ποσδεπ συριζα
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  με το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ

Η κατάργηση όλων των διατάξεων που αφορούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, η διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης, η αποκατάσταση του ασύλου και η αναδιατύπωση της έννοιας των ακαδημαϊκών ελευθεριών, αποτελούν προτεραιότητα μιας νέας, προοδευτικής κυβέρνησης. Και φυσικά, θα καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Αυτό ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της Ομοσπονδία των πανεπιστημικών (ΠΟΣΔΕΠ) Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλαν ακόμα  παροχή δωρεάν φοίτησης σε  όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, πρόβλεψη για ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων,  επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των λεγόμενων «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών και των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως και τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης. Τονίστηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, προγραμματίζεται η ίδρυση ενός Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση με την ΠΟΣΔΕΠ

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  με το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ,  στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, από την πλευρά της ΠΟΣΔΕΠ, οι επιπτώσεις του νόμου Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η  ανάγκη για ένα νέο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, με αξιοπρεπείς και διεθνώς συγκρίσιμες αποδοχές και  συντάξεις τους, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ  (1911/2022), όπως και οι ανάγκες των πανεπιστημίων ιδρυμάτων, με τα δεδομένα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και  έλλειψης θέσεων διδασκόντων, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι ο νόμος Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, αφού  επιχειρείται η μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού πανεπιστημίου σε ένα πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρία, και εισάγεται για πρώτη φορά η κουλτούρα της «μανατζεροποίησης».  Επανέλαβε  ότι, από τα πρώτα μελήματα μιας νέας, προοδευτικής κυβέρνησης,  θα είναι η θωράκιση του δημόσιου πανεπιστημίου με την κατάργηση όλων των διατάξεων που αφορούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, η διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης, η αποκατάσταση του ασύλου και η αναδιατύπωση της έννοιας των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Και φυσικά, θα καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι ο τομέας της Εκπαίδευσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο,  και όπως έχουν ανακοινωθεί και από τον Αλέξη Τσίπρα,  στο πλαίσιο των «6 εθνικών προτεραιοτήτων», αποτελούν δεσμεύσεις του κόμματος ο διπλασιασμός, σε βάθος τετραετίας, της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, αλλά και του αριθμού των μελών ΔΕΠ.  Η παροχή δωρεάν φοίτησης σε  όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, η πρόβλεψη για ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων, η επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των λεγόμενων «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών, η επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως και η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης. Τονίστηκε, επίσης, ότι στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας, προγραμματίζεται η ίδρυση ενός Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ως προς το μισθολογικό, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  δεσμεύτηκε για τη χορήγηση των αναδρομικών από το έτος 2017 σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 1911/2022 του ΣτΕ, σε όλους ανεξαιρέτως τους πανεπιστημιακούς, χωρίς την απαίτηση ατομικής δικαστικής προσφυγής. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της κατάρτισης ενός νέου μισθολογίου, σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις επιταγές του Συντάγματος,  το οποίο θα είναι αντιπληθωριστικό, θα είναι ένα μισθολόγιο αξιοπρέπειας, που δεν θα εξωθεί τους πανεπιστημιακούς σε παράλληλες απασχολήσεις, και θα συνοδεύεται από εξωμισθολογικές οικονομικές διευκολύνσεις για την προαγωγή του ερευνητικού έργου, την εξωστρέφεια των ΔΕΠ κλπ. μέσα από ένα απλό και ευέλικτο διαχειριστικό πλαίσιο. 

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία αποτελούσαν η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ε. Γιώργος Βασιλειάδης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Μερόπη Τζούφη, ο πρώην  Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου,  και η Ιφιγένεια Καμτσίδου, συντονίστρια του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ, συμμετείχαν  ο Πρόεδρός της,  Ι. Σεϊμένης, ο Γραμματέας της, Γ. Λιτσαρδάκης,  καθώς και οι Ε. Αμοιρίδου, Λ. Αντωνίου, Α. Βανακάρης, Μ. Ζουμπουλάκης, Χ. Μαντάς, Σ. Τριαρίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θέλετε να χάσετε 2 - 4 κιλά σε μία εβδομάδα; Αυτή είναι η ιδανική δίαιτα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ypotrofos
Απίστευτο! Η 18χρονη που γεννήθηκε στη φυλακή και έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία
Στην αίτησή της, η μαθήτρια μοιράστηκε τη συγκλονιστική ιστορία ζωής της. Η εισαγωγική φράση έγραφε: «Η ζωή μου στη φυλακή».
Απίστευτο! Η 18χρονη που γεννήθηκε στη φυλακή και έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία
panpatrwn.jpg
Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Εκπ/κών 2023: Νέες Υποτροφίες
Σε ποια μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως που πραγματοποιούνται από Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΔΕΝ χρειάζονται ΔΟΑΤΑΠ) μπορείτε να διεκδικήσετε...
Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Εκπ/κών 2023: Νέες Υποτροφίες