ξανθη διακοπη σε δωρεαν μεταφορα φοιτητων
Οι φοιτητές ζητούν επαναφορά της δωρεάν μετακίνησης και δηλώνουν ότι στα λεωφορεία ούτε κόβαμε, ούτε κόβουμε, ούτε θα κόβουμε εισιτήριο. Δεν πληρώνουμε

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο φοιτητικό κόσμο του ΔΠΘ, μετά από την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησής τους από και προς τις σχολές σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, με τους εργολάβους να έχουν ήδη ξεκινήσει τα δρομολόγια επί πληρωμή.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, σημειώθηκε και περιστατικό με αστυνομικούς που κατέβασαν φοιτητές από λεωφορεία στην Αλεξανδρούπολη, επειδή δεν πλήρωσαν εισιτήριο...

Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, καταγγέλλει «στόχευση του Πανεπιστημίου να μειώσει τις φοιτητικές παροχές, σε μια προσπάθεια να βρει χρήματα λόγω της μειωμένης του χρηματοδότησης που αποτελεί την κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας» 

Οι φοιτητές ζητούν επαναφορά της δωρεάν μετακίνησης και δηλώνουν ότι στα λεωφορεία ούτε κόβαμε, ούτε κόβουμε, ούτε θα κόβουμε εισιτήριο. Δεν πληρώνουμε.

Ολη η ανακοίνωση των φοιτητών

Το νέο έτος 2023, βρισκόμαστε για δεύτερη φορά από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους αντιμέτωποι/-ες/-α με την πρυτανική απόφαση που καταργεί την δωρεάν μετακίνηση μας από και προς τις σχολές σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, με τους εργολάβους να έχουν ήδη ξεκινήσει τα δρομολόγια επί πληρωμή, 0,60€/δρομολόγιο ή 20€ μηνιαία κάρτα. Αυτό μια περίοδο που η ακρίβεια στην χώρα μας μαστίζει με τις τιμές να έχουν αυξηθεί τραγικά σε είδη πρώτης ανάγκης, ενέργεια, στέγη, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα, στους/στις φοιτητές/-τριες και στη νεολαία.

Το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης με πολύμορφο αγώνα κατάφερε να κερδίσει την επέκταση της σύμβασης για ένα ακόμα εξάμηνο, μέχρι την λήξη του έτους 2022, ενώ ήδη στην Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντιδρούν μέσα από τις Συλλογικές τους διαδικασίες στην κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης αποφασίζοντας να μπλοκάρουν μαζικά την επιβολή αντιτίμου. Το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης απάντησε καλώντας την αστυνομία και απειλώντας με προσαγωγές όσους και όσες φοιτητές/-τριες δεν είχαν επικυρώσει εισιτήριο.

Είναι ξεκάθαρη η στόχευση του Πανεπιστημίου να μειώσει τις φοιτητικές παροχές, σε μια προσπάθεια να βρει χρήματα λόγω της μειωμένης του χρηματοδότησης που αποτελεί την κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας. Η μείωση της χρηματοδότησης στα Ιδρύματα ,η αύξηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας εντός των Ιδρυμάτων (μια και η στέγαση πλέον σε εστίες θα ανατίθεται σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ), αλλά και η αδιαλλαξία της διοίκησης του πανεπιστημίου να διώξει τους εργολάβους από τις φοιτητικές μας παροχές (π.χ. λέσχες), οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των αναγκών μας. Άλλωστε, ήδη από πέρσι έχουμε δει τα φοιτητικά μας δικαιώματα σε σίτιση και στέγαση να τίθενται στο περιθώριο, με τις πρυτανικές αρχές να αδιαφορούν πλήρως για τις ανάγκες μας.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία δουλειά στα Πανεπιστήμια. Φαίνεται για ακόμα μια φορά λειτουργούν παρασιτικά για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αφού αισχροκερδούν στις πλάτες των φοιτητών/-τριών , τσακίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και προσφέρουν παροχές αμφιβόλου ποιότητας , όπως αποδεικνύεται περίτρανα στις λέσχες μας. Το λογικό θα ήταν για ένα ίδρυμα το οποίο υποχρηματοδοτείται να μην επιλέγει να ξοδεύει λεφτά για μεσάζοντες (εργολάβους), αλλά να προσπαθεί να καλύψει το ίδιο τις ανάγκες των φοιτητών και των φοιτητριών. Πόσο δε μάλλον στην περίπτωση της Ξάνθης, αφού η εταιρία ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ είναι η μοναδική εταιρία που έχει την δυνατότητα να αναλάβει το έργο, άρα με πρόσχημα την αύξηση στις τιμές των καυσίμων μπορεί να αυξήσει όσο θέλει την τιμή που θα ζητήσει από το Πανεπιστήμιο. Αντίστοιχα αν για παράδειγμα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες σταματήσουμε να πληρώνουμε μπορεί να καλέσει την αστυνομία και να μας απειλήσει με προσαγωγές ή ακόμα και να παύσει τα δρομολόγια…

Οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε συλλογικά και μαζικά, ώστε να μην τεθεί άλλο υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς μας από και προς την Πανεπιστημιούπολη. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν θα γίνουμε άλλο θεατές της περικοπής των κεκτημένων παροχών μας! Ως ΔΙΚΤΥΟ, απαιτούμε να μην τεθεί άλλο υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς μας από και προς την Πανεπιστημιούπολη!

Είναι αδιαπραγμάτευτο οι φοιτητικές παροχές να είναι δωρεάν για όλους/-ες/-α χωρίς αποκλεισμούς, δημόσιες και στο ύψος των αναγκών μας.

  • Κάθε προσπάθεια για περικοπή τους, θα μας βρίσκει πάντα απέναντι!
  • Στα λεωφορεία ούτε κόβαμε, ούτε κόβουμε, ούτε θα κόβουμε εισιτήριο!
  • #Δεν_πληρώνουμε
δικτυο δωρεαν μεταφορά φοιτητων

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα