εκλογες καλπη
Ποιοι θα τους θυμηθούν μετά τις εκλογές της ΕΛΜΕ Πειραιά τη Δευτέρα 19/12;

Εν όψει των εκλογών της Δευτέρας 19/12 στην ΕΛΜΕ Πειραιά, όπου για πρώτη φορά θα στηθούν κάλπες και στα νησιά επανέρχεται το σοβαρό θέμα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των καθηγητών που εργάζονται στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά (ΑΣΕ/ΠΑΜΕ- ΔΚΑΕ- ΣΥΝΕΚ) Απέρριψε μια ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ για την ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της ΕΛΜΕ Πειραιά και την αποτελεσματική λειτουργία του σωματείου. Πρόταση για δημιουργία παραρτημάτων της ΕΛΜΕ στα νησιά και Επιτροπές. 

Η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Πειραιά «δίνει τις μισές, σχεδόν, εισφορές των συναδέλφων σε δικαστικούς αντιπροσώπους, υποκύπτοντας (ή συμφωνώντας) στον εκβιασμό της ΔΑΚΕ και την επόμενη χρονιά με δύο εκλογικές διαδικασίες (ΕΛΜΕ και αντιπρόσωποι ΟΛΜΕ) θα δαπανηθεί το σύνολο των εισφορών!

Κάθε χρόνο, η πλειοψηφία του ΔΣ (με διάφορες αποχρώσεις ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΑΣΕ/ΠΑΜΕ) που θεωρεί ότι οι άνθρωποι είναι ψηφοφόροι και όχι ζώντα υποκείμενα δράσης».

Αναλυτικά η πρόταση της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής

Η πλειοψηφία του ΔΣ με διάφορους συνδυασμούς

  1. απέρριψε την πρόταση της Ενότητας Αντίστασης Ανατροπής για την πλήρη συνδικαλιστική λειτουργία του σωματείου στα νησιά
  2. δίνει τις μισές, σχεδόν, εισφορές των συναδέλφων σε δικαστικούς αντιπροσώπους, υποκύπτοντας (ή συμφωνώντας) στον εκβιασμό της ΔΑΚΕ και την επόμενη χρονιά με δύο εκλογικές διαδικασίες (ΕΛΜΕ και αντιπρόσωποι ΟΛΜΕ) θα δαπανηθεί το σύνολο των εισφορών!

Κάθε χρόνο, η πλειοψηφία του ΔΣ (με διάφορες αποχρώσεις ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΑΣΕ/ΠΑΜΕ) που θεωρεί ότι οι άνθρωποι είναι ψηφοφόροι και όχι ζώντα υποκείμενα δράσης, θυμούνται το ζήτημα της κάλπης στα νησιά, θέτοντας έτσι ένα σοβαρό ζήτημα με αντεστραμμένο τρόπο. Γιατί η ουσία είναι όχι ΜΟΝΟ πώς θα ψηφίζουν οι συνάδελφοι στα νησιά, αλλά πώς θα γίνει προσπάθεια για την πραγματική -όλη τη χρονιάσυνδικαλιστική τους λειτουργία.

Οι συνάδελφοι του Αργοσαρωνικού είναι απαραίτητο να ενταχθούν στη λειτουργία του Σωματείου. Και όταν λέμε να ενταχθούν, εννοούμε στο σύνολο της λειτουργίας του Σωματείου και όχι α-λα-καρτ μόνο στις εκλογές. Αν αυτό γίνει μόνο για την εκλογική διαδικασία, αυτό θα εντείνει την κοινοβουλευτικοποίηση και τη γραφειοκρατικοποίηση του σωματείου και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποσυγκρότηση. Μια τέτοια επιλογή αποτελεί και υποτίμηση των συναδέλφων, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εκλογική πελατεία. Μια διαδικασία εκλογικής και μόνο συμμετοχής που παραπέμπει αντικειμενικά στις κακόφημες ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Μια τέτοια διαδικασία εκφράζει όλους εκείνους που δεν πιστεύουν σε κανένα μαζικό κίνημα και αντιμετωπίζουν τα Σωματεία όχι ως πραγματικά κύτταρα οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων, αλλά επιδιώκουν την απλή αναπαραγωγή της ανάθεσης στους λίγους των ΔΣ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής έχει εδώ και χρόνια την παρακάτω πρόταση:

  1. Δημιουργούνται ένα (Αργοσαρωνικού) ή περισσότερα (Αίγινα - Αγκίστρι, Πόρος - Μέθανα - Γαλατάς, Σαλαμίνα, Ύδρα - Σπέτσες) παραρτήματα της ΕΛΜΕ.
  2. Οι εκλογές της ΕΛΜΕ γίνονται εκτός από τον Πειραιά και στα αντίστοιχα παραρτήματα. Κατά τις εκλογές της ΕΛΜΕ, οι συνάδελφοι των περιοχών αυτών εκλέγουν εκτός από ΔΣ και Επιτροπή Παραρτήματος. Οι εκλογές γίνονται με ευθύνη του ΔΣ και της τοπικής Επιτροπή Παρατήματος. Δεν μπορεί ένα Σωματείο να δίνει τις μισές εισφορές των μελών του για Δικαστικούς σε μία εκλογική μέρα.
  3. Όλες οι συνελεύσεις και συσκέψεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς γίνονται και τοπικά. Την ευθύνη τους την έχει το ΔΣ και η τοπική Επιτροπή Παρατήματος.
  4. Οι συνάδελφοι από τα Κύθηρα, λόγω απόστασης δεν μπορούν να καλυφθούν από τον παραπάνω σχεδιασμό και πρέπει να διερευνηθεί είτε η δημιουργία ξεχωριστής ΕΛΜΕ είτε η κάλυψή τους (με ό,τι αδυναμίες έχει αυτό) από την ΕΛΜΕ Λακωνίας.

Η πρότασή μας απορρίφθηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις με ή χωρίς ουσιαστικές διευκρινίσεις. Έτσι, θα έχουμε την ανακολουθία να γίνουν παντού εκλογές αλλά μόνο στον Πειραιά εκλογοαπολογιστική συνέλευση, χωρίς αυτό να τους ενδιαφέρει πολύ, ιδιαίτερα τώρα που δεν υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής στις Γ.Σ.

Υπάρχει, όμως ακόμα ένα σοβαρό σημείο: η πλειοψηφία του ΔΣ είτε υπέκυψε είτε κρύφτηκε πίσω από την απαίτηση της ΔΑΚΕ (οι απαιτήσεις και τα βέτο της ΔΑΚΕ γίνονται πάντα σεβαστές, σε αντίθεση με την παράκαμψη των ζητημάτων που θέτει η Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής) και ορίζει στα νησιά δικαστικούς αντιπροσώπους (ενώ θα μπορούσε, όπως προτείναμε, η διαδικασία να γίνει με απλές εφορευτικές επιτροπές συναδέλφων), επιλογή που οδηγεί στο να δοθούν οι μισές εισφορές των συναδέλφων στο κράτος, μέσα σε μία μέρα! Και αυτό γίνεται σε μια περίοδο, που το πρωτοβάθμιο σωματείο πρέπει να έχει στοιχειώδεις οικονομικές δυνατότητες για να βγάλει μια αφίσα, για να συγκροτήσει απεργιακό ταμείο, για να φτιάξει πανό. Αλλά αυτές είναι σκέψεις που κάνουν μόνο όσοι σκέφτονται την προοπτική του αγώνα. Όσοι ενδιαφέρονται μόνο για εκλογική αναπαραγωγή, δεν συγκινούνται με τέτοια ζητήματα…

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 30-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

panelladikes_02
Πανελλήνιες 2024: Οδηγός για υποψήφιους με αναπηρίες, αυτισμό, δυσλεξία, κατάγματα, κ.α
Οσα πρέπει να γνωρίζουν για τις προφορικές ή γραπτές Πανελλαδικές εξετάσεις του 2024, τη διαδικασία και τις προθεσμίες κατάθεσης των απαραίτητων...
Πανελλήνιες 2024: Οδηγός για υποψήφιους με αναπηρίες, αυτισμό, δυσλεξία, κατάγματα, κ.α
daskala
Εκπαιδευτικοί «δια πάσαν νόσον»: Πόσο όμως η εκπαιδευτική πολιτική αφήνει περιθώρια για παιδαγωγικές ανάσες;
Και τώρα οι εκπαιδευτικοί… ως βοηθοί εισαγγελέα στην εκπαίδευση της υποκρισίας!
Εκπαιδευτικοί «δια πάσαν νόσον»: Πόσο όμως η εκπαιδευτική πολιτική αφήνει περιθώρια για παιδαγωγικές ανάσες;
daskala
Σχολεία: Αναπληρωτής σχεδόν ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς
Ο μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών από την αρχή της Μεταπολίτευσης καταγράφεται σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, στοιχείο που αποτελεί τεράστια...
Σχολεία: Αναπληρωτής σχεδόν ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς
φοιτητες
Φοιτητικό επίδομα στέγης χαμένο στη γραφειοκρατία - Φοιτητές το αναζητούν ακόμη
Πολλοί δικαιούχοι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμη το στεγαστικό επίδομα, ενώ έχουν κάνει αίτηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου
Φοιτητικό επίδομα στέγης χαμένο στη γραφειοκρατία - Φοιτητές το αναζητούν ακόμη