Σχολεία: Πώς θα γίνουν οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών και οι προσλήψεις αναπληρωτών το καλοκαίρι του 2023
Στους νέους πίνακες θα μπορούν να ενταχθούν και πτυχιούχοι που για κάποιο λόγο αρνήθηκαν τη θέση αναπληρωτή προ διετίας ή είχαν αποκλειστεί από τους ισχύοντες πίνακες για άλλους λόγους.

Πολλές δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκτιμάται από το υπουργείο Παιδείας ότι θα ενταχθούν στους πίνακες του ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν μία θέση σε σχολεία γενικής παιδείας την επόμενη σχολική διετία, ξεκινώντας από το σχολικό έτος 2023-2024.

Οι πίνακες κατάταξης για θέσεις σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, βάσει των οποίων έγιναν και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ισχύουν μέχρι τον Αύγουστο του 2023. 

Οι πληροφορίες τόσο από το υπουργείο Παιδείας όσο και από το ΑΣΕΠ σημειώνουν ότι μετά τις γιορτές και εντός του Ιανουαρίου θα εκδοθούν οι προκηρύξεις που θα καλούν τους  εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για να συμπεριληφθούν στους νέους πίνακες κατάταξης που αναμένεται να έχει συγκροτήσει το ΑΣΕΠ τον Μάϊο του 2023. 

Με βάση τη νομοθεσία οι πίνακες του ΑΣΕΠ για την εκπαίδευση ανανεώνονται κάθε διετία. Ετσι, νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν… σειρά για μία θέση στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, όσοι πτυχιούχοι έχουν ενταχθεί ήδη σε πίνακες από προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν διοριστεί, μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της διετίας έχουν ανανεώσει τα μοριοδοτούμενα ακαδημαϊκά τους προσόντα (π.χ. έχουν κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό ή κάποιο άλλο τίτλο που είναι μοριοδοτούμενος). Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσουν τη θέση τους στην κατάταξη βάσει της μοριοδότησης.

Στους νέους πίνακες θα μπορούν να ενταχθούν και πτυχιούχοι που για κάποιο λόγο αρνήθηκαν τη θέση αναπληρωτή προ διετίας ή είχαν αποκλειστεί από τους ισχύοντες πίνακες για άλλους λόγους. Αλλωστε δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που δεν αποδέχονται τη θέση στην οποία προσλαμβάνονται. Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται τη θέση έφθασαν να είναι έως και το 15% του συνόλου των προσλήψεων σε κάποιες διοικητικές περιφέρειες.

Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη σε δημόσιο σχολείο είναι αρκετοί. Ενδεικτικά, καθώς οι προσλήψεις γίνονται σε φάσεις, εάν κάποιος πτυχιούχος προσληφθεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο μπορεί να έχει κλείσει κάποια θέση σε ιδιωτικό σχολείο ή φροντιστήριο ή σε άλλο κλάδο. Επίσης, όπως έχει διαπιστωθεί, αρκετοί αρνούνται θέσεις σε τουριστικές κυρίως περιοχές ή σε περιοχές όπου δεν είναι εύκολο να βρουν κατάλυμα ή το κόστος ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο από το μισθό. Οσοι αρνούνται τη θέση χάνουν το δικαίωμα να προσληφθούν μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί που δεν δέχθηκαν τη θέση για λόγους υγείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 3
Πανελλαδικές 2023: Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο των Πανελλήνιων-Πανελλαδικών εξετάσεων 2023
Πανελλαδικές 2023: Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία