foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro4
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
ΣΥΡΙΖΑ: Δέσμευση χορήγησης αναδρομικών από το 2017 στους πανεπιστημιακούς – «Αντιεκπαιδευτικός ο νόμος Κεραμέως»

Στο «τραπέζι» της συνάντησης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ βρέθηκαν οι επιπτώσεις του νόμου Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η ανάγκη για ένα νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, με αξιοπρεπείς και διεθνώς συγκρίσιμες αποδοχές και συντάξεις τους, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1911/2022), όπως και οι ανάγκες των πανεπιστημίων ιδρυμάτων, με τα δεδομένα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και έλλειψης θέσεων διδασκόντων, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού.

Χορήγηση των αναδρομικών από το 2017

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για τη χορήγηση των αναδρομικών από το έτος 2017 σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 1911/2022 του ΣτΕ, σε όλους ανεξαιρέτως τους πανεπιστημιακούς, χωρίς την απαίτηση ατομικής δικαστικής προσφυγής.

Επιπλέον, τόνισε την αναγκαιότητα της κατάρτισης ενός νέου μισθολογίου, σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις επιταγές του Συντάγματος, το οποίο θα είναι αντιπληθωριστικό, θα είναι ένα μισθολόγιο αξιοπρέπειας, που δεν θα εξωθεί τους πανεπιστημιακούς σε παράλληλες απασχολήσεις, και θα συνοδεύεται από εξωμισθολογικές οικονομικές διευκολύνσεις για την προαγωγή του ερευνητικού έργου, την εξωστρέφεια των ΔΕΠ κλπ. μέσα από ένα απλό και ευέλικτο διαχειριστικό πλαίσιο.

Ίδρυση υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας

Επίσης, στις δεσμεύσεις του κόμματος είναι ο διπλασιασμός, σε βάθος τετραετίας, της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και του αριθμού των μελών ΔΕΠ. 

Η παροχή δωρεάν φοίτησης σε  όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, η πρόβλεψη για ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων, η επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των λεγόμενων «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών, η επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως και η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης. Τονίστηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, προγραμματίζεται η ίδρυση ενός Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Η κυβέρνηση εισάγει την κουλτούρα της «μανατζεροποίησης»

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι ο νόμος Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, αφού  επιχειρείται η μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού πανεπιστημίου σε ένα πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρία, και εισάγεται για πρώτη φορά η κουλτούρα της «μανατζεροποίησης». 

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι από τα πρώτα μελήματα μιας νέας, προοδευτικής κυβέρνησης,  θα είναι η θωράκιση του δημόσιου πανεπιστημίου με την κατάργηση όλων των διατάξεων που αφορούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, η διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης, η αποκατάσταση του ασύλου και η αναδιατύπωση της έννοιας των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Και φυσικά, θα καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελούσαν η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ε. Γιώργος Βασιλειάδης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Μερόπη Τζούφη, ο πρώην  Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου,  και η Ιφιγένεια Καμτσίδου, συντονίστρια του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ, συμμετείχαν  ο Πρόεδρός της,  Ι. Σεϊμένης, ο Γραμματέας της, Γ. Λιτσαρδάκης,  καθώς και οι Ε. Αμοιρίδου, Λ. Αντωνίου, Α. Βανακάρης, Μ. Ζουμπουλάκης, Χ. Μαντάς, Σ. Τριαρίδης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aniliki-katigorei-kathigiti-gia-seksoualiki-parenoxlisi.w_l_1.jpg
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»
Ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του ήταν ένας 10χρονος μαθητής
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»