Γεωμετρία: Τα Στοιχεία του Ευκλείδη σε νέα απόδοση και σε γραφή braille!
Τα Στοιχεία του Ευκλείδη αποτελούν εμβληματικό επιστημονικό έργο, αφού αποτελούσε για πάρα πολλούς αιώνες το βασικό έργο με το οποίο ξεκινούσε η διδασκαλία των (θετικών) επιστημών

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  με ιδιαίτερη χαρά αποδίδει στην κοινότητα τα Στοιχεία του Ευκλείδη σε νέα απόδοση στα νέα και αρχαία Ελληνικά, καθώς και σε Braille.

Τα Στοιχεία του Ευκλείδη αποτελούν εμβληματικό επιστημονικό έργο, αφού αποτελούσε για πάρα πολλούς αιώνες το βασικό έργο με το οποίο ξεκινούσε η διδασκαλία των (θετικών) επιστημών. Είναι το επιστημονικό έργο με τις περισσότερες εκδόσεις σχεδόν σε κάθε γλώσσα, και βεβαίως το θεμέλιο των Μαθηματικών εφόσον στη δική του απαράμιλλη αυστηρότητα θεμελιώθηκε ο κλάδος  των Μαθηματικών και γενικότερα της Επιστήμης.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ελεύθερου Λογισμικού & Ψηφιακής Τυπογραφίας Αντώνης Τσολομύτης συνεργάστηκε με τους Μαθηματικούς της Β' βάθμιας εκπαίδευσης Νίκο Ροκοπάνο και Στέλλα Σακελάρη για μια νέα απόδοση των Στοιχείων στα νέα ελληνικά και σε ελεύθερη διάθεση προς κάθε ενδιαφερόμενο, -η. Το κείμενο περιέχει 325 σχήματα και δίνεται μαζί με το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο. Επίσης το κείμενο και τα σχήματα δίνονται και σε Braille για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, τόσο η απόδοση στα νέα Ελληνικά όσο και το αρχαίο κείμενο σε πολυτονικό Braille.

   Η έκδοση αυτή απευθύνεται πρωτίστως στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που καλούνται να διδάξουν Ευκλείδεια Γεωμετρία στη σύγχρονη σχολική τάξη αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να μάθει τι ακριβώς περιέχουν τα Στοιχεία.

Ο σχολιασμός είναι ελάχιστος και μόνο σε δυσνόητα σημεία ώστε να μην διακόπτεται η ροή του κειμένου αλλά και να υποβοηθείται ο μελετητής στην κατανόησή του.

Η σημαντική αυτή επιστημονική δουλειά είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο:

https://myria.math.aegean.gr/elements/

 

ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Καθηγητής Αντώνης Τσολομύτης

Διευθυντής Εργαστηρίου Ελεύθερου Λογισμικού & Ψηφιακής Τυπογραφίας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χρήματα
Επιθεώρησης Εργασίας: Καταβολή δώρου Πάσχα σε 541 εργαζόμενους- Έγιναν 1.012 καταγγελίες
Μετά από παρέμβαση της Αρχής, 91 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση, οπότε σε 541 εργαζόμενους καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα ποσά (1775.372 ευρώ)
Επιθεώρησης Εργασίας: Καταβολή δώρου Πάσχα σε 541 εργαζόμενους- Έγιναν 1.012 καταγγελίες
αθλητισμος
Βεβαίωση Πανελλήνιας Σχολικής Αθλητικής Νίκης: Εγκύκλιος για την υποβολή των δικαιολογητικών
Τα δικαιολογητικά κατατίθενται από τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 έως και τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 μόνο ηλεκτρονικά από τους γονείς/κηδεμόνες/επιτρόπους...
Βεβαίωση Πανελλήνιας Σχολικής Αθλητικής Νίκης: Εγκύκλιος για την υποβολή των δικαιολογητικών