online_ekpaideusi
Η τεχνολογία τείνει να διαμορφώσει θεμελιακά τον τρόπο που η εκπαίδευση πραγματοποιείται - Είναι όμως αποδοτικοί οι νέοι τρόποι διεξαγωγής των μαθημάτων στα πανεπιστήμια;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και παράλληλα o αντίκτυπος του κορονοϊού στον τρόπο διεξαγωγής της εκπαίδευσης, δημιούργησε ένα νέο τοπίο διδασκαλίας. Νέες ψηφιακές τεχνολογίες αναμειγνύονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Όμως πόσο αποδοτική είναι η νέα μορφή εκπαίδευσης;

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το μέλλον της εκπαίδευσης θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι είχαμε στο μυαλό μας έως σήμερα. Οι παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα, αλλά και η διαδικασία των εξετάσεων δεν θα είναι η ίδια.

Η εμβέλεια της ψηφιακής συνδεσιμότητας έχει βοηθήσει τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να υιοθετήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και να προσφέρουν όλο και περισσότερο διαδικτυακά μαθήματα. 

Οι φοιτητές πλέον όχι μόνο μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από άλλο μέρος του πλανήτη από αυτό που εδρεύει το πανεπιστήμιο τους, αλλά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις ακόμη και ώρες μετά την ολοκλήρωσή τους. 

Άλλωστε σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται το euronews.gr, οι διαδικτυακές διαλέξεις επιτρέπουν περισσότερη αλληλεπίδραση και άρα πρακτική επίλυση προβληματισμών στο αντικείμενο μελέτης, μετατρέποντάς τες αυτόματα σε περισσότερο αποτελεσματικές από τις "παραδοσιακές".

Ο «θάνατος» των τελικών εξετάσεων

Ακόμη και οι τελικές εξετάσεις τείνουν να γίνουν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Πολλά είναι τα πανεπιστήμια παγκοσμίως που εγκαταλείπουν σιγά σιγά την εξέταση στα αμφιθέατρα με τα τυποποιημένα τεστ. 

Φυσικά και υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως οι εξετάσεις δια ζώσης είναι καλύτερες για την ουσιαστική εκμάθηση των φοιτητών, ωστόσο τα πανεπιστήμια που ακολουθούν το μοντέλο των εξ αποστάσεως εξετάσεων, πιστεύουν πως η «μεγάλη τελική εξέταση» δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την πραγματική ικανότητα ενός μαθητή.

1 στις 3 ψηφιακές πλατφόρμες μάθησης αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Covid-19

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως αφορμή για όλες τις αλλαγές ήταν η πανδημία του COVID-19, παρόλο που η τεχνολογία που θα μπορούσε να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως μάθηση, έστω σε μικρότερη κλίμακα, υπήρχε ήδη. 

Όμως από το 2019 και έπειτα είδαμε μια ραγδαία και ευρεία χρήση της ψηφιακής μάθησης. Οι νέες μορφές διαδικτυακής μάθησης, που "σημάδεψαν" τα πανεπιστήμια παγκοσμίως επηρεάζοντας καθηγητές και φοιτητές, έχουν είτε λίγο είτε πολύ επιβληθεί στα περισσότερα πανεπιστήμια.

Η τεχνολογία στα πανεπιστήμια, διαδίδει την εκπαίδευση

Αν επιστρέψουμε στις πρώτες μέρες της πανδημίας του COVID-19, όταν οι πανεπιστημιουπόλεις σε όλο τον πλανήτη έκλεισαν, οι φοιτητές εξέφραζαν μια βαθιά δυσαρέσκεια. Έρευνες που έγιναν τότε έδειξαν πως το 70% εμφάνιζε μια αποστροφή στην ψηφιακή εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα αυτής της δυσαρέσκειας ήταν μεταξύ άλλων και οι χαμηλοί βαθμοί του φοιτητών. Ο βασικότερος λόγος ήταν πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν ήταν επιλογή, αλλά εντολή. 

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν το τέλος της καραντίνας, περίπου το ένα τρίτο των φοιτητών ήταν εγγεγραμμένο σε τουλάχιστον ένα διαδικτυακό μάθημα. Σήμερα όμως, το ποσοστό έχει εκτιναχθεί αυτό εκτινάχθηκε στο μισό.

Οι φοιτητές που επέλεγαν να εγγραφούν στη διαδικτυακή διδασκαλία ολοένα και αυξάνονταν, ενώ δεν είναι λίγοι οι εκείνοι που επέλεξαν να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο για νέο πτυχίο ή μεταπτυχιακές σπουδές. Ειδικά για ενήλικες που εργάζονται, το διαδίκτυο είναι συχνά ο απλούστερος και ευκολότερος και οικονομικότερος δρόμος.

Παρόλο που χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα για να κάνουν την διαδικτυακή εκπαίδευση περισσότερο προσβάσιμη, οικονομικά προσιτή και ευκολότερη στην καθημερινότητα των φοιτητών, το μόνο σίγουρο είναι πως η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί είναι άκρως σημαντική για την περαιτέρω διάδοση της εκπαίδευσης παγκοσμίως.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

odigos
Αλλαγές στην ανανέωση των διπλωμάτων για τους οδηγούς πάνω από 60 ετών
Αλλαγή στα ηλικιακά όρια και στις διαδικασίες επανέκδοσης μιας άδειας οδήγησης - Μια κατηγορία οδηγών θα πρέπει να ξεχάσει την οδήγηση τη νύχτα
Αλλαγές στην ανανέωση των διπλωμάτων για τους οδηγούς πάνω από 60 ετών
goneis
Δικαιούνται άδεια οι γονείς για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο;
Νέα σχολική χρονιά: Ποιοι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται άδεια σχολικής παρακολούθησης;
Δικαιούνται άδεια οι γονείς για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο;
ΦΥΣΙΚΗ 1.jpg
Οι ώρες της διδασκαλίας της Φυσικής στο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) - Bασικό πρόβλημα ο χρόνος
Η συνεργατική και διερευνητική μάθηση, με το ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα Φυσικής, είναι ανέφικτη.
Οι ώρες της διδασκαλίας της Φυσικής στο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) - Bασικό πρόβλημα ο χρόνος