόλης χωρίς το στοιχειώδες μέτρο προστασίας και ασφάλειας, πλην του σχολικού τροχονόμου που διευθετεί την κίνηση μόνο έξω από το Β΄ Δημοτικό.
    
 2. Τα ειδικά προβλήματα ασφάλειας του ΕΠΑΛ Αργοστολίου, π.χ. η ανάγκη  ολιστικής  παρέμβασης στην Πυρασφάλεια του χώρου (το σχολείο συνυπάρχει μέσα στο Δάσος), η ακαταλληλότητα του προαύλιου χώρου, οι σοβαρές ελλείψεις σε βασικές υποδομές  (στέγαστρα μέσα και έξω από το σχολείο, στη στάση των σχολικών λεωφορείων, σήμανση εξόδου κ.α.
   
 3. Την ανάγκη κατασκευής 5 νέων σχολικών συγκροτημάτων (2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο- Λύκειο Πάστρας, Γυμνάσιο- Λύκειο Μεσοβουνίων, ΓΕΛ Ληξουρίου), που είτε βρίσκονται ακόμη σε κοντέινερ είτε σε ακατάλληλες ή ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές.

Σχετικά με όλα τα παραπάνω ο κ. Αντιπεριφεριεάρχης, αφού για άλλη μια φορά επανέλαβε το «πινγκ- πονγκ» των ευθυνών με το Δήμο Αργοστολίου  με τετριμμένες δικαιολογίες και υποσχέσεις.  Το θέμα του κόμβου στο Φαραώ «…είναι πρόβλημα του Δήμου που εφόσον πραγματοποιήσει τη συγκοινωνιακή μελέτη τότε η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο…»!!!  Για το ΕΠΑΛ Αργοστολίου, για μια ακόμη φορά «αναγνώρισε»… το δίκαιο των αιτημάτων και πρόβαλε ως αιτία το άλυτο «ιδιοκτησιακό καθεστώς», ενώ για το θέμα της πυρασφάλειας, ισχυρίστηκε ότι «…για να καθαριστεί το σχολείο  χρειάζεται παρουσία  δασολόγου που δεν διαθέτει η δασική υπηρεσία….» !!!!  Αλλά και για  τα νέα σχολικά κτίρια παρέπεμψε ξανά στον Δήμο «…που πρέπει να βρει τα οικόπεδα για να χρηματοδοτήσει η περιφέρεια νέα σχολεία…»!!!

Από τα παραπάνω και ο πιο αφελής συμπεραίνει διαχρονικά και για όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές Αρχές (φιλελεύθερες και κεντροαριστερές), ότι η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών δεν αποτελεί προτεραιότητα, αφού τα έργα και οι παρεμβάσεις που απαιτεί δεν αποφέρουν κέρδη.

Μόνη ελπίδα σε αυτήν την εγκληματική αδιαφορία που μέχρι σήμερα μόνο στο νομό μας έχει κοστίσει την ζωή δύο μαθητών, είναι ο ενωμένος και ανυποχώρητος αγώνας εκπαιδευτικών, μαθητών  και γονέων, προκειμένου να επιβάλλουμε λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχουμε για άλλη μια φορά στην κοινή σύσκεψη  που αποσπάσαμε από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, με τον κ. Δήμαρχο, παρουσία της  ΕΛΜΕΚΙ, εκπροσώπων μαθητών και συλλόγων γονέων σχετικά με τα παραπάνω θέματα, την ΤΕΤΑΡΤΗ 1/2/ 23, στις 2μμ στην Αντιπεριφέρεια.

Ο Αγώνας για ασφαλείς σχολικές υποδομές και ασφαλή πρόσβαση στα σχολεία συνεχίζεται μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη καθηγήτρια σε σχολική εκδρομή επειδή μαθητής είχε πάνω του κάνναβη και σουγιά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο
Πάτρα: Ακρωτηρίασαν τα πόδια της 20χρονης φοιτήτριας που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα
Οι γιατροί στο ΚΑΤ πήραν την απόφαση για ακρωτηριασμό και των δύο ποδιών, από το μέρος του γονάτου και κάτω, για να μην επεκταθεί η επιπλοκή
Πάτρα: Ακρωτηρίασαν τα πόδια της 20χρονης φοιτήτριας που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα
Παιδικοί σταθμοί
Νηπιαγωγός κατηγορεί τους γονείς των μαθητών της για το ότι τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία
«Είναι κατά τη γνώμη μου καταστροφικό. Αν δεν κέρδισες ένα βραβείο, δεν το κέρδισες. Και δεν το κέρδισες επειδή έχασες»
Νηπιαγωγός κατηγορεί τους γονείς των μαθητών της για το ότι τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία