online_ekpaideusi
Η τεχνολογία τείνει να διαμορφώσει θεμελιακά τον τρόπο που η εκπαίδευση πραγματοποιείται - Είναι όμως αποδοτικοί οι νέοι τρόποι διεξαγωγής των μαθημάτων στα πανεπιστήμια;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και παράλληλα o αντίκτυπος του κορονοϊού στον τρόπο διεξαγωγής της εκπαίδευσης, δημιούργησε ένα νέο τοπίο διδασκαλίας. Νέες ψηφιακές τεχνολογίες αναμειγνύονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Όμως πόσο αποδοτική είναι η νέα μορφή εκπαίδευσης;

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το μέλλον της εκπαίδευσης θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι είχαμε στο μυαλό μας έως σήμερα. Οι παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα, αλλά και η διαδικασία των εξετάσεων δεν θα είναι η ίδια.

Η εμβέλεια της ψηφιακής συνδεσιμότητας έχει βοηθήσει τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να υιοθετήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και να προσφέρουν όλο και περισσότερο διαδικτυακά μαθήματα. 

Οι φοιτητές πλέον όχι μόνο μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από άλλο μέρος του πλανήτη από αυτό που εδρεύει το πανεπιστήμιο τους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις ακόμη και ώρες μετά την ολοκλήρωσή τους. 

Άλλωστε σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται το euronews.gr, οι διαδικτυακές διαλέξεις επιτρέπουν περισσότερη αλληλεπίδραση και άρα πρακτική επίλυση προβληματισμών στο αντικείμενο μελέτης, μετατρέποντάς τες αυτόματα σε περισσότερο αποτελεσματικές από τις "παραδοσιακές".

Ο «θάνατος» των τελικών εξετάσεων

Ακόμη και οι τελικές εξετάσεις τείνουν να γίνουν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Πολλά είναι τα πανεπιστήμια παγκοσμίως που εγκαταλείπουν σιγά σιγά την εξέταση στα αμφιθέατρα με τα τυποποιημένα τεστ. 

Φυσικά και υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι εξετάσεις δια ζώσης είναι καλύτερες για την ουσιαστική εκμάθηση των φοιτητών, ωστόσο τα πανεπιστήμια που ακολουθούν το μοντέλο των εξ αποστάσεως εξετάσεων, πιστεύουν πως η «μεγάλη τελική εξέταση» δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την πραγματική ικανότητα ενός μαθητή.

1 στις 3 ψηφιακές πλατφόρμες μάθησης αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid-19

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως αφορμή για όλες τις αλλαγές ήταν η πανδημία του COVID-19, παρόλο που η τεχνολογία που θα μπορούσε να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως μάθηση, έστω σε μικρότερη κλίμακα, υπήρχε ήδη. 

Όμως από το 2019 και έπειτα είδαμε μια ραγδαία και ευρεία χρήση της ψηφιακής μάθησης. Οι νέες μορφές διαδικτυακής μάθησης, που "σημάδεψαν" τα πανεπιστήμια παγκοσμίως επηρεάζοντας καθηγητές και φοιτητές, έχουν είτε λίγο είτε πολύ επιβληθεί στα περισσότερα πανεπιστήμια.

Η τεχνολογία στα πανεπιστήμια, διαδίδει την εκπαίδευση

Αν επιστρέψουμε στις πρώτες μέρες της πανδημίας του COVID-19, όταν οι πανεπιστημιουπόλεις σε όλο τον πλανήτη έκλεισαν, οι φοιτητές εξέφραζαν μια βαθιά δυσαρέσκεια. Έρευνες που έγιναν τότε έδειξαν πως το 70% εμφάνιζε μια αποστροφή στην ψηφιακή εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα αυτής της δυσαρέσκειας ήταν μεταξύ άλλων και οι χαμηλοί βαθμοί του φοιτητών. Ο βασικότερος λόγος ήταν πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν ήταν επιλογή, αλλά εντολή. 

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν το τέλος της καραντίνας, περίπου το ένα τρίτο των φοιτητών ήταν εγγεγραμμένο σε τουλάχιστον ένα διαδικτυακό μάθημα. Σήμερα όμως, το ποσοστό έχει εκτιναχθεί αυτό εκτινάχθηκε στο μισό.

Οι φοιτητές που επέλεγαν να εγγραφούν στη διαδικτυακή διδασκαλία ολοένα και αυξάνονταν, ενώ δεν είναι λίγοι οι εκείνοι που επέλεξαν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο για νέο πτυχίο ή μεταπτυχιακές σπουδές. Ειδικά για ενήλικες που εργάζονται, το διαδίκτυο είναι συχνά ο απλούστερος και ευκολότερος και οικονομικότερος δρόμος.

Παρόλο που χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα για να κάνουν την διαδικτυακή εκπαίδευση περισσότερο προσβάσιμη, οικονομικά προσιτή και ευκολότερη στην καθημερινότητα των φοιτητών, το μόνο σίγουρο είναι πως η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί είναι άκρως σημαντική για την περαιτέρω διάδοση της εκπαίδευσης παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2023: Δέκα θέσεις Δευτεροβάθμιας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός των προθεσμιών που έχει θέσει το...
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2023: Δέκα θέσεις Δευτεροβάθμιας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
anemoi.jpg
Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων
Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων, στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Ζημιές σε τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα από την πτώση τοίχου λόγω ισχυρών ανέμων