εργαστηριο εικονικης πραγματικοτητας διπαε
Νέους ορίζοντες στην έρευνα και την εκπαίδευση σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους, ανοίγει η εγκατάσταση και λειτουργία υπερσύγχρονου συστήματος εικονικής πραγματικότητας, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Πληροφορικής και Εικονικής Πραγματικότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα, σύστημα εικονικής πραγματικότητας, απέκτησε και λειτουργεί πλέον, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Πληροφορικής και Εικονικής Πραγματικότητας, του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Η καινοτομία του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι πως μπορεί να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών, αλλά και στην τέχνη, δίνοντας τη δυνατότητα στον άνθρωπο να «βιώσει» ένα ψηφιακό περιβάλλον που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Tο εξελιγμένο αυτό σύστημα που είναι ασύρματο, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση μέσα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 64τμ, μπορεί να υποστηρίξει άνετα την ταυτόχρονη χρήση από τέσσερα άτομα, ενώ πέρα από την όραση, ο χρήστης μπορεί να δεχθεί και ερεθίσματα μέσω της όσφρησης.

ergastirio_eikonikis_pragmatikotitas_dipae

 Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr η Παρασκευή Μεντζέλου, πληροφορικός, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και αναπληρώτρια πρόεδρος του τμήματος, μπορεί πχ να γίνει εκπαίδευση αστυνομικών ή και μηχανικών αεροσκαφών, όπως γίνεται ήδη στη Γαλλία, ενώ ανοίγονται προοπτικές στην έρευνα που αφορούν στην ιατρική, στο περιβάλλον και γενικότερα σε όλες τις επιστήμες .

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας του συγκεκριμένου εργαστηρίου με άλλα Πανεπιστήμια και ήδη προετοιμάζονται συνεργασίες για ερευνητικά έργα με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, γιατί, όπως αναφέρει και η κ. Μεντζέλου, «στην ουσία είναι το μοναδικό εργαστήριο αυτή τη στιγμή στα πανεπιστήμια, σε όλον τον κόσμο, σε αυτό το επίπεδο».

Για τις τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του εργαστηρίου, προς όλες τις κατευθύνσεις και προς όλες τις επιστήμες, μίλησε ο Δημήτριος Βούλτσιος, μηχανικός αυτοματισμού, ΕΔΙΠ στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και υποψήφιος Διδάκτωρ στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Δείτε το νέο εργαστήριο αλλά και τι ανέφεραν σχετικά με αυτό, τόσο η κ. Μεντζέλου, όσο και ο κ. Βούλτσιος, στο video που ακολουθεί.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο, δημιουργήθηκε με κονδύλια του Ε.Π Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (ΕΣΠΑ 2014-2020), ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά τρεις εταίροι, η γαλλική εταιρεία Polymorph, εξειδικευμένη στην εικονική πραγματικότητα , το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και η ΑΜΚΕ «Πραξιτέλειον».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ελστατ
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι νέοι εξοικειώνονται με τη στατιστική επιστήμη και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές και φοιτητές σε όλη την Ελλάδα
παιδιά
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
3.500 αιτήσεις αξιολογήθηκαν για έως 20 συνεδρίες στήριξης παιδιών έως 6 ετών – οι γονείς μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις έως 22 Δεκεμβρίου
Voucher έως 800€ για Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση: Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα
Αυλή σχολείου
Έντονη αντίδραση γονέων για τη μετατροπή του 5ου Γυμνασίου σε Πειραματικό
Οι γονείς καλούν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας που πλήττει τα δικαιώματα των μαθητών
Έντονη αντίδραση γονέων για τη μετατροπή του 5ου Γυμνασίου σε Πειραματικό