συναντηση ΠΑΣΑΔ με ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ προς ΠΑΣΑΔ: Τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί τουλάχιστον ίσοι με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων, εάν οι εκλογές ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν το άνοιγμα των σχολείων

Υπόσχεση για 20.000 διορισμούς σε βάθος τετραετίας, με στόχο τόσους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης σε μόνιμο προσωπικό και να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό αναπληρωτών, 10% από περίπου 25% που εργάζονται σήμερα στα ελληνικά σχολεία, έδωσαν οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Δασκάλων (ΠΑΣΑΔ) με τους οποίους συναντήθηκαν χθες με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΠΑΣΑΔ, για τον ΣΥΡΙΖΑ  «δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του γραπτού ΑΣΕΠ. Διατήρηση προσοντολογίου, με βελτιωτικές τροποποιήσεις και ενίσχυση της μοριοδότησης σε προϋπηρεσία και βασικό πτυχίο. Προς την ίδια κατεύθυνση, υπήρξε δέσμευση για άμεση παροχή δωρεάν επιμορφωτικών προγραμμάτων και μεταπτυχιακών σπουδών σε όλους τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μόνιμους»

Όλη η ενημέρωση του ΠΑΣΑΔ

Η επιτακτική ανάγκη για μόνιμους διορισμούς και η ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τους αναπληρωτές αποτελούν το εφαλτήριο για τις συναντήσεις μας με πολιτικούς και θεσμικούς φορείς. Ως εκ τούτου, η πρώτη συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε χθες με την αξιωματική αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα με τους τομεάρχες και την επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενημερώσαμε ενδελεχώς για τις βασικές μας διεκδικήσεις, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την ανησυχία μας για μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Συλλόγου και αναζητώντας τις αντίστοιχες απαντήσεις και δεσμεύσεις.

Τα ερωτήματά μας αφορούσαν τους νέους διορισμούς, το σύστημα αυτών, τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, τον θεσμό του ολοημέρου, την αξιολόγηση, τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων μας, τη στέγαση και τις μετακινήσεις, τα υπηρεσιακά ζητήματα και την ανισότητα που απορρέει από αυτά (π.χ. άδειες), τον μισθό και τη συνυπηρέτηση των εκπαιδευτικών.

Οι απαντήσεις που λάβαμε παρουσιάζονται αυτούσιες ως εξής, όπως ακριβώς μας μεταφέρθηκαν προς ενημέρωσή σας:

20.000 διορισμοί σε βάθος τετραετίας, με στόχο τόσους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης σε μόνιμο προσωπικό και να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό αναπληρωτών, 10% από περίπου 25% που εργάζονται σήμερα στα ελληνικά σχολεία.

Τονίστηκε η ισχύς του 1:1 και υπήρξε η δέσμευση ότι το πλάνο διορισμών ξεκινάει από τη φετινή χρονιά κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί τουλάχιστον ίσοι με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων, εάν οι εκλογές ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Μείωση των μαθητών ανά τάξη που θα οδηγήσει σε πρόσθετες ανάγκες εκπαιδευτικού προσωπικού.

Οχι γραπτός ΑΣΕΠ

Δεν τίθεται θέμα επαναφοράς του γραπτού ΑΣΕΠ. Διατήρηση προσοντολογίου, με βελτιωτικές τροποποιήσεις και ενίσχυση της μοριοδότησης σε προϋπηρεσία και βασικό πτυχίο. Προς την ίδια κατεύθυνση, υπήρξε δέσμευση για άμεση παροχή δωρεάν επιμορφωτικών προγραμμάτων και μεταπτυχιακών σπουδών σε όλους τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μόνιμους.

Αλλαγή στον θεσμό του ολοήμερου σχολείου, με έμφαση στον παιδαγωγικό του ρόλο. Βελτίωση υποδομών, πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, τροποποίηση και αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών. Για να επιτευχθούν αυτά, περαιτέρω ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού με ίδρυση νέων οργανικών.

Κατάργηση του νόμου 4823/2021 που αφορά την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και να ξεκινήσει από πάνω προς τα κάτω, αξιολογώντας και επιλύοντας πρώτα θέματα υλικοτεχνικών υποδομών και στη συνέχεια παιδαγωγικών χαρακτηριστικών.

Δέσμευση για την άμεση έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων διορισμού των συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει τη διετία και παραμένουν όμηροι της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι άδειες των αναπληρωτών αποτελούν ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης νομικής διεργασίας, ωστόσο είναι κάτι που αφορά τα άμεσα σχέδιά τους, ώστε να δοθεί μια λύση, καθώς οι αναπληρωτές υφίστανται άνιση μεταχείριση με λιγότερα δικαιώματα.

Στις προγραμματικές δηλώσεις για την Παιδεία που αναμένεται να δημοσιευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, περιλαμβάνεται αύξηση του μισθού των εκπαιδευτικών, μεγαλύτερη και πέραν της τιμαριθμικής αύξησης του κατώτατου μισθού που έχει εξαγγελθεί. Αναφορικά με τα μισθολογικά κλιμάκια των ετών 2016-2017 που αποτελούσαν μνημονιακές υποχρεώσεις, ειπώθηκε ότι είναι κάτι που εξετάζουν, ώστε να αποδοθούν σταδιακά.

Άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στις ομάδες επαγγελμάτων για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρχει συνυπηρέτηση υποχρεωτικά και κατ' εξαίρεση και όχι μια απλή μοριοδότηση ή/ και συνεξέταση αιτήσεων μετάθεσης. Αποτελεί ζήτημα που θέλουν να επεξεργαστούν.

Η στέγαση και οι μετακινήσεις των εκπαιδευτικών απαιτούν συνεργασία με τοπικούς φορείς. Υπάρχει η σκέψη της καταβολής μηνιαίου επιδόματος για τη στέγαση, αλλά και η ταυτόχρονη εύρεση κατοικίας μέσω των δήμων αξιοποιώντας ακίνητα και ξενώνες που θα αφορά ολόκληρο το σχολικό έτος.

Ως ΠΑΣΑΔ, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις μας με θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες, ώστε να γνωστοποιήσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις τα ζητήματα που μας απασχολούν και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αναλογούν και θα έπρεπε αυτοδίκαια να μας παρέχονται.

ΠΑΣΑΔ

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Μάνος Δασκαλάκης
Κούγιας: «Ο Δασκαλάκης έπεσε σε μία μεγάλη αντίφαση» - Ποιο κίνητρο «καταστράφηκε»
Τι δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας για την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου
Κούγιας: «Ο Δασκαλάκης έπεσε σε μία μεγάλη αντίφαση» - Ποιο κίνητρο «καταστράφηκε»