paidikoi stathmoi EETAA - ESPA
Η πληρωμή των σταθμών χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη γραφειοκρατία, παρά την αυτόματη διάθεση των στοιχείων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας παρουσιών.

Τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν φέτος στην πληρωμή των vouchers των παιδικών σταθμών συζήτησαν η Αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου και ο εκπρόσωπος του Τομέα Εσωτερικών του κόμματος Γρηγόρης Θεοδωράκης με μέλη των Διοικήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) που συγκεντρώνουν το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν φέτος στην πληρωμή των vouchers, για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος, το 2010. Σήμερα, μέσα Ιανουαρίου, συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση να μην έχουν εξοφληθεί οι σταθμοί για τα παιδιά που φιλοξενούν από τον Σεπτέμβριο. Μόλις πριν δυο μέρες πέρασε κυβερνητική τροπολογία για να πληρώσει το Υπ. Εργασίας από τον π/υ του 2023 τις οφειλές του στους Β/Ν σταθμούς από την αρχή της χρονιάς και είναι άδηλο πότε θα εκταμιευτούν τα χρήματα. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα, αφενός της ανυπαρξίας επαρκών πόρων για το πρόγραμμα, παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της κας Μιχαηλίδου, και αφετέρου του πρωτοφανούς διαχειριστικού χάους που χαρακτηρίζει φέτος την ΕΕΤΑΑ και το Υπουργείο Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων.

Η πληρωμή των σταθμών χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη γραφειοκρατία, παρά την αυτόματη διάθεση των στοιχείων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας παρουσιών. Η ίδια η πλατφόρμα είναι και προβληματική λόγω της κακής ποιότητας του έργου της ιδιωτικής εταιρείας-αναδόχου, αλλά και περιττή και καταχρηστική. Δεν υπήρξε ποτέ νομοθετική θέσπιση του ηλεκτρονικού παρουσιολογίου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά επεκτάθηκε σε αυτούς, με ΚΥΑ, ό,τι όριζε ο ν. 4756/20 για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ. Πολλά είναι και τα φορολογικά προβλήματα που η διαχείριση της ΕΕΤΑΑ δημιουργεί στους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους.

Όλη αυτή η κατάσταση, ανάγκασε τους ιδιωτικούς σταθμούς, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των vouchers από το 2010, να στείλουν εξώδικο στο Υπουργείο από τις 21/12, στο οποίο δεν έχουν ακόμη λάβει απάντηση. Δημιουργεί όμως επιπλέον υπόνοιες ότι πιθανόν υποκρύπτει σχέδια της κυβέρνησης για μελλοντικές διαφοροποιήσεις του προγράμματος των vouchers εις βάρος των σταθμών και των εργαζομένων (π.χ. αμοιβή με το σύστημα της χρονοχρέωσης δηλαδή ανάλογα με την ώρα παραμονής του παιδιού στο σταθμό, παρόλο που οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να προγραμματίζουν το προσωπικό τους και τα λειτουργικά τους κόστη από την αρχή της χρονιάς και για όλη της διάρκειά της, βάσει των εγγραφών των παιδιών).

Από την πλευρά τους, η Αναπλ. Τομεάρχης και ο εκπρόσωπος του Τομέα Εσωτερικών διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους των σταθμών ότι είναι σε γνώση όλων αυτών των προβλημάτων και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει φέρει τα θέματα στη Βουλή με επίκαιρες και απλές ερωτήσεις και στη δημοσιότητα με ανακοινώσεις. Δεσμεύτηκαν ότι και πάλι θα το πράξουν, ζητώντας από την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα την αξία των vouchers στους σταθμούς.. Να τηρήσει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, δηλαδή να καταβάλλεται κάθε μήνα η δαπάνη των vouchers του προηγούμενου μήνα. Και να διασφαλίσει ότι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς οι σταθμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, θα πληρώνονται κανονικά, ανεξάρτητα από τη διενέργεια των επικείμενων εκλογών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kena.jpg
Κενά στα σχολεία: Να καλυφθεί το κενό ειδικότητας ΠΕ88.02 στη ΔΔΕ Δυτ. Θεσ/νίκης
Το κενό θα έπρεπε να καλυφθεί από τις μεταθέσεις που έγιναν φέτος. Όμως κανένας/μία συνάδελφος/σσα της ειδικότητας ΠΕ88.02 δεν πήρε μετάθεση στη...
Κενά στα σχολεία: Να καλυφθεί το κενό ειδικότητας ΠΕ88.02 στη ΔΔΕ Δυτ. Θεσ/νίκης